Het Nederlandse woord courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen pompoen betekent. Een courgette kan geel of groen zijn.
Courgette is de onrijpe vrucht van de cucurbita pepo plant, en is onderdeel van de komkommerfamilie. De vrucht wordt doorgaans als groente gegeten; gebakken, gekookt of gestoofd. Het Nederlandse woord 'courgette' komt oorspronkelijk uit het Frans: het is een verkleinwoord van 'courge', wat pompoen betekent.
Courgettefleur. De courgette komt van oorsprong uit Midden-Amerika, uit het grensgebied van Mexico en Guatemala. Nadat ze via Spanje naar Europa waren gekomen, bleken ze ook in onze streken uitstekend te groeien. Met name in de Italiaanse keuken (heerlijk bij pasta's) waren ze al snel niet meer weg te denken.
Aanvankelijk was de plant vooral in het zuiden van Europa populair, pas vrij recent worden courgettes ook in Noord-Europa meer en meer gebruikt. De courgette behoort tot de familie van de Cucurbitacea en is nauw verwant aan diverse andere, veel geteelde groenten zoals komkommer, pompoen, augurk en meloen.
De courgette is een langwerpige vruchtgroente met een lengte van tussen de 10 en 25 centimeter. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Courgette kun je prima rauw eten! Sterker nog: dan blijven alle voedingsstoffen van de courgette behouden. De courgette zit boordevol stoffen die ontgiftend werken en zijn goed voor je hersenen, de lever en het hart.
Je kunt tegelijkertijd pompoen en courgette zaaien, en dat is geen toeval. De planten zijn namelijk familie van elkaar. Beiden vallen ze onder de komkommerfamilie cucurbitaceae. Het Franse woord waar ons woord voor courgette vandaan komt, courge, betekent zelfs pompoen.
De courgette heeft verschillende namen in verschillende landen. In Italië heet de courgette zucchini, in Duitsland heet hij ook zucchini, in Engeland en Amerika heet hij squash of summer squash en in Spanje heet hij calabacín.
Courgette zaai je voor vanaf half mei (vollegrond teelt). In de maand juni kan je de plantjes in vollegrond planten. Het gewas kan niet tegen vorst, maar kiemt en groeit heel snel. Ook een teelt in de kas is mogelijk, zaai dan voor vanaf half april en plant in mei de plantjes in de kas.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Helaas is het niet zien of een courgette bitter en dus giftig is, maar je kunt het natuurlijk wel proeven. Neem gewoon een heel klein hapje, rauw. Is het bitterder dan je gewend bent? Spuug het uit, gooi de rest op je composthoop of in de groenbak en behandel de rest van de oogst van die plant als siergroente.
groente {de}
vegetable {znw.}
Aubergine. We sluiten de lijst af met de emoji die in de praktijk bijna nooit wordt gebruikt om de originele betekenis. Dit lijkt een onschuldig ogende paarse aubergine. Maar pas op met versturen, want de meeste mensen weten dat er eigenlijk een penis mee wordt bedoeld.
Schoonmaken. De gele courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten. De gele courgette smaakt hetzelfde als de groene variant!
Als de planten wat groter zijn (met meerdere bladeren) worden de verschillen wel weer zichtbaar. Bij net gekiemde plantjes is dat niet altijd gemakkelijk te zien. Het blad van de courgette is bij mij iets groter en ziet er steviger uit dan die van de komkommer.
Smaak. De courgette heeft een frisse, neutrale smaak en stevig vruchtvlees. Voor deze groente geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder. Je kunt courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten.
Courgette bewaren
De courgette blijft 1 à 2 weken goed. Een restje rauwe courgette kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie. Gekookte courgette kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Laat je je courgettes of komkommers mega-groot worden, dan heeft de plant geen noodzaak meer om nog veel nieuwe vruchten te maken. Het komt ook voor als het vrij koud en regenachtig is. Een courgette is immers een echte zomergroente. De plant voelt zich dan niet lekker en wacht op beter weer.
Courgettes zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Naast de bekende groene langwerpige variant kun je ook ronde soorten (zoals Ronde de Nice), gele soorten (Golden Zucchini), witte soorten (Blanco Medio Largo) en gestreepte soorten (Safari) kweken.
Courgette kun je het best invriezen met de schil dan blijft de smaak veel beter behouden.
Courgette bewaren gaat het beste buiten de koelkast. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed. Gebakken courgette kun je ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt.
Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster. Het invriezen van courgettes doe je best in twee fases. Schik ze naast elkaar op een schotel en vries de schijfjes zo in. Het voordeel van deze methode is dat de courgetteschijfjes niet vastvriezen aan elkaar.