Zorg voor conflict
Elk verhaal heeft een probleem of conflict nodig. Iets wat de hoofdpersoon tegenhoudt zijn doel te bereiken, of iets wat hij moet oplossen/overwinnen. In een spannend verhaal zorg je dat dit een spannender, misschien wel levensbedreigend, conflict is. Een nu-of-nooit of alles-of-niets conflict.
Een boek kan op verschillende manieren spannend worden gemaakt. Bijvoorbeeld doordat je als lezer nog niet alle informatie hebt die je nodig hebt om te begrijpen wat er gebeurt. Tijdens het verhaal krijg je steeds een beetje meer informatie. Een schrijver kan je ook op het verkeerde been zetten.
Een van de beste methodes om een tekst te beginnen, is om midden in het verhaal te vallen. Als je een reisverslag schrijft, begin dan niet op het moment dat je thuis je tas inpakt. Maar begin midden in die overvolle stad, terwijl je net bent overvallen.
In principe zet je in het begin een aantal vraagtekens uit waarop de lezer tijdens het lezen antwoord gaat krijgen. Met uiteraard als slotstuk: het volledige antwoord. Dosering is hier ook een toverwoord: maak nieuwsgierig, strooi broodkruimels en leidt zo de lezer verder het verhaal in. Maar zaai geen verwarring.
Een goed verhaal bevat een verrassingselement
Iets wat iemand totaal niet verwacht, iets dat hem doet verbazen of waardoor hij aangenaam verrast raakt. Dat zijn elementen die de aandacht trekken. Ga daarom van de gebaande paden af, denk out of the box. Het liefst met een vleugje humor.
Dat universele verhaal bestaat uit drie elementen (je kunt meteen naar het betreffende onderwerp springen met de link): Een held met een missie. Een urgent probleem. Een oplossing met resultaat.
Spanning in literatuur betekent dat een lezer, om wat voor reden dan ook, verder wil lezen.
Je fysieke weerstand verhoog je snel door cardio- en krachttraining. Het haalt je namelijk uit je hoofd, en geeft je lijf een boost. Ook dansen, sporten, schoonmaken (met muziek aan), en in de tuin werken verlagen je spanning.
Welk percentage hij per boek krijgt, is contractueel bepaald en varieert naargelang de uitgever: in theorie bedraagt het 10% voor een roman, 5% voor een kunstboek, dat normaliter duurder is.
Reken uit hoelang jij nodig hebt
Stel je wilt een roman schrijven van 80.000 woorden en je schrijft gemiddeld 500 woorden per uur. Je hebt een uur per dag beschikbaar, dus schrijf je 500 woorden per dag. 80.000 : 500 = 160.
De schrijver krijgt per verkocht boek doorgaans 10% van de verkoopprijs exclusief btw.
Kenmerken van een verhaal
Het bevat een hoofdpersoon, een verhaallijn waarbij de hoofdpersoon een ontwikkeling doormaakt als gevolg van een dilemma, conflict of worsteling en bevat tegenstanders en medestanders. Het brengt gebeurtenissen met elkaar in verband. Het is authentiek. Het is persoonlijk.
Tip 2: Schrijf zoals je praat
Schrijf in de eerste persoon, als het echt over jou gaat, zoals je LinkedIn-profiel of een persoonlijke bio. Als je overduidelijk een eenmanszaak hebt, is het helemaal niet gek om je website in de ik-vorm te schrijven.
Om een voortreffelijke beginzin te maken is het goed je te realiseren wat een verhaal eigenlijk is: de weergave van een gebeurtenis. Dit betekent dat een verhaal pas verteld kan worden nadat het heeft plaatsgevonden, of dat nu in de werkelijkheid was of in het hoofd van de verteller.
Volgens een ongeschreven regel mogen zinnen niet met een voegwoord beginnen. Voegwoorden verbinden gewoonlijk een hoofdzin met een voorafgaande hoofdzin. Deze zinnen dienen dan idealiter een samengestelde zin te vormen, met een komma er tussen.
Bij de term 'het korte verhaal' wordt vrijwel altijd gedacht aan een verhaal tussen de 2.000 en 15.000 woorden. Hierbij moet je denken aan een verhaal tussen de 4 en 40 pagina's. Verhalen in verhalenbundels tellen meestal tussen de 5.000 en 8.500 woorden.
Iedereen mag een eigen boek uitgeven. Selfpublishing, noemen we dat ook wel. Je geeft je boek dan niet uit via de uitgever, maar in eigen beheer. Een groot voordeel: jij bepaalt zelf hoe jouw boek wordt uitgegeven!
'Hoe word je 100?' vertelt ons in duidelijke alledaagse taal de wetenschappelijke feiten over hoe we gezond en jong blijven en daardoor bijzonder lang kunnen leven. Het boek is door de internationale pers met lovende reacties ontvangen: Met een voorwoord van Kris Verburgh, auteur…
De makkelijkste manier om in eigen beheer uit te geven, is in de vorm van een e-book. Je maakt geen kosten voor drukken, distributie en opslag. Je kunt je boek bovendien zelf bij grote e-bookwinkels aanbieden, zoals KOBO, iBookstore en Amazon.