conflicten worden of niet uitgesproken (irritaties) en dat stapelt zich, of conflicten worden niet opgeruimd. je kunt niet jezelf zijn, je verliest jezelf. de relatie is gestoeld op angst, manipulatie en controle. er is fysiek en/of emotioneel misbruik.
In een gezonde relatie versterk je elkaar en haal je het beste in de ander naar boven. Bij een slechte relatie gebeurt het tegenovergestelde. De ander triggert jou continu om dingen te doen waar je later spijt van krijgt en tijdens ruzies worden de lelijkste dingen naar elkaar geroepen.
Traumabinding, biologische gehechtheid en valse hoop
Vaak herkennen ze op onbewust niveau de onderliggende trauma's van de partner, ofwel van zichzelf, ofwel van een hechtingsfiguur uit hun jeugd en voelt de binding “vertrouwd”. Via de ongezonde partner worden ze gespiegeld met hun eigen onverwerkte trauma's.
Als je besluit een giftige relatie te beëindigen, is het vaak het beste om helemaal geen contact meer te hebben met je ex, indien mogelijk. De relatie voelde waarschijnlijk in meer of mindere mate dramatisch. Het contact verbreken kan ervoor zorgen dat je de dingen weer helder en realistisch ziet.
Je leeft je relatie maar stopt er geen leven meer in. Alles is voorspelbaar en jij speelt jouw rol hierin, niet meer en niet minder. Je relatie is niet meer met passie, het draait op routines. Als je geneigd bent om alleen de ander hiervan de schuld te geven, ben je niet eerlijk.
Communicatie, vertrouwen en respect: het zijn zonder twijfel de drie belangrijkste peilers binnen een relatie. Hapert het op een van deze vlakken, dan moet de alarmbel afgaan. Een gebrek aan respect laat vele relaties kapotgaan. Tracht zelfs tijdens een verhitte discussie respectvol met elkaar om te gaan.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Je bent een tijdje aan het daten of misschien al een hele poos. Hoe dan ook, op een gegeven moment kan je er niet meer langer omheen: jullie zijn gek op elkaar. Je geeft om de ander, bent graag bij de ander en hebt gevoel dat de ander je een beter mens maakt. Met andere woorden: misschien hou je wel van de ander.
Ga het gesprek aan, stel vragen en luister oprecht. Als je het kunt regelen is samen een weekend weg helemaal mooi. Dit kan echt verfrissend werken. Soms kan het zijn dat je weer diepe verbondenheid voelt door te knuffelen of seks te hebben, ondanks alle meningsverschillen.
(Emotionele) afhankelijkheid
Wanneer jouw eigen innerlijke kracht en eigenwaarde niet zo groot zijn, kan het zijn dat je denkt dat je niet zonder die ander kunt en dat je die ander nodig hebt om je goed en gelukkig te voelen. Er is dan emotionele afhankelijkheid ontstaan die het moeilijk maakt de ander los te laten.
Het verdriet voelt bodemloos. Je weet niet hoe je leven verder moet zonder de ander. Naast verdriet ervaar je wellicht nog allerlei andere gevoelens zoals, woede, ontkenning, emotionele pijn. Je loopt rond met vragen als: wat is er misgegaan?
Beginnende relatie twijfels
Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben.
Een karmische relatie wordt vaak beschreven als een relatie die voortkomt uit een karmische verbintenis of een vorig leven. Het idee is dat twee personen elkaar ontmoeten als gevolg van karma, om te verklaren waarom bepaalde dingen gebeuren.
In een toxic relatie krijg je het idee dat alles wat je doet, verkeerd is. Dat is niet goed, want in een relatie hoor je echt niet op eieren te hoeven lopen. Er is blijkbaar iets waar je partner niet blij mee is, maar dit wordt niet aan je vertelt.
Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen. We willen meer weten over hun verleden, we willen in hun heden zijn en we dromen over een toekomst samen.
Liefde is een bindende kracht, trekt dingen naar elkaar toe en brengt ze met elkaar in verband. Zorgt dat al deze 'dingen' lang genoeg bij elkaar blijven om uit te groeien tot iets diepers. Liefde maakt verandering en vrijheid mogelijk zonder dat die samenhang in het middelpunt verloren gaat.
De meeste scheidingen zijn in maart en augustus. In de andere maanden gaan veel minder koppels uit elkaar. De pieken hebben volgens de onderzoekers te maken met de vakantie. Tijdens de kerstdagen en de zomervakantie vinden mensen het 'not done' om te scheiden, zeggen ze.
Signalen dat jullie uit elkaar groeien
Jullie hebben weinig interesse in elkaar. Jullie zijn vooral bezig met jullie eigen dingen, brengen tijd het liefst met eigen vrienden of alleen door en bespreken leuk nieuws of problemen eerder met iemand anders dan met elkaar.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat serieuze relaties van millennials gemiddeld 4,2 jaar duren. Whaaaat? Dat is echt nog wel lang! Een kleine sidenote: hierbij zijn wel de relaties opgeteld die aan en weer uit gaan, want ehm, dat is blijkbaar een typisch 'ding' van deze tijd.
Gezonde relaties vol liefde, vertrouwen, eerlijkheid en communicatie gunnen elkaar de ruimte en praten over de dingen die ze aan elkaar appreciëren en geven duidelijk aan wat ze niet willen. Heb je vragen over je relatie of het gedrag van je partner?
Een van de belangrijkste kenmerken van een goede relatie is dat je samen over van alles kan praten. Jij en je partner moeten in staat zijn om open en eerlijk te zijn tegen elkaar. Dit is hoe vertrouwen wordt opgebouwd en hoe jullie verbinding sterk blijft.