Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast. Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Wil je pizza bewaren, leg deze dan zo snel mogelijk na het bakken en afkoelen in de koelkast of diepvries. Pizza bewaren in de koelkast kan ongeveer 1-2 dagen. Vries je de pizza in? Pizza in de vriezer blijft 2-3 maanden goed.
Pizza kan tot . worden bewaard vier dagen in de koelkast en maximaal zes maanden in de vriezer. Voor het beste resultaat raad ik aan om de restjes binnen 3 maanden te ontdooien en op te eten. Doe de restjes erin een luchtdichte container, of stevig verpakt in aluminiumfolie.
Opwarmen van je pizza gaat namelijk het allerbeste zonder oven of magnetron. De koekenpan is volgens ons de lekkerste manier om je pizza opnieuw op je bord te toveren. Het gaat snel, de bodem blijft krokant en de toppings zijn weer net zo lekker.
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De ideale temperatuur om een pizza op te warmen is 180°C. Zet de oven zeker niet te heet, want dan loop je de kans dat de buitenkant verbrandt voor de pizzapunt door en door warm is. Je hoeft voor één keer niet te wachten tot de oven voorverwarmd is. Hoe geleidelijker je de pizza opwarmt, hoe beter.
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als je de pizza binnen twee uur in de koelkast zet kun je hem best nog wel even bewaren, tot zo'n vier dagen maarliefst. Om hem helemaal veilig te maken om te eten, moet je de pizza op minstens 70 graden celcius verwarmen in de oven of in een koekenpan.
Gelukkig is pizza opnieuw opwarmen helemaal niet moeilijk en wanneer je deze handig tips opvolgt smaakt 'ie als vers uit de oven. Verrassend genoeg is opnieuw opwarmen in de oven niet de beste manier. Dit duurt namelijk relatief lang en de pizza wordt meestal niet gelijkmatig verwarmd.
– Restjes pizza opnieuw opwarmen. Warm de pizza op in de oven om een knapperige korst te krijgen. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C om hem helemaal op temperatuur te laten komen. Wanneer de oven warm is leg je de pizza op een bakplaat en doe je hem ongeveer 5 minuten in de oven.
Pizza invriezen, en daarbij maakt het eigenlijk niet uit of je een ongebakken pizza wilt invriezen of een reeds gebakken pizza, is natuurlijk goed mogelijk. Naast zelf pizza maken eten we in Nederland immers heel vaak pizza uit de vriezer.
Als een pizza is ontdooid wordt de pizza niet meer lekker knapperig. De bodem blijft vrij slap. Een pizza kan eventueel 24 uur in de koelkast bewaard worden, maar wij raden het af.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Als je een slice hebt, kun je het beste de punt naar de hoek linksboven vouwen, en het gedeelte rechts afsnijden (en meteen opeten). Als je een groot tosti-ijzer hebt, kun je zelfs twee punten op elkaar leggen. Daarna klap je het tosti- of wafelijzer dicht, wacht je een paar minuten en tadáá: je pizza-tosti is klaar.
Optie 2: in de airfryer
Een simpele manier en met goed resultaat. Leg de pizzapunten naast elkaar in het mandje en verwarm de punten op zo'n 180 graden voor 5 minuutjes. Simpel! Maar natuurlijk heeft lang niet iedereen een airfryer in huis.
Wanneer je vaak een pizza in je magnetron wilt gaan bakken, is het aan te raden een magnetron met pizzastand te kopen. Hierbij verwarmt de magnetron de pizza vanaf de onderkant zodat je een krokante bodem krijgt en de heteluchtfunctie zorgt ervoor dat de pizza helemaal gaar wordt.
@Jurrie75 Een Domino's Pizza kan makkelijk ingevroren worden, je kunt wel ze beter opwarmen in de oven met 200 graden.
Perfecte pizza, niet te hard, niet te zacht en het mooiste: het duurt vooral niet te lang. Volgens de experts moet je naast je pizza een kopje water in de magnetron zetten. Dan zet je de boel voor dertig seconden aan en tadaa: daar is je smeuige én knapperige pizza.
Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens je pizzapunt toe, zonder boter of olie, en bak gedurende 2 minuten aan. Giet nu een paar druppels water in de pan, bedek de pan met het deksel en zet het vuur laag. Hierdoor zal de pizza stomen en de kaas smelten.
Zet de heteluchtoven op de juiste temperatuur, namelijk 220°C. Bak de pizza niet te lang (of te kort) en houd het bij 10 tot 11 minuten. Leg je pizza niet op bakpapier. Deze houdt namelijk vocht tegen, waardoor het vocht in je pizzadeeg niet makkelijk kan verdampen.
Warm de pizza op in de oven om een knapperige korst te krijgen. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C om hem helemaal op temperatuur te laten komen. Wanneer de oven warm is leg je de pizza op een bakplaat en doe je hem ongeveer 5 minuten in de oven.
Wat je tegen je vriend moet zeggen
In het algemeen: maak er geen gewoonte van om je eten 's nachts buiten de koelkast te laten staan. Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.