Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina. Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Gft en etensresten zijn al het natuurlijk afval in uw huishouden. Het meeste daarvan komt uit uw keuken. Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood…
Etensresten kun je het beste in de groene kliko weggooien en niet op je eigen composthoop. Ze zijn namelijk vaak zout en vet, en ze trekken ongedierte aan.
Vanaf 10 januari 2023 mogen alle koffiepads en theezakjes bij het groente- fruit- en tuinafval (gft).
Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval. Water met schoonmaakmiddel mag je door de gootsteen of het toilet spoelen.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Dat voorkomt niet alleen een nare geur, maar ook het aankoeken van vuil. Blijven er maden achter in de container, dan is overgieten met kokend water doeltreffend, laat nadien de container goed drogen.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Wat is gft? Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etenswaren. Denk aan aardappelschillen, kippenbotjes, restjes en oud brood. Net als uitgebloeide bloemen en tuinafval mag dit in de gft-bak.
Aardewerk (borden, bekers, kruiken, enz.) Aardewerk is niet van glas gemaakt. Het hoort bij het restafval, of bij het puinafval. Kristalglas moet bij het restafval, want het bevat loodoxide.
Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjes
Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken.
Mogen onze haren ook in de gft-bak? Nee, dat is niet de bedoeling. Haar verteert uiteindelijk wel, maar niet snel genoeg voor de composteringsinstallaties waar ons gft-afval naartoe gaat. Daar geldt een verwerkingstijd van één tot acht weken, afhankelijk van het type installatie.
Volgens het landelijke platform Milieucentraal mogen mosselschelpen bij het groente-, fruit- en tuinafval. Let op: vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Het is dus slim om ze in een bak te gooien die binnenkort geleegd wordt óf om ze in krantenpapier te wikkelen.
Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
Ja, dat kan. Vochtig toiletpapier van Edet is gemaakt van 100% natuurlijke vezels, zonder kunststoffen – en het is net zo veilig om door te spoelen als droog toiletpapier.
Overigens wordt er wel eens aangeraden om juist koffiedik door je gootsteen te spoelen, omdat het vetresten in de afvoer juist zou oplossen. Dit is echter een fabeltje. Sterker nog, Milieu Centraal raadt het sterk af, om de volgende reden: 'Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen'.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Vanaf 1 januari 2021 mogen koffiepads en theezakjes bij gft of swill. Waar nu nog veel plastic gebruikt wordt voor deze producten, stappen producenten straks over op composteerbaar materiaal. Dit levert milieuwinst, meer duidelijkheid voor de consument, een schonere gft-toevoer én meer compost op.
Van het tuinafval mag je bloemen, planten, bladeren, tuin- en potgrond en takken erin weggooien. Maar niet: kunstmest, grind, grond, klei, steentjes of aardewerk. Let ook op met kattenbakvulling, vogelkooizand en poep of mest van bijvoorbeeld koeien en paarden: dat mag allemaal niet in de gft.
In een restafval container mag je (onder andere) het volgende kwijt: as uit de asbak, de (open) haard en de barbecue, bakpapier, bubbelenveloppen, chipskokers en -zakken, foto's, gebruikte zakdoekjes, tissues en keukenpapier, geplastificeerd papier en karton, hydrokorrels, incontinentiemateriaal, kattenbakkorrels, ...
In die vuilnisbakken mag enkel afval van toevallige voorbijgangers worden gedeponeerd: een papiertje van een snoepje, zakdoekje, lolly, restjes van snoep of snack, hondenpoep in een zakje, etc.