Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
Minimumleeftijd. Het is voor handelaars en horeca-uitbaters verboden om: alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min 16-jarigen. sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min 18-jarigen.
Het is verboden om alcoholhoudende dran- ken van meer dan 0,5% vol. te verkopen, te schenken of aan te bieden aan -16-jarigen. Het is verboden om sterkedrank18 te ver- kopen, te schenken of aan te bieden aan -18-jarigen.
Jongeren onder 18 jaar drinken beter geen alcohol, ook al mag dit volgens de wet. Tussen 18 en 24 jaar loop je nog steeds een verhoogd risico op negatieve effecten van alcoholgebruik. Hou daar ook rekening mee als je alcohol drinkt.
Hoeveel procent alcohol mag je drinken als je 16 bent? Ik quote: Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar (dus als je 16 en 17 jaar bent) mag alleen zwakalcoholische drank worden verkocht. Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%. Dat zijn bijvoorbeeld de meeste soorten bier en wijn.
Verkeer. De verkeerswetgeving bepaalt dat rijden (met de wagen, motorfiets, brommer of fiets) vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed strafbaar is. Voor beroepschauffeurs (bestuurders van vrachtwagens, bussen, taxi's, ambulances, …) is de wet strenger. Zij moeten zich houden aan een limiet van 0,2 promille.
Hoeveel alcohol drinken de Belgen? Belgen dronken in 2019 gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per hoofd van de totale bevolking. Dat kwam neer op 4,4 liter bier, 3,4 liter wijn, 1,1 liter sterkedrank en 0,3 liter andere alcoholische dranken. Tegenover 2009 daalde de totale gemiddelde alcoholconsumptie met 9%.
Alle alcoholische dranken die meer dan 1,2 volumeprocent (% vol) gedistilleerde alcohol bevatten, zijn sterke dranken.
De wet is heel simpel: het is verboden om alcoholhoudende dranken zoals bier en wijn te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.
Op onze flesjes Smirnoff Ice staat ook duidelijk vermeld 'verboden onder de 18 jaar' .
Vanaf welke leeftijd mag er aan jongeren alcohol gegeven worden? Het is verboden om alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan -16-jarigen.
Flügel wordt volgens de Belgische regelgeving echter beschouwd als sterke drank, die verboden is voor minderjarigen en pas toelaatbaar is vanaf 18 jaar.
Bier en wijn mag je pas kopen vanaf 16 jaar. Voor sterkedrank moet je 18 jaar oud zijn.
Wie in België pas het rijbewijs heeft gehaald en achter het stuur wil kruipen, mag voortaan geen druppel alcohol op hebben. Momenteel ligt de grens nog op 0,5 promille, wat neerkomt op een of twee biertjes. Daarover berichten dinsdag meerdere kranten, zoals De Standaard en het Nieuwsblad.
Neem een geldig legitimatiebewijs mee je als je als meerderjarige alcohol koopt. Je kunt alleen drank kopen als je kunt aantonen dat je 18 jaar of ouder bent. Voor een kassamedewerker is het soms lastig om dat in te schatten. Laat daarom altijd je ID zien.
Alles dat een percentage van 15% of meer heeft mag worden verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder. Toegevoegd na 48 seconden: Flügel heeft een alcoholpercentage van 10%, dus dit mag.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%.
1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
Het is voor jongeren strafbaar om alcohol bij zich te hebben in openbare ruimtes. Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is 100 euro voor 16 en 17 jarigen en 50 euro voor 14 en 15 jarigen.
Half België denkt dat frisdrank de meest gedronken drank is. Maar water is met voorsprong het populairst. Belgen weten bitter weinig over wat ze drinken, dacht Coca-Cola.
Een fles gedestilleerd is in België 3 euro goedkoper, in Duitsland kan het wel 8 euro per liter schelen. Oorzaak: de accijnsheffing op alcohol ligt in Nederland beduidend hoger dan in de buurlanden.
Op een weekdag (maandag – donderdag) drinkt 66% van de Belgen alcohol. Gemiddeld drinken zij 27 gram alcohol, wat overeenkomt met 3 pintjes. Tijdens het weekend (vrijdag-zondag) drinkt 81% van de Belgen alcohol. De geconsumeerde hoeveelheid alcohol stijgt dan naar gemiddeld 41 gram alcohol.
Dit bier heeft een alcoholgehalte van 8,3%.
Alcoholgebruik en leeftijd
Jongeren van 18 tot en met 24 drinken relatief vaak overmatig (bijna 13%). Daarna neemt het overmatig drinken af tot 3,6% onder de 40-49-jarigen, waarna het weer iets lijkt toe te nemen.