Gemiddeld gezien vliegt een passagiersvliegtuig op 35.000 voet, ofwel ±10,5 kilometer. Privéjets vliegen gemiddeld op een hoogte van 41.000 voet. Er zijn zelf uitschieters naar 45.000 voet.
De snelste blijft een privé jet, straalmotoren kunnen deze vliegtuigen voort stuwen met wel 775 km per uur.
Middelgrote privé vliegtuigen bieden meer luxe, comfort, snelheid en service, en hebben ruimte voor maximaal 12 passagiers met een bereik van 9.250 kilometer.
Privé-jetvluchten zijn nooit goedkoop. De prijs kan variëren van $1.300 tot $13.000 per uur, afhankelijk van de grootte van het vliegtuig, de afstand, of het een binnenlandse of overlandvlucht is, enz. Naast de vliegtuigkosten zijn er ook nog een aantal vergoedingen, belastingen en bemanningskosten die je moet betalen.
De prijzen beginnen bij 650 euro per enkele reis. Een retourtje kost minimaal 990 euro.
Privévliegtuigen zijn net zo veilig als commerciële luchtvaartmaatschappijen. Of ze veiliger zijn of niet, is moeilijk te zeggen. Bovendien is het niet nodig of privéjets veiliger zijn dan commercieel.
Speculaties liepen uiteen van 8 tot 12 miljoen euro. Gelukkig liet de in België geboren en in het fiscaal-vriendelijke Monaco wonende Nederlander een bonnetje achter in het Luxemburgse handelsregister.
In totaal zijn er wereldwijd ongeveer 22,000 privéjets in gebruik.
De eerste reden hiervoor is dat er veel minder verkeer is op zo een hoge hoogtes. Zoals gezegd, het commerciële verkeer vliegt een stuk lager, dus privéjets kunnen veel directere routes vliegen naar hun bestemmingen. Dit bespaart veel tijd wat voor een zakelijke branche als privéjets van groot belang is.
Sinds Lewis Hamilton zijn Bombardier Challenger 605 verkocht omdat hij milieubewuster wilde leven, is Verstappen de enige F1-coureur met een eigen vliegtuig.
Als iemand 3 uurtjes vliegt in een privéjet dan is zijn uitstoot na die ene vlucht al meteen even hoog als de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een EU-inwoner.
Het PPL-brevet is de start van iedere pilotencarrière. Alle piloten met commerciële ambities zijn verplicht een Private Pilot License te halen. Het PPL-brevet geeft je toestemming om over de gehele wereld non-commerciële vluchten te maken met een toestel tot maximaal 5.700 kilo.
Spelers zoals Christiano Ronaldo, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic en Neymar hebben een eigen privéjet. Ze kunnen deze privéjet gebruiken wanneer ze dat nodig achten.
In Nederland zijn 44 geregistreerde privévliegtuigen.
Het aantal privévluchten op Schiphol is in vergelijking met voorgaande jaren fors gestegen. Het afgelopen jaar waren het er bijna 7.000 meer dan in 2021. In vergelijking met 2019, het jaar voor de coronacrisis en een recordjaar voor de luchthaven, zijn er bijna 5.000 privévluchten extra afgehandeld.
Verstappen heeft dit toestel overgenomen van Richard Branson die ermee vloog als M-VGAL (dat stond voor Virgin Galactic). Ook Branson had het toestel in januari 2015 als occasion gekocht. Voor de exploitatie van de PH-DTF werd de hulp in geroepen van het Eindhovense bedrijf Exxaero.
De privéjet van Formule 1-coureur Max Verstappen, registratie PH-DTF, is onlangs voorzien van een opmerkelijke upgrade. De Dassault Falcon 900EX van de tweevoudig wereldkampioen stond na afloop van het Formule 1-seizoen eind vorig jaar voor onderhoud enige tijd op de luchthaven van Basel.
De privévluchten waren in de eerste negen maanden verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot van zo'n 56 kiloton. Personen in een privéjet stoten gemiddeld 5 tot 7 keer zo veel uit als een passagier op een commerciële vlucht, afhankelijk van het type toestel.
Het “goedkoopste privé vliegtuig”
De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Cirrus Aircraft, tevens de bouwer van de Cirrus SR22, biedt tevens een privéjet aan: de “Vision Jet”. Met een aankoopprijs van 1,96 miljoen dollar moet het toestel de goedkoopste privé-jet van de wereld worden.
Enkele voorbeelden van de honderden vliegtuigen die wereldwijd te koop staan (prijzen afhankelijk van bouwjaar en vlieguren): Beech King Air 90 (turboprop) $ 240.000,- / $ 1.995.000,- Cessna Citation Mustang (Light Jet) $ 1.495.000,- / $ 1.795.000,- Cessna Citation CJ2 (Small Jet) $ 2.650.000,- / $ 4.200.000,-