De bromelaïne die aanwezig is in de ananas kan niet alleen zorgen voor een tintelende tong, maar ook voor een prikkend gevoel aan de wangen en zelfs een ruw gehemelte. Wees nu niet afgeschrikt om af en toe eens een stukje ananas te eten!
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw. Niet langer, want wij hebben de oplossing.
Hoeveel ananas per dag eten is gezond? Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten.
In de steel van de ananasplant is de concentratie bromelaïne het hoogst, maar ook in de vrucht vind je dit enzym. Dat verklaart waarom een partje ananas pijn kan doen in je mond.
Uit een recente studie is gebleken dat ananas, en dan met name de enzymen uit de wortel en stam, over geneeskrachtige eigenschappen beschikt die mogelijk toegepast kunnen worden in de strijd tegen resistente bacteriën.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Kan teveel ananas schadelijk zijn voor je gezondheid
Het enige nadeel van het eten van fruit is meestal dat je relatief veel suiker binnen krijgt. Maar aan de andere kant bevat fruit er zoveel nuttige vitamined, vezels en mineralen, dat je dit nadeel best op de koop toenemen.
Dat ananas rijk is aan antioxidanten, heeft niet alleen een gunstige invloed op het voorkomen van ziektes. De vele antioxidanten in ananas, zoals vitamine C, koper, zink, foliumzuur en bètacartoon, hebben een positieve invloed op vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.
Bromelaïne wordt gebruikt om lichte maagontstekingen te behandelen of indigestie door het drinken van te veel alcohol. Het wordt met succes toegepast bij verteringsproblemen. Bromelaïne kan een regulerend effect hebben op het proces waarbij overmatige vorming van immuuncomplexen inwerken op de organen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Wanneer je vocht vasthoudt tijdens warme (zomer)dagen kun je ook eens denken aan voedingsmiddelen die een vocht afdrijvend effect hebben. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel kruidenthee, verse ananas en asperges.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Ananas is rijk aan gezonde voedingsstoffen als vitamine C, mangaan, koper en foliumzuur. Verse ananas bevat weinig calorieën: 50 per 100 gram, wat neerkomt op 83 calorieën per portie van 165 gram. Ananas bestaat voor het grootste deel uit water (86 %).
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
Ananas is een heerlijke, voedzame vrucht waar veel mensen met diabetes van kunnen genieten. Het bevat veel essentiële vitamines en mineralen die goed zijn voor uw gezondheid in het algemeen, en het heeft ook het voordeel dat het de bloedsuikerspiegel reguleert.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Vitamines en mineralen vind je vooral in groente en fruit. Eet elke dag minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit. Wat fruit betreft worden vooral bessen, zoals blauwe bessen, bosbessen en goji-bessen aangeraden.
Ananas is een grote vrucht. Dit fruit bestaat uit vele besjes die zijn samengegroeid. De ananas kan wel ruim 4 kilo en 30 cm lang worden!