Het gekke is: met magenta en geel kun je rood maken. Doe je er nog meer geel door, dan kom je bij oranje en geeloranje. En als je magenta met cyaan mengt, dan kun je de meest prachtige paarse kleuren maken.
Rood is een primaire kleur (samen met groen en blauw). Het is dus niet mogelijk de kleur rood samen te stellen uit andere kleuren.
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen.
Geel + rood = oranje.
Oranje: Geraspte wortel of wortelsap geven je bereiding een oranje kleur. Geel: Een mespuntje kurkuma doet wonderen als je iets geel wilt kleuren.
Het gekke is: met magenta en geel kun je rood maken. Doe je er nog meer geel door, dan kom je bij oranje en geeloranje. En als je magenta met cyaan mengt, dan kun je de meest prachtige paarse kleuren maken.
Wanneer een primaire kleur wordt gecombineerd met een secundaire kleur, maken ze de volgende laag - de tertiaire kleuren: Rood + rood + blauw = rood + paars = roodpaars (of roodviolet)
Als je een RGB-kleurenwiel gebruikt, is er nog een reeks secundaire kleuren die additieve kleuren worden genoemd: cyaan wordt verkregen met blauw en groen, magenta met blauw en rood, en groen met blauw en geel.
Om zwart te krijgen heb je de kleuren geel, blauw en rood nodig.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
De kleur rood combineer bijzonder mooi met zwart, grijs, groen en metallic accenten met een warme gloed als messing en goud. Juist niet met koper omdat je dan juist een oranje gloed krijgt en verliest aan effect. Als je rood toepast kun je juist andere kleuren dieper, koeler of warmer laten lijken.
Geel en blauw wordt samen groen.
De hoofdkleuren of primaire kleuren volgens het subtractief mengen zijn cyaan-blauw, magenta-roze en Primair-geel. Het subtractief mengsysteem (CMY) bevat de hoofdkleuren Cyaan, Magenta en Geel. Door mengen van deze kleuren verkrijgen we Violet, Groen en Rood.
Bij de D van dominant hoort de kleur rood. Mensen met deze communicatiestijl onderscheiden zich vooral door zelfverzekerdheid, resultaatgerichtheid en assertiviteit. Deze mensen gaan confrontaties en conflicten niet uit de weg, ze stellen wat-vragen en zijn niet bang om risico's te nemen.
Door menging van twee primaire kleuren ontstaan de ware secundaire kleuren, van licht naar donker: groen (uit geel en cyaan); rood (uit geel en magenta) en blauw (uit cyaan en magenta). De ware paren van complementaire kleuren staan tegenover elkaar: geel-blauw; cyaan-rood en magenta-groen.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencircel. Deze kleuren versterken elkaar, ze harmoniëren. Complementaire kleuren zijn bijvoorbeeld; rood en groen, blauw en oranje, geel en violet.
Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Grijs. Grijs is te maken uit zwart en wit, maar dat geeft niet zo een mooi resultaat. Beter is het grijs te mengen uit de primaire kleuren (geel, magenta en cyaan) of een secundaire kleur + de complementaire kleur. Je kunt bijvoorbeeld grijs maken met oranje en blauw.
Wit, grijs en zwart zijn allemaal neutrale kleuren die goed samengaan met taupe, maar je kunt ook een vleugje kleur toevoegen met geel, rood, blauw, groen, paars, oranje, roze, turquoise of petrol.
De combinatie zwart met donkerblauw is echt een goede match.
Het zorgt voor een chique look. Probeer de kleuren in meerdere details van je outfit terug te laten komen!
Geelgroen is een samenstelling van de woorden geel en groen. Het laatste deel in een samenstelling geeft aan waarom het gaat: geelgroen is een soort groen. Het eerste deel in de samenstelling bepaalt het tweede nader: geelgroen is dus een geelachtig soort groen. Groengeel daarentegen is een groenachtige kleur geel.
De kleurencirkel van Itten
Met blauw en geel maak je groen, meng je blauw en rood krijg je paars, en rood en geel wordt oranje.
Met de kleuren rood en groen kun je mooie kledingcombinaties maken. Ze hebben evenveel stralingskracht en overheersen elkaar niet. En je kunt deze kleuren met zowel koele als warme kleuren combineren.
Hoe bruine verf lichter of donkerder maken – Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft.
Of je laat blauw helemaal weg en mengt geel met zwart voor een donkere, olijfachtige groene tint. Nog een manier is door rood, paars of een tweede blauwtint toe te voegen.