Tandplaque is de grootste boosdoener bij het ontstaan van tandbederf of tandvleesontsteking. Flossen helpt, maar de meeste mensen doen het niet goed. Flossen van tanden en kiezen, zoals veel mensen dat doen, verwijdert de tandplaque niet goed.
Over het algemeen genomen kun je de ruimte tussen tanden en kiezen beter met ragertjes schoonmaken. De effectiviteit is hiervan bewezen: het neemt veel beter tandplak weg. Toch zweren sommige mensen bij tandenstokers. Soms uit gewoonte, maar ook omdat ragertjes niet prettig aanvoelen.
Een veel gegeven advies van tandartsen en mondhygiënisten is om naast het poetsen van de tanden ook tussen de tanden goed te reinigen. Door te stoken, flossen of ragen verwijdert u voedselresten, bacteriën en tandplak en dat voorkomt ontstoken tandvlees en gaatjes.
Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.
Bescherm uw tanden
De bacteriën die zich kunnen ophopen veroorzaken niet alleen irritatie, maar tasten ook het glazuur van uw tanden en kiezen aan, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Door regelmatig te flossen verwijdert u deze tandplak en voorkomt u dat schadelijke bacteriën zich ophopen.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
Als u een klein beetje last heeft van tandsteen dan kunt u het volgende doen: Flossen, rageren en stokeren. Spoel uw gebit met actief zuurstof. Poets uw tanden met een tandsteenremmende tandpasta.
Gebruik van ragers
Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid ragen hoeft maar 1x per dag. De rager wordt vastgehouden tussen duim en wijsvinger, op korte afstand van de haren. De overige vingers kunnen gebruikt worden om te steunen, waardoor uitschieten wordt voorkomen.
Houd het handvat van de flosser stevig vast onder een hoek in de richting van het gebied dat je eerst wilt flossen (je boven- of ondertanden). Flos voorzichtig tussen je tanden en voorkom breken of ploffen. Gebruik dezelfde zigzagbewegingen die je zou maken met een normale floss.
Zorg ervoor dat je flost wanneer je ook je tanden kan poetsen. Zo verwijder je meteen losgekomen vuil en gaat dit niet op een andere plek in je gebit zitten. Meerdere keren per dag is dus niet nodig en doe dit dan ook niet meer dan twee keer per dag, wanneer je ook je tanden poetst.
Dit is meestal een teken dat uw tandvlees ontstoken is. Wanneer u één á twee weken lang elke dag uw tanden stookt zal in veel gevallen de ontsteking afnemen. Mocht dit niet het geval zijn dan is het verstandig om contact met ons op te nemen.
Elektrisch flossen
Of heb je een beugel of spalkje die je met een tandenstoker of ragertje moeilijk schoon krijgt? Dan is elektrisch flossen voor jou een goede oplossing.
"Door niet te vaak iets te eten of te drinken, krijgt je tandglazuur tijd om te herstellen. Het kan ook helpen om eet- en drinkmomenten te combineren, dan heb je maar één keer een zuuraanval. Ook helpt het om je eten of drinken in één keer op te eten en drinken."
Condensatieketels zijn het meest rendabel omdat ze tot 30% energie besparen in vergelijking met conventionele modellen. Ondanks de stijging van de gasprijs blijft deze manier van verwarmen dus voordelig.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Flos minstens een keer per dag om meer tandplak, voedsel en vuil te verwijderen. Wees voorzichtig bij het flossen, gebruik de juiste techniek om plak te verwijderen en tegelijkertijd de conditie van je tandvlees op peil te houden.
Een keer per dag flossen is voldoende. Wanneer je vaker flosst loop je kans om je gebit en / of tandvlees te beschadigen.
Uit de onderzoeken die de Waterflosser (een monddouche van de firma Waterpik) en de Philips AirFloss vergelijken, komt de Waterflosser beter naar voren. De Waterflosser verwijdert meer plak en vermindert de bloeding en gingivitis beter dan de AirFloss.
Hoe vaak moet u uw tanden stoken? Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.
Gevolgen niet poetsen
Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan.
Dat komt helaas omdat tandsteen niet thuis verwijderd kan worden. Om tandsteen van tanden en kiezen te verwijderen is een tandsteenbehandeling door een tandarts of mondhygiënist nodig.