Volwassenen zijn van mening dat 25,8 jaar gemiddeld genomen de ideale leeftijd voor een vrouw is om voor het eerst moeder te worden; voor mannen is dit 26,8 jaar (tabellen B2 en B3).
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Vaders waren gemiddeld 34,2 jaar oud bij de geboorte van een kind. Dat is ruim twee maanden ouder dan vijf jaar eerder, toen mannen gemiddeld 34 waren. Sinds 1996 is deze leeftijd met meer dan een jaar gestegen. Ook bij de geboorte van hun eerste kind (ruim 75,5 duizend baby's in 2018) zijn mannen ouder.
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
Het percentage kinderen tot zestien jaar die niet op hetzelfde adres wonen als hun vader, is gestegen van 13 procent in 1996 naar 18 procent in 2015. Dat zijn 549 duizend kinderen. De stijging komt vooral doordat meer ouders uit elkaar gaan.
Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
Er kleven risico's aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent: duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt. heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2021 hun eerste kind krijgen is 30,3 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tot hun 30ste jaar.
Daarna wordt het langzaam maar zeker minder. Na je 35ste daalt je vruchtbaarheid sterk, de kans op een zwangerschap ligt dan op ongeveer 50% ten opzichte van die van een 20-jarige.
Als je zoekt voor de juiste persoon tussen je 18de en 40ste, zou je het meeste kans hebben op een goed huwelijk vanaf je 26ste (37% van de 22 jaar). Trouw je ervoor, dan heb je een grote kans om 'betere' partners mis te lopen, maar daarna zijn veel goede opties al bezet, wat de kans op een goede match vermindert.
Seksueel gedrag onder jongeren tot 25 jaar
Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar.
De oudste moeder die een baby kreeg is de 66-jarige Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara, die in 2006 een tweeling kreeg.
Vrouwen tussen de 35 en 39 jaar hebben minder dan 30% kans om zwanger te worden op hun vruchtbaarste dag. De kans is slechts half zo groot als bij vrouwen tussen de 19 en 26 jaar.
Van alle vrouwen die een kinderwens hebben en proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Na twee jaar is gemiddeld 90% zwanger. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt. Ben je regelmatig ongesteld?
Begin je voor je 30e aan kinderen, dan heb je 85 procent kans om binnen het jaar zwanger te geraken. Op 30-jarige leeftijd is de vruchtbaarheid bij vrouwen al aanzienlijk afgenomen.
Het blijkt dat mannen tussen de 20 en 35 het meest vruchtbaar zijn en 28 dé optimale leeftijd is.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Blijft de vraag waarom eenjarigen wel op hun vader lijken. De psychologen zoeken het in een evolutionaire verklaring: pasgeborenen hebben een goede reden om meer op vader dan op moeder te lijken. Op moeders zorg kun je altijd wel aan, zij weet doorgaans welk kind van haar is. Pa is daarin minder zeker.
Hoe komt het? Dat sommige kinderen een voorkeur voor hun vader of moeder hebben, is helemaal niet gek. Denk maar eens na: waarschijnlijk voel jij je bij bepaalde familieleden of vrienden ook meer thuis dan bij de andere. Misschien herkent je kind zich meer in jou dan in je partner, of andersom.
Het is vrij zeldzaam, maar een zwangerschap van een tweeling van twee vaders is wel mogelijk. Het kan gebeuren als een vrouw in dezelfde menstruatiecyclus seks heeft gehad met twee mannen én beide keren een eitje werd bevrucht.
Ook in Nederland hebben we gevallen gehad van jonge moeders. In 2011 beviel in Groningen een 12-jarig meisje van een zoon.
Officieel is het niet, maar een 23-jarige Roemeense is wellicht de jongste grootmoeder ter wereld. Ze kreeg zelf een meisje toen ze 13 jaar was en haar dochter begon op haar elfde aan kinderen. Ondertussen is de Roemeense, Rifca Stanescu, al 25 jaar en ze is gelukkig met haar kleinzoon Lon (2).