Het dunne laagje massief hout wordt op plaatmateriaal aangebracht met de intentie het te laten lijken op volledig massief hout. Je kunt het nog wel eens herkennen door goed naar de kopse kant van het hout te kijken. Je ziet dan dat de tekening van het hout niet doorloopt.
Gefineerd MDF heeft een compacte kern van MDF plaatmateriaal. Deze plaat is tweezijdig met fineer (een dunne laag massief hout) beplakt. Door het fineer krijgt de plaat een massief houten uitstraling. Het voordeel van Gefineerd MDF ten opzichte van een massief houten plaat is dat MDF nagenoeg niet krom trekt.
Fineer is een dun laagje hout dat op plaatmateriaal (mdf of gegrondeerde mdf) wordt aangebracht. De fineerlaag is van echt hout en vaak niet van massief hout te onderscheiden indien op een juiste wijze verwerkt.
Een meubel van fineer is zeer geschikt voor in de badkamer. Fineer hout is minder onderhevig aan bijvoorbeeld wisselende luchtvochtigheid en heeft de uiterlijke karaktereigenschappen van massief hout.
Normaal fineer is ongeveer 0,5 tot 0,6 mm dik. Microfineer is dunner (dunner dan 0,3 mm) en dik fineer (vanaf 1 mm en meer) dan weer dikker dan normaal fineer. De dikte en wijze van fineren hangt uiteraard af van de houtsoort en de beoogde toepassing. Het hout moet foutvrij en dus van uitzonderlijke kwaliteit zijn.
Een HDF-plaat is te vergelijken met een MDF, maar het heeft (zoals de naam al aangeeft) een hogere dichtheid doordat de vezels sterker worden geperst. De kleur van de plaat is verder wel gelijk aan MDF. Hierdoor heeft het een persing van minimaal 800kg/m3.
HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, door velen ook wel laminaat of (hard)kunststofplaat genoemd. De opbouw van een HPL bestaat uit een aantal lagen papier. Zo bestaat het uit meerdere lagen kraft papier die geïmpregneerd zijn met kunstharsen. Met decorpapier wordt zowel de kleur en oppervlak bepaalt.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Fineer is dus een vrij speciale ondergrond, maar wel een ondergrond die geverfd kan worden. Het is wel aan te raden om dit grondig aan te pakken en de klus goed voor te bereiden.
Fineer is de benaming voor een dunne laag van een bepaalde materiaalsoort, in dit geval eikenhout. De dunne laag eiken wordt vaak verlijmd op een bepaald type plaatmateriaal, zoals MDF of berken multiplex. De plaat ziet er hierdoor uit als echt eiken en behoudt zijn goede eigenschappen: Splintert niet.
Bij eventuele bijbestellingen kan een afwijking in kleur en tekening opleveren. Na verloop van tijd kan een fineer toplaag er gebruikt uit gaan zien. Zonlicht zal de kleur van het fineer veranderen. Gebruik van het meubel zorgt ervoor dat er kleine krasjes ontstaan.
Het massieve hout laat zich makkelijk kleuren wat ervoor zorgt dat haast alle kleuren mogelijk zijn. Daarnaast kunnen oneffenheden zoals kleine beschadigingen en vlekken makkelijk hersteld worden met het juiste product. Wel is massief hout gevoelig voor zonlicht en een slechte luchtvochtigheid.
Melamine is een dunne afwerkingslaag die bestaat uit een kunstharslaag die een printlaag aanbrengt op een draagplaat. De afwerking kan glanzend of mat zijn (MDF gelakt), maar ook houtmotief of een ander motief zoals beton is mogelijk. Melamine is dus een veelzijdig product dat in veel kleuren en looks beschikbaar is!
Gaat het om een meubel met kunststof fineer? Het gaat om geplastificeerd spaanplaat, die je op een net iets andere manier moet schilderen. Er is sprake van kunststof of folie, ook al lijkt dit van de buitenkant op hout. Met name kasten uit de bouwmarkt zijn vaak afgewerkt met dit materiaal.
High Pressure Laminate is opgebouwd uit verschillende lagen om zo de sterke eigenschappen van alle materialen te benutten. De buitenste beschermlaag bestaat uit melaminehars en is erg hard. Door de harde toplaag is het materiaal uitstekend krasvast.
Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen. Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden.
Het marmer fineer lijkt vrijwel identiek op echt marmer. Dankzij de facet afwerking lijkt de tafel optisch dunner, en geeft het de tafel een chique verfijnde uitstraling. Marmerfineer is één van de meest duurzame materialen voor het maken van tafels. Het oppervlak van de plaat heeft een aangename soft-touch.
'Dat hangt af van het type product. Sommige producten – zoals Shinnoki-panelen – zijn al vooraf behandeld met vernis en hebben daardoor geen verdere afwerking nodig. Bij Querkus kan je echter kiezen tussen een behandeling met olie of vernis, in overleg met schrijnwerker. '
Een veel voorkomende manier om fineer tegenwoordig te gebruiken is verwerking tot plaatmateriaal om meubelen uit te maken. In dat geval is het een vervanging van massief hout. Door de dunne laag fineer op een goedkoper plaatmateriaal te plakken hoeft er geen duur massief hout gebruikt te worden.