Motiverende gespreksvoering wordt in twee fasen ingedeeld. Fase 1 richt zich op het ontwikkelen van de motivatie van de cliënt om te veranderen; fase 2 op het versterken van de betrokkenheid bij verandering en op het ontwikkelen van een plan om de verandering te realiseren.
Open vragen beginnen met: wie, wat, wanneer, waar, en ook hoe, hoe vaak, etc. Open vragen nodigen uit om je verhaal te vertellen en leveren veel informatie op. Gesloten vragen zijn 'ja'-/ 'nee'-vragen of meerkeuze vragen. Bijvoorbeeld: 'Wilt u koffie?
Een open vraag begint met een vraagwoord als waarom, wanneer, hoe, wat, wie. De vraag heet 'open' omdat de vraag alle mogelijke reacties open laat. Het maakt jou als vragensteller niet uit wat de ander antwoordt.
Motiverende Gespreksvoering gebruik je in gesprekken op de momenten waarop je met je klant praat over veranderingen. In je gesprek luister je actief naar wat je klant zegt, met speciale aandacht voor de redenen die je klant zelf aandraagt om te willen veranderen. In Motiverende Gespreksvoering heet dit verandertaal.
De geest of grondhouding van MG kunnen we omschrijven aan de hand van vier componenten: samenwerking, aanvaarding, evocatie en mededogen. De hulpverlener en de cliënt zijn partners in een gelijkwaardige werkrelatie. De hulpverlener brengt kennis en vaardigheden in die passen bij zijn professionele expertise.
Laten we maar gewoon beginnen met wat gesprekstechnieken op een rijtje zetten waar we hierna in dit artikel dieper op ingaan: Luisteren samenvatten doorvragen. Verbredende vragen/verdiepende vragen. Containerbegrippen.
“MG is een op samenwerking gerichte, doelgerichte gespreksstijl om persoonlijke motivatie voor een specifiek doel te versterken, door iemands eigen redenen om te veranderen te ontlokken en te exploreren in een sfeer van aanvaarding en mededogen (naar Miller & Rollnick, 2014).”
De methodiek die we je in dit boek aanbieden is het H-mo- del. Dit model kent vijf speelvelden waarin je met je cliënt op onderzoek uit kunt gaan: Huidige situatie, Hoogste uit- komst, Hulpbron, Haalbaar doel en Hindernis.
Engageren is bewust investeren in de werkrelatie met je gesprekspartner; ontdekken wie hij of zij is, vanuit welk perspectief deze kijkt, welke verwachtingen er zijn, met welke gevoelens iemand in het gesprek zit. Motiveren wordt wel erg moeilijk als je deze basis niet goed hebt gelegd.
In jargon noemen we dit het uitlokken van verandertaal. Met behulp van het stellen van open vragen stel je iemand niet alleen in staat zich een beeld te vormen van de gewenste situatie. Doordat iemand hardop nadenkt en uitspraken doet over de gewenste situatie, komt een intrinsiek acceptatieproces op gang.
Het is een gespreksstijl waarmee je de eigen motivatie en bereidheid tot veranderen van je client ontlokt en versterkt. Je bouwt een relatie op met je client die is gebaseerd op respect, interesse, compassie, oordeelloosheid en positieve coaching. Deze methode wordt met andere methodieken goed gecombineerd.
Wat is Motiverende Gespreksvoering? MGV is een op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands motivatie en bereidheid tot verandering ontlokt en versterkt. Het oplossen van ambivalentie en aandacht voor verandertaal zijn belangrijke elementen. Het welzijn en de autonomie van de ander staan hierbij voorop.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen.
Een goede vraag bevraagt maar één onderwerp, stuurt niet, bevat geen dubbele ontkenningen, is niet te lang, is duidelijk geformuleerd, houdt rekening met alle mogelijkheden en genereert antwoorden waar je wat mee kan.
Open vragen zijn een onderzoeksinstrument dat een breed scala aan mogelijke antwoorden mogelijk maakt en respondenten aanmoedigt gedetailleerde en persoonlijke antwoorden te geven. Dit soort vragen begint meestal met zinnen als “Hoe“, “Wat” of “Waarom“, en vraagt de respondent zijn gedachten en meningen te geven.
Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis waarbij iemand zich overmatig afhankelijk opstelt. Dit wordt soms ook wel een afhankelijkheidsstoornis genoemd.