Hoofdluis kun je krijgen van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding of andere spullen. Springen kunnen ze niet. Hoofdluis komt vaker bij kinderen voor, omdat tijdens het spelen of maken van selfies de hoofden elkaar raken.
Zo kom je van luizen af
Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen. - Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief.
Op scholen zitten en spelen kinderen dicht bij elkaar. Daardoor kunnen de luizen makkelijk naar veel hoofden gaan. Daarom komen luizen vooral bij kinderen voor. Als uw kind hoofdluis heeft, dan is de kans groot dat anderen in het gezin het ook krijgen.
Preventief kammen met een speciale kam (zie verderop: hoe kan je hoofdluis behandelen?) Gebruik wat hairspray om de haren bij elkaar te houden. Als er vermoedens zijn van hoofdluis: controleer het hoofd van je kind op hoofdluis. Doe dit bij voorkeur iedere week.
Spoel na afloop het haar uit en maak de kam goed schoon met water en zeep. Twee weken lang elke dag herhalen. Luizen houden van een warme hoofdhuid en klemmen zich met hun klauwtjes vast aan je haar. Schoon of vies, kort of lang, het maakt ze niets uit.
Luizen gaan niet vanzelf weg. Als je ze niet bestrijdt, zullen ze alsmaar vervelender worden. Luizen vermenigvuldigen zich namelijk erg snel: een volwassen hoofdluis legt tot 6 eitjes (neten) per dag die ongeveer een week later uitkomen.
Hebben alleen kinderen hoofdluizen of ook volwassenen? Hoofdluizen kunnen prima op volwassenen leven. De kans dat volwassenen hoofdluis hebben is echter kleiner omdat ze minder haarcontact hebben met anderen.
luizen houden niet van haarlak
Bij de jongens die dat niet doen, is dat 6 procent. Meisjes hebben wat meer last van luizen. Meisjesden die gel of haarlak gebruiken lopen 7 procent kans tegenover 12 procent voor de meisjes die niets in het haar doen.
Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven. Echter hoofdluizen die op spullen worden aangetroffen, zijn meestal dood, ziek, oud of aangetast en spelen een verwaarloosbare rol in de besmettelijkheid [Maunder, 1983].
Hoofdluizen zijn kleine insectjes van ongeveer drie tot vier millimeter groot, die zich verstoppen in de haren. Hier voeden ze zich aan de hoofdhuid.
Na 7 tot 10 dagen komt de neet van een hoofdluis uit, waarna een jonge hoofdluis uit het ei kruipt. Omdat deze nimf wel te verwijderen is met een luizenkam worden door 2 weken dagelijks kammen alle hoofdluizen verwijderd voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Hoofdluis bestrijd je vooral door goed te kammen. Omgevingsmaatregelen zoals knuffels wassen zijn niet meer nodig.
Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen.
Neten kunt u verwijderen met de nagels. Eventueel kunt u de neten deppen met een doekje waar azijn op zit. Dan laten de neten makkelijker los. Spoel de crèmespoeling uit het haar.
Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd zo'n 250 eitjes. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus erg belangrijk.
Dode luizen op je kussen
Dan zitten er al duizenden neten op het hoofd en moet er stevig worden behandeld om van de luizen af te komen. ' Mensen die een luis vinden op hun hoofdkussen, gooien vaak het beddengoed direct in de wasmachine.
Het hele huis wordt overhoop gehaald: alles moet in de wasmachine om het luizenvrij te krijgen. Toch is dat eigenlijk helemaal niet nodig. Luizen houden zich vast aan je haar, en gaan dus eigenlijk nauwelijks in je beddengoed, op je knuffels of in de bank zitten.
Een (deels) lege (wit) of dode (bruin) neet kan wel een jaar in het haar blijven kleven. Je kan dus nog steeds neten vinden bij een verholpen besmetting!
Hoofdluizen kunnen geen ziekten overbrengen. Het is onschadelijk, maar het kan veel jeuk geven. Door krabben kunnen er infecties ontstaan. Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met schone of vieze haren.
Wat betreft het haar kleuren: hoofdluizen leven net zo graag in geverfde haren als in niet-geverfde haren. Soms gaan in het proces van het kleuren wel wat luizen dood, maar de eitjes overleven dit proces sowieso.
Op zoek naar zo'n luizenshampoo? Probeer dan zeker Silikom Once Shampoo. Deze shampoo is in 2020 door de Belgische consumenten verkozen tot beste luizenshampoo. Met Silikom Once Shampoo dood je de luizen in slechts één wasbeurt tijdens het bad- of douchemoment.
Probeer eens haarlak of haargel! Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat kinderen die haarlak of gel gebruiken, veel minder last hebben van hoofdluis dan jongeren die dit soort middelen niet gebruiken.
Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn. Het afscheren van de haren kan ook helpen om luizen te bestrijden.
Meestal zitten er niet meer dan een stuk of 20 hoofdluizen op het hoofd op het moment dat het ontdekt wordt.