Documenten die u altijd nodig hebt. Geldig paspoort of ander reisdocument. Geboorteakte uit uw land van herkomst. Geldige verblijfsvergunning of ander bewijs van rechtmatig verblijf.
U mag de behandeling van uw aanvraag in Nederland afwachten. De IND moet binnen een beslistermijn van 6 maanden een beslissing nemen. We kunnen de beslistermijn verlengen als de beslissing meer tijd kost. Bijvoorbeeld als de aanvraag niet compleet is.
Na de controle van uw identiteit, stuurt de medewerker u door naar het HASA-loket. Dit loket zit ook in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hier levert u uw aanvraag met alle documenten en bewijsmiddelen in bij een IND-medewerker.
Wilt u voor werk naar Nederland komen? Bijvoorbeeld voor korte of langere tijd? Daarvoor heeft u mogelijk een inreisvisum, een werkvergunning en een verblijfsvergunning nodig. Vul de vragen in en bekijk wat u of uw werkgever moet regelen.
Visum of verblijfsvergunning werknemer
Voor hen geldt het vrije verkeer van personen. Dit betekent dat uw werknemer vrij mag werken in Nederland. Uw werknemer heeft geen verblijfsvergunning en geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig.
Om in Nederland te mogen werken, is het belangrijk dat je over een onbeschadigd identiteitsbewijs of paspoort beschikt. Zo is een Burgerservicenummer (BSN-nummer) noodzakelijk om te kunnen werken in Nederland.
Hoeveel geld krijgt een asielzoeker per week om vrij te besteden? In principe krijgt een volwassene 44,66 euro per week. Als iemand een kind heeft, krijgt hij of zij voor dat kind 34,86 euro per week. Hoe groter een huishouden is, hoe lager het bedrag per volwassene en per kind.
De kosten die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in 2021 heeft gemaakt voor de opvang van asielzoekers bedragen ongeveer € 706 miljoen.
Een asielzoeker krijgt bij aankomst onderdak, maaltijden en zaken zoals toiletartikelen en wasmiddel. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal ongeveer € 60 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven.
Hierdoor komt de uitvoering van het asielproces door de IND onder druk te staan. Er was voor 2021 rekening gehouden met een instroom van circa 18.000 eerste asielaanvragen. De verwachting is echter dat dit aantal voor dit jaar uitkomt tussen de 23.000 en 25.000 eerste aanvragen.
De IND controleert op de volgende manieren of u voldoet aan uw plichten: De IND vraagt informatie op bij de (erkende) referent of de vreemdeling. De IND controleert de administratie op locatie. De IND vraagt informatie op bij andere organisaties.
Soms verlengen we de beslistermijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat u een beslissing krijgt van de IND. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de IND meer informatie van u nodig heeft. Of wanneer de IND zelf extra onderzoek moet doen.
U kunt een verblijfsvergunning om werk te zoeken in Nederland aanvragen als: uw huwelijk 3 jaar of langer heeft geduurd, én. u minimaal 1 jaar een verblijfsvergunning voor verblijf bij partner heeft gehad.
Veel statushouders verblijven de eerste maanden nog in de asielopvang, waar zij geen uitkering ontvangen, maar leefgeld. Pas wanneer statushouders worden gehuisvest in een gemeente, komen ze in aanmerking voor een bijstandsuitkering.
Krijgen vluchtelingen voorrang voor een sociale huurwoning? Er is al jaren een tekort aan sociale huurwoningen in Nederland. Daarom hebben gemeenten aparte regels voor groepen die met spoed een woning nodig hebben. Vluchtelingen die het asielzoekerscentrum moeten verlaten kunnen daar ook onder vallen.
Net als in 2021 vormden Afghanen (2 730) en Turken (2 685) na Syriërs de grootste groepen asielzoekers in 2022.
Antwoord: Nee, het is voor de AOW niet nodig dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. De AOW-uitkering wordt opgebouwd in de 50 jaar vóór uw AOW-leeftijd.
Die is gebaseerd op Nibud-normen en de procedurele fase waarin de asielzoeker zit, en bedraagt voor een alleenstaande asielzoeker maximaal 60 euro per week: 47 euro voor eten en kleren, 13 euro is 'zakgeld'. Een gezin met twee kinderen krijgt iets meer dan 117 euro per week.
Omdat ze beperkt toegang hebben tot de arbeidsmarkt en meestal geen baan hebben, ontvangen ze ook geen salaris. Asielzoekers die wel een eigen inkomen of vermogen hebben, dragen zelf financieel bij in de kosten van de opvang. Asielzoekers krijgen geen reguliere uitkering.
U kunt geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen.
Als u buiten Nederland woont, kunt een burgerservicenummer krijgen als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). In sommige situaties kunt u ook op een andere manier aan een BSN komen: Heeft u recht op AOW? Dan kunt u ook een burgerservicenummer krijgen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.