De hoogte van de oogdruk is afhankelijk van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van het kamerwater. Als het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van kamerwater verstoord is, kan de oogdruk oplopen. Bij de meeste vormen van glaucoom is er sprake van een gestoorde afvoer van kamerwater.
Heeft u glaucoom en is uw oogdruk te hoog? Dan is het belangrijk dat de oogdruk laag wordt gehouden om schade aan uw oogzenuw te voorkomen. Dit kan met oogdruppels, een laserbehandeling of een operatie (trabeculectomie of drainage-implant) .
Er zijn veel verschillende soorten oogdruppels die de oogdruk verlagen, bijvoorbeeld met: Bètablokkers (timolol, carteolol, levobunolol en betaxolol) zorgen voor verlaging van de oogdruk door remming van de productie van het kamerwater.
Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Medicijnen die cortison bevatten
Bij langdurige behandeling kunnen zij veranderingen in de ogen teweegbrengen, zoals een verhoogde druk in de oogbol (glaucoom) en de schade die daardoor aan de optische zenuw ontstaat. Op dezelfde manier kunnen preparaten met cortison ook de vorming van een cataract versnellen.
De meeste mensen die glaucoom hebben, hebben in de beginfase nergens last van. Daarom is een oogmeting de beste manier om erachter te komen of je glaucoom hebt. Tijdens een oogmeting kijkt de opticien naar de algehele gezondheid van je ogen. Ook wordt je oogdruk gemeten.
Glaucoom kan erfelijk zijn. Komt glaucoom voor bij uw ouders, kinderen, broers, zussen of grootouders? Dan is de kans dat u glaucoom krijgt groter.
Lever. Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn lever, vis en melkproducten. Vitamine B1 zit in hoge mate in graanproducten. Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend.
Vitamine voor ogen
De vitamines A, C, K1 en E zijn ook goed voor de ogen en kunnen de kans op staar verkleinen. Staar is een ziekte waarbij mensen last hebben van wazig zicht, onduidelijk contrast, lastig zien in het donker en dubbelzicht. Luteïne en zeaxanthine kunnen ook de kans op staar verkleinen.
Komt een hoge oogdruk door een hoge bloeddruk? Er is een heel klein verband tussen deze waarden. Het oog kan goed tegen de verschillen in bloeddruk die een persoon door de dag en nacht meemaakt. Het is dus niet zo van: hoe hoger de bloeddruk, hoe beter de doorstroming.
Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wel direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) een oog en er ontstaat een pijnlijk en rood oog. Meldt u zich dan direct bij een (oog)arts. Bent u ouder dan 40 jaar, dan is het verstandig om uw oogdruk eens in de tweee jaar te laten controleren.
U een verhoogde oogdruk heeft. Maar glaucoom kan ook ontstaan zonder dat de oogdruk hoog is. Dat heet 'normale druk glaucoom'. Daarnaast hoeven mensen met een verhoogde oogdruk niet per se glaucoom te hebben.
Glaucoompreventie. Glaucoom kan niet voorkomen worden, maar als u goed omgaat met de risicofactoren die met deze oogziekte geassocieerd worden, kan blindheid voorkomen worden.
Het kan zelfs leiden tot blindheid. Opvallend is dat men de oogdruk niet voelt. Ogen met glaucoom doen daarom doorgaans geen pijn. Slechts bij uitzondering zijn er vormen met extreem hoge oogdruk waarbij de ogen wel pijnlijk zijn (acuut glaucoom).
Het wordt bepaald door het evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van kamerwater. Te hoge of te lage oogdruk kan schade geven aan de zenuwvezels van het oog. Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen de 10 en 22 mmHg. Normaal betekent dat vrijwel iedereen een oogdruk heeft tussen deze twee waarden.
Meestal ontstaat glaucoom langzaam. Het doet geen pijn en het gezichtsveld wordt stukje bij beetje kleiner. Het kan jaren duren voordat u merkt dat u slechter ziet. Dat maakt glaucoom ook zo'n verraderlijke oogziekte.
Er is al eerder onderzoek gedaan naar het effect van dranken op glaucoom. Zo toonde een studie aan dat het drinken van koffie de kans op de aandoening verhoogt, als gevolg van een verhoogde bloeddruk. Andere wetenschappers stelden echter dat de consumptie van de drank geen effect heeft op het glaucoomrisico.
Er zijn twee soorten glaucoomoperaties. Een trabeculectomie waarbij we een afvoerklepje maken in het oog zodat kamerwater (oogvocht) gemakkelijker weg kan. Als dit niet het gewenste resultaat heeft, is het mogelijk een glaucoom implantaat (Baerveldt of Ahmed implant) in te zetten.
Alle bètareceptorblokkerende oogdruppels kunnen, afgezien van lokale bijwerkingen zoals een (geringe) lokaal-anesthetische werking en een verminderde traansecretie, leiden tot hallucinaties, nachtelijke onrust, depressie, impotentie en verstoring van de bloedglucosespiegels.
Dat oogdruppels niet geheel vrij van gevaren zijn, komt door de conserveermiddelen in de oogdruppels. Die kunnen namelijk voor allergische reacties zorgen. De kans daarop ontstaat bij het meer dan drie tot zes keer per dag toedienen van de druppels.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen. Daarom gelden er extra regels als u slechter ziet en wilt autorijden.
Een beschadiging van het hoornvlies geneest meestal binnen 1 of 2 dagen. U spreekt met de huisarts af wanneer u voor controle komt. Ook na die 2 dagen mag u nog een paar dagen niet in uw oog wrijven. Het hoornvlies kan anders opnieuw beschadigen.