Misschien is dit niet heel verbazingwekkend, maar de frikandel is de meest populaire snack van Nederland. Wat misschien een grotere verrassing is, is dat de loempia op nummer 2 staat, net boven de kroket.
Voorbeelden van populaire snacks zijn friet, (broodje) kroket (meestal rund- of kalfsvleeskroket, maar ook: satekroket, goulashkroket), (broodje) frikandel, hamburger, hotdog (ook met braadworst ertussen), chips en borrelnootjes.
Snackvirtrine typisch Nederlands
"Afhalen bij een cafetaria is iets wat wij Nederlanders al generaties doen. Het is ooit begonnen rond 1900 op een kermis in Bergen op Zoom, waar op straat friet werd gebakken en verkocht."
Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels. Typisch Nederlandse winterkost is erwtensoep en stamppot. Typisch eten rondom speciale gelegenheden zijn een tompouce bij Koningsdag, oliebollen bij Oud en Nieuw en peper- en kruidnoten bij Sinterklaas.
Jongeren onder de 20 vinden Twix de lekkerste. De helft van de Nederlanders eet wel eens een gezonde snack tijdens het TV kijken, waarbij de appel onbetwist de meest populaire gezonde snack is (48 procent), gevolgd door banaan (40 procent) en komkommer (29 procent).
De favoriete snack in Nederland is de frikandel. Meer dan 30 procent van de mensen bestelt het liefst een frikandel in de snackbar.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Ga je voor het '”minst slechte” kies dan een Vietnamese loempia, wat bitterballen of een kroket. Deze bevatten relatief weinig calorieën en minder vet dan bijvoorbeeld een frikadel of berenhap. Het ouderwetse patatje mét scoort helaas het minst, op zowel aantal calorieën als vet.
De eerste snackbar/cafetaria verkocht destijds al diverse soorten warme en koude worst, zelfgemaakte frieten, gebakken aardappels, melkproducten, gehaktballen, kroketten, frikadilles (voorloper van de frika(n)del), berenklauwen, haché, aardappelgerechten, snoep, popcorn, Nederlandse gerechten, koffie, thee, cola, ...
Dat is namelijk de andere naam voor deze heerlijke 'na-het-stappen-snack. ' En half stokbrood met daarbovenop een hamburger, friet en een enorme klodder saus. Slaat helemaal nergens op, maar als je straalbezopen bent begrijp je het ineens wel.
Friesland is waarschijnlijk het meest bekend om zijn "Fryske Sûkerbôle" of "Suikerbrood". Deze zoete specialiteit bevat heel wat suiker, roomboter en kaneel. Het suikerbrood is een typische lekkernij in Friesland en kan je zowaar overal krijgen, het ganse jaar door.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Nederlanders eten in vergelijking met mensen uit andere (Europese) landen vrij vroeg. We kiezen vaak voor een combinatie van aardappels, groente en vlees, maar natuurlijk staat ook de Hollandse pot regelmatig op tafel. Het doorkoken, stampen en prakken van avondmaaltijden is typeren voor ons eetgedrag.
Dit kan zowel een Ardeense saté als een kipsaté zijn. De viandel (11 procent) en cervela (10 procent) vervoegen de top vijf op een vierde en vijfde plaats. Verder vinden we in de top tien ook de bicky (9 procent), mexicano (7 procent), sitostick (7 procent), kaaskroket (6 procent) en bitterbal (6 procent) terug.
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.