Wat zijn de meest voorkomende chronische ziekten? Er is geen exhaustieve lijst van chronische ziekten maar de belangrijkste zijn hart- en vaatziekten, kanker, chronische luchtwegaandoeningen en diabetes. Ze zijn eigenlijk de grootste oorzaak van overlijden wereldwijd.
Nek- en rugklachten komen het meest voor
Voor chronische aandoeningen en langdurige aandoeningen is de jaar- of zorgprevalentie als maat gebruikt.
Voorbeelden zijn hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, COPD chronic obstructive pulmonary disease (chronic obstructive pulmonary disease) en aandoeningen van het bewegingsapparaat.
Van de mensen van 75 jaar en ouder heeft 87% meer dan één chronische aandoening. 45% van de mensen van 75 jaar en ouder heeft in 2021 ten minste eenmaal contact gehad met de huisartsenpraktijk voor twee of meer chronische aandoeningen. Voor personen jonger dan 40 jaar ligt dit percentage gemiddeld op 1%.
Een chronische ziekte duurt minstens drie maanden, komt regelmatig terug en is niet (volledig) te genezen. Chronische ziekten kunnen lichamelijk en psychisch zijn. Voorbeelden van chronische ziekten zijn artrose, reuma, suikerziekte, astma, kanker en dementie.
De ziekte duurt minstens drie maanden of leidt tot meer dan drie ziekteperioden per jaar. De belangrijkste kenmerken van een chronische aandoening zijn dat: de ziekte niet te genezen is. alleen symptomen met medicijnen, behandelingen en/of leefregels bestreden kunnen worden.
Het hebben van een chronische ziekte brengt niet alleen lichamelijke, maar ook psychische en sociale gevolgen met zich mee. Het betekent het leren omgaan met (soms ingrijpende) lichamelijke veranderingen en veelal angst en onzekerheid.
Een chronische ziekte is een aandoening die nooit meer helemaal overgaat. Ziektes zoals reuma, astma, COPD, diabetes en hart- en vaatziekten.
Een chronisch ziekte kan zowel een lichamelijke als geestelijke aandoening zijn waarbij er geen uitzicht is op volledige genezing. Daarnaast gaat het om een ziekte die minimaal 6 weken tot 3 maanden duurt. De ziekteduur meestal erg lang en heeft een wisselend beloop.
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen.
Wat zijn de oorzaken van chronische ziekten? Veel directe oorzaken en risicofactoren voor chronische ziekten, zoals hoge bloeddruk, diabetes en verhoogde lipideniveaus in het bloed zijn gebonden aan levensstijlfactoren, zoals roken, ongezonde voeding, te weinig beweging of alcoholgebruik.
De komende 25 jaar zet de vergrijzing door. Hierdoor zijn er in de toekomst steeds meer mensen met een chronische aandoening zoals artrose, nek- en rugklachten en diabetes. Dementie veroorzaakt in 2040 de meeste sterfte en de hoogste ziektelast.
Mensen die arbeidsongeschikt zijn als gevolg van ziekte of handicap komen in aanmerking voor de tegemoetkoming. Daarbij gelden de volgende voorwaarden: Je bent ten minste 35% arbeidsongeschikt. Je hebt op 1 juli recht op een WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering.
Neem contact op met je werkgever zodat hij/zij er een bedrijfsarts bij haalt en/of neem contact op met je bedrijfsarts. Hij of zij kan dan advies geven, bijvoorbeeld om een tijd thuis te blijven (om te herstellen), om aanpassingen te doen of om je uren te minderen en later weer op te bouwen.
Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op. Pijnstillers helpen alleen bij pijn met een duidelijke oorzaak, zoals een wond, ontsteking of ziekte. Of als chronische pijn voor een deel een duidelijke oorzaak heeft.
Hart- en vaatziekten komen het meeste voor
Zoals eerder vermeld keken wij naar de 5 meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland: kanker, diabetes, COPD/astma (longziektes), dementie/Parkinson en hart- en vaatziekten.
Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2022 is € 186,00 netto. Dit jaarlijkse bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Diabetes (suikerziekte), is een chronische ziekte waarbij het suikergehalte (glucose) in het bloed te hoog is.
Comorbiditeit is het bestaan van één of meer (chronische) aandoeningen naast de zogenoemde indexziekte/hoofddiagnose waar de meeste aandacht naar uitgaat. Indien er geen indexziekte/hoofddiagnose wordt onderscheiden, en er wel sprake is van meerdere chronische aandoeningen, spreekt men van multimorbiditeit.
Veel vormen van chronische aandoeningen
Chronisch-progressieve ziektes zoals ALS, Parkinson, Multiple Sclerose (MS), kanker, de ziekte van Lyme en reuma hebben niet alleen een grote impact op het lichaam, maar op alle aspecten van het mens-zijn.
De klacht ontstaat al bij het opstaan en blijft de hele dag aanwezig. Ook als u genoeg slaapt, is er geen verbetering. Als de vermoeidheidsklachten minimaal zes maanden aanhouden en er geen lichamelijke of psychologische oorzaken gevonden worden, spreekt men van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Er is geen behandeling bekend waardoor ME/CVS overgaat. U kunt wel hulp krijgen bij het leren omgaan met uw klachten. Bijvoorbeeld van uw huisarts, praktijkondersteuner-ggz, maatschappelijk werker, psycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut of oefentherapeut. Sommige mensen met ME/CVS voelen zich hierdoor gesteund.