Zijn sardines in blik gezond? Sardines in blik zijn bijna even gezond als verse sardines. Ze bevatten meestal meer zout, maar als je verder niet te veel fastfood eet (wat ook veel zout bevat, maar geen hoge voedingswaarde heeft) hoeft dit geen probleem te zijn.
Elke kwartaal verzorgt Boukmans en van Ymen een smaaktest. Vorige maand was dat ansjovis, met Zallo als overtuigende winnaar. Deze maand hebben we liefst 17 soorten sardines getest.
Eet 1 keer per week vis
Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Net als de mens, kunnen vissen zelf geen omega-3 aanmaken.
Goed om te weten: sardines uit blik kun je gewoon in zijn geheel opeten. De kleine graatjes zijn juist een rijke bron van calcium, en het is wel zo makkelijk.
Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.
Sardientjes zijn misschien niet het eerste product waar je aan denkt wanneer je je afslankdieet samenstelt, maar ze zijn zo gezond dat je ze niet mag negeren. Daarnaast helpen ze je ook nog afslanken. Er wordt tegenwoordig aangeraden om minstens twee keer per week vette vis te eten.
In 1 voor snee (40 gram) sardines in blik zit: 92 kcal energie.
Sardines kun je ook rauw eten, alleen als ze kakelvers zijn.
Hoe eet je gegrilde sardientjes? Net als kip eet je sardines met de hand. Het zachte, zilte visvlees pulk je van de graat en stop je rechtstreeks met je vette vingers in de mond.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Maximale wekelijkse dosis kwik
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn.
2-3 visjes per persoon zou voldoende moeten zijn bij een heerlijke maaltijd. De vis is heel makkelijk zelf schoon te maken en zijn heerlijk op de grill of barbecue want het vel wordt dan lekker knapperig. ca.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Algemene informatie over ansjovis
Ansjovis is – net als de sardine – familie van de haring (Clupeidae) en behoort tot de haringachtigen (Clupeiformes). Veel consumenten vragen zich bij de aankoop af of ansjovis en sardientjes hetzelfde zijn. Het antwoord is nee.
De visjes zijn klein en de graatjes zijn zacht en ongevaarlijk mocht er toch eentje mee naar binnen gaan. (wel goed het vlees van de graatjes afhalen, en uiteraard op eigen risico) De smaak van de sardientjes is bovendien niet echt vissig. En met de lekkere kruiden erop is het smullen geblazen.
Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen. Ik hoor je denken “Waar is dat dan allemaal goed voor?” Door het hoge calciumgehalte zijn sardines extreem goed voor onze botten en gewrichten en dienen ze als perfecte vervanger van zuivel.
Hoe lang kun je een geopend blikje vis bewaren? Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Tonijn en sardines uit blik
Bepaalde vissoorten zitten vol ijzer, waaronder tonijn en sardines. Tonijn bevat 1,4 milligram (8%) en sardines zelfs 2 milligram (11%) per 85 gram. Ook schelvis en makreel zijn smakelijke ijzerbronnen.
Hoeveelheid eiwit in sardines, vers:
30,4 gram. in 1 portie (120 gram)
Als een product waar kwik in zit stuk valt, kunt u kwikdamp inademen. U kunt dan last krijgen van hoofdpijn, rillingen, hoesten, en kortademigheid. U kunt een metaalsmaak krijgen en maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Ook kunt u veel speeksel in uw mond krijgen en een gevoel van (spier)zwakte.
Let wel, een lekkere portie kibbeling van de visboer heeft een hoger vet- en caloriegehalte. Haring behoort tot de familie van de sardine en is een uiterst gunstige bron van omega-3-vetzuren. Deze Hollandse lekkernij bevat ruim 18 gram eiwit en telt zo'n 14 microgram vitamine B-12 per 100 gram.