De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt. De pil is niet geschikt als je ouder bent dan 35 en roker bent.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
De combinatiepil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de combinatiepil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je de pil vergeet en niet op tijd slikt, heb je kans dat je toch zwanger wordt.
Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen. Daarom zou je denken dat je geen risico loopt. Het risico zit in het feit dat een man tijdens de gehele vrijpartij toch wel iets van sperma kan loslaten voordat hij klaarkomt.
Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap. Gebruik altijd een condoom of ander anticonceptiemiddel als je niet zwanger wil worden.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom. Op een strip staan de dagen van de week. Bedenk welke dag van de week het is en slik de pil die bij die dag staat.
Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Is een condoom een geschikt alternatief voor de pil? Het condoom beschermt je als enige voorbehoedsmiddel tegen de SOA's en zwangerschap. Het condoom kan dus een uitstekende aanvulling zijn op het gebruik van de pil of een andere anticonceptie als je geen vaste relatie hebt, of één van jullie (nog) een SOA heeft.
Als je geen condoom hebt gebruikt of er ging iets mis met het condoom, dan kun je ook risico lopen op een soa. Tenzij je een vaste partner hebt en zeker weet dat je beiden geen soa hebt. Doe een soatest om zeker te weten of je geen soa hebt! Je kunt je op soa's laten testen en behandelen bij de huisarts of bij de GGD.
Natuurlijke anticonceptiemethoden zijn minder betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 24%. Dat wil zeggen dat als 100 vrouwen gedurende 1 jaar natuurlijke anticonceptie gebruiken, er ongeveer 24 zwanger worden.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Condooms. Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid.
Eigenlijk is het vreemd dat je in je stopweek opeens de bescherming van de pil niet meer nodig hebt. En toch kun je in de meeste gevallen gewoon zorgeloos seks hebben tijdens je pillenpauze. Dat komt doordat de anticonceptiepil hormonen bevat, die je eisprong remmen en innesteling van een bevruchte eicel voorkomen.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.
De pil is niet of minder betrouwbaar als je ze vergeet of te laat inneemt, en in combinatie met sommige geneesmiddelen. Heb je moeten overgeven binnen de 2 uur na het innemen van je pil? Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip. Sint-Janskruid en sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de pil verminderen.
Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.
Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.
Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn.
De zwangerschapssymptomen die aantonen dat je zwanger bent kunnen per vrouw verschillen. Dit komt omdat elk lichaam en elke zwangerschap anders is. Meestal komen vrouwen erachter dat ze zwanger zijn als hun menstruatie uitblijft. Uit ervaring weten we dat vrouwen soms al eerder aan hun lijf merken dat ze zwanger zijn.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Haar orgasme zorgt er dus voor dat de zaadcellen de juiste richting op geduwd worden. Blijf na het klaarkomen nog tien minuutjes liggen zodat het sperma er niet weer uitglijdt. Eenmaal in de eileiders aangekomen kunnen de cellen zo'n vijf dagen lang overleven.