Pijn ter hoogte van het litteken. Buikpijn in de onderbuik (verklevingen van de blaas kunnen bijvoorbeeld pijn geven van het schaambeen tot aan de navel) Blaasproblemen: pijn bij urineren, vaak het gevoel van een terugkerende blaasontsteking zonder dat er ontstekingsfactoren aanwezig zijn in de urine.
Omdat bij de operatie de zenuwen in de buikhuid zijn doorgesneden, kan u lange tijd een doof gevoel rond het litteken houden. Boven dit gebied is er dikwijls halverwege de navel een gebied dat juist extra gevoelig is. Vaak is pas na zes tot twaalf maanden het gevoel in de buikwand weer normaal.
Het litteken en de wond in je baarmoeder moeten eerst heel goed genezen. Tot je je volledig weer de oude voelt kan wel een jaar duren. Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt. In principe zou je vanaf 1 jaar na je keizersnede weer zwanger mogen worden.
Je voelt het door jeuk en ook door een 'trekkend' gevoel. Dat komt onder andere doordat de beschadigde huid niet zo goed vocht kan vasthouden. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de operatiewond geheeld is. Daarna heeft het litteken nog wel zo'n 3 tot 6 maanden nodig voor het herstel.
Een 'niche' is een holtevormig litteken in de baarmoeder na een keizersnede. De uitsparing in de baarmoeder ter plaatse van het keizersneelitteken ('niche') houdt verband met bloedverlies na de menstruatie (postmenstruele spotting).
Een niche wordt meestal vastgesteld door middel van een (vaginale) echografie. Via een echo kan worden vastgesteld of je een niche in je baarmoeder hebt of niet en hoe groot die is. Ook wordt dan gekeken of een eventuele behandeling mogelijk is.
Verklevingen kunnen met zekerheid vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Het nadeel van deze methode is dat door de operatie ook weer nieuwe verklevingen kunnen ontstaan. Artsen zijn daarom in dit geval erg terughoudend met het uitvoeren van een kijkoperatie.
Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (littekenruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Het is verstandig om de eerste 6 weken na de ingreep rustig aan te doen. Dit betekent niet zwaar tillen, bukken en sjouwen.
Na een keizersnede kun je vermoeid, verzwakt en minder alert zijn. Dit kan ten koste van je rijvaardigheid gaan. Ook kun je pijn hebben aan de snede zelf waardoor je minder makkelijk kunt bewegen. Deze wond geneest meestal binnen drie weken.
Baarmoederslijmvliesontsteking ontstaat meestal tussen de vierde en tiende dag na de bevalling, maar kan ook later optreden. De symptomen zijn koorts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de volledige buik en een slecht ruikende vaginale afscheiding.
De dokter snijdt de huid open, gaat door de vetlaag en spieren heen zodat hij in de buikholte kan komen. De buikspieren worden vervolgens uit elkaar getrokken en de blaas wordt omlaag geduwd. Zo kunnen ze goed bij de baarmoeder. Die snijden ze open om het kindje eruit te halen.
Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen. Dus wil je zwanger worden na een keizersnede? Wacht liefst 6 tot 12 maanden.
Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt.
Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Symptomen van verklevingen in de baarmoeder
Als de binnenwand volledig verkleeft, wordt een vrouw niet meer ongesteld. Een pijnlijke menstruatie kan ook een kenmerk zijn van verkleving. Niet zwanger kunnen worden (onvruchtbaarheid ofwel infertiliteit) en herhaalde miskramen zijn andere mogelijke symptomen.
Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar. Meer informatie over echoscopisch onderzoek vindt u in de folder Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Het beoordelen van de buikwand De buikwand is soms erg pijnlijk bij vrouwen met chronische buikpijn.
Tip 2: Je litteken na keizersnede insmeren met een littekencrème. Zodra de wond gesloten is (na zo'n 2 à 3 weken), kun je gaan starten met het smeren van ALHYDRAN littekencrème. Smeer een littekencrème nooit als de wond nog niet gesloten is of als hechtingen, die nog verwijderd moeten worden, nog niet verwijderd zijn.
Het is een marktsegment met een kleinere doelgroep, vaak ook minder concurrentie, maar wel een doelgroep die sneller tot aankoop overgaat. Denk bijvoorbeeld aan de markt voor damesschoenen, waarin een groot aantal niches te onderscheiden zijn: gezondheidsschoenen. wandelschoenen.
Het is mogelijk om zwanger te worden met een niche of na een behandeling voor een niche. Hierbij adviseren wij om rond 6 weken zwangerschap een echo te maken voor de lokalisatie van de zwangerschap, in het ziekenhuis.