Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Een suikervrij dieet betekent dat je stopt met het eten van geraffineerde suikers en bewerkte producten. Dit zijn de bewerkte suikers die als smaakversterkers in producten worden gebruikt. Een suikervrij dieet zorgt dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Positief effect op diabetes, cholesterol en bloeddruk
Komkommersap bevat een hormoon dat nodig is om insuline aan te maken, daarom is de groente gunstig voor diabetespatiënten. De stof sterolen in de komkommer zorgt dan weer voor vermindering van cholesterol.
Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De vezels in rode paprika helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlagen de bloeddruk en verbeteren de cholesterolwaardes. En omdat rode paprika weinig calorieën en vet bevat, is het ook een geschikt ingrediënt om obesitas te voorkomen.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Afvallen
Als je een maand zonder suiker leeft, is de kans al groot dat je minder snoept dan anders. Maar je hebt dus ook minder trek. Zo eet je uiteindelijk minder en val je af. Maar belangrijker, je maakt minder insuline aan.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.
Nee, zeker niet. Het advies van Verkoelen is om fruit vooral voor 'de smaak' te nemen. Je kunt dan denken aan één kiwi, één mandarijntje of een handje aardbeien.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Neem geen Mars, ontbijtkoek of mueslireep. Dat komt omdat deze producten niet alleen koolhydraten bevatten, maar ook vetten en eiwitten. Vetten en eiwitten vertragen de opname van glucose en dat wil je natuurlijk juist niet bij een hypo!
Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
In een mandarijn zit gemiddeld 4,9 gram suiker, 0,5 gram vezels en 0,1 gram vet.