Factcheck: 'Tweederde van alle bijstandsuitkeringen gaat naar allochtonen' 'Tweederde van alle bijstandsuitkeringen gaat naar allochtonen', beweert PVV-leider Geert Wilders. Hij vindt dat kabinet-Rutte III Nederlanders discrimineert en buitenlanders voortrekt. Dat laatste is een claim die moeilijk te checken is.
Het aantal Oost-Europese migranten - de grootste groep migranten op dit moment in Nederland - met een bijstandsuitkering is betrekkelijk gering. Het gaat om 1,8 procent in vergelijking tot 2,3 procent onder burgers van Nederlandse origine, al is er wel een lichte stijging.
Onder personen met een Turkse achtergrond steeg het percentage met een bijstandsuitkering tussen 2008 en 2014 van 8,5 naar 9,7. Personen met een Antilliaanse achtergrond beleefden een toename van 9,5 naar 13,1 procent.
In deze MEV raamt het CPB het gemiddelde aantal bijstandsuitkeringen op 365 duizend in 2021. Dit is een stijging van 4 duizend ten opzichte van 2020. Naar verwachting daalt het aantal uitkeringen in 2022 opnieuw, naar een niveau van 358 duizend.
Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon. De volgende maanden ontvangt u 70%.
Bijna 70% van de sinds 2014 naar Nederland gekomen statushouders zit in de bijstand, wat gaat om een groep van 150.000 en 200.000 mensen. Slechts een kwart van de statushouders met een verblijfsvergunning heeft momenteel betaald werk. Dit blijkt onderzoek van de Sociaal-Economische Raad (SER).
Bijna zeven van de tien volwassen Somaliërs in Nederland hebben een bijstandsuitkering. Ook ruim de helft van de mensen met de Syrische, Iraakse of Eritrese nationaliteit heeft bijstand. Het gaat vooral om voormalige asielzoekers.
Vaak uitkering voor Turken en Marokkanen
Bij de Marokkanen was dat 28 procent. Maar ook onder Antillianen, Arubanen en Surinamers is het aandeel met een uitkering aanzienlijk hoger dan onder autochtonen. Bij de Antillianen en Arubanen waren er 23 procent uitkeringsontvangers en bij Surinamers 21 procent.
De vergunninghouders krijgen in dit geval geen bijstandsuitkering, omdat ze technisch gezien nog vallen onder het regime van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Daarom hoeven zij geen huur te betalen aan de gemeente.
De statushouder kent de taal nog niet voldoende, heeft vaak nog niet voldaan aan de inburgeringsplicht en beschikt nog niet over een Nederlands diploma. Daarnaast is de statushouder digitaal nog niet sterk en lukt het hen niet om een sociaal netwerk op te bouwen.
De afgelopen jaren vinden statushouders die recent een verblijfsvergunning kregen ook steeds sneller een baan. Zo had bijna 20 procent van de asielzoekers die in 2019 een verblijfsvergunning kregen, na tweeënhalf jaar een baan. Van de groep statushouders uit 2014 was dat 11 procent.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns.
Hoeveel mensen wonen nu in Nederland? Eind april 2023 telde Nederland 17 850 301 inwoners. Dat is het geregistreerde inwonertal.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
Somaliërs begonnen vanaf eind jaren tachtig, op vlucht voor de burgeroorlog in Somalië, naar Nederland te komen. In 1993 was er een migratiepiek. Tussen 2001 en 2004 daalde het aantal Somaliërs in Nederland zelfs: in 2001 telde Nederland 29.600 Somaliërs; in 2007 nog maar 18.800.
alleenstaande: €1.330,67 met een vakantietoeslag van 5%; alleenstaande ouder: €1.330,67 met een vakantietoeslag van 5%;
Heeft u een WWB uitkering en houdt u zich aan alle voorgestelde voorwaarden en eisen, zit er geen limiet op de duur van een WWB uitkering. Het moet dan wel terecht zijn, dat u geen werk heeft of kunt vinden.
In 2020 nam de werkloosheid weer toe, onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond het meest. Was in 2014 nog 16,5 procent van de niet-westerse beroepsbevolking werkloos, vervolgens daalde dit naar 7,3 procent in 2019 en steeg vorig jaar naar 8,2 procent.
Veel statushouders verblijven de eerste maanden nog in de asielopvang, waar zij geen uitkering ontvangen, maar leefgeld. Pas wanneer statushouders worden gehuisvest in een gemeente, komen ze in aanmerking voor een bijstandsuitkering.
Die is gebaseerd op Nibud-normen en de procedurele fase waarin de asielzoeker zit, en bedraagt voor een alleenstaande asielzoeker maximaal 60 euro per week: 47 euro voor eten en kleren, 13 euro is 'zakgeld'. Een gezin met twee kinderen krijgt iets meer dan 117 euro per week.
Terwijl de werkloosheidsuitkering alleen geldt voor mensen die langere tijd in loondienst zijn geweest, is de bijstandsuitkering juist een basisrecht voor (in principe) iedereen. Een zogenoemd 'sociaal vangnet'. Bij een bijstandsuitkering wordt daarom ook niet gekeken naar de hoogte van de voorgaande salarissen.
Voorwaarden algemene bijstand
u bent 18 jaar of ouder; u heeft niet genoeg inkomen of vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien; u kunt geen beroep doen op een andere voorziening of uitkering, waarmee u in uw levensonderhoud kunt voorzien; u zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring.