De gevolgen voor het individu variëren aanzienlijk, van demotivatie en minder voldoening van het werk, tot stress en schade aan de lichamelijke en/of geestelijke gezondheid. Er kunnen zich posttraumatische symptomen zoals angst, fobieën en slaapproblemen voordoen.
Fysieke agressie – schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven. Bij gewelddadige overvallen kan fysieke agressie zelfs nog extremere vormen aannemen. Psychische agressie – iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen. Dit wordt gedefinieerd als interne agressie.
Voorbeelden hiervan zijn automutilatie (zichzelf verwonden), zoals krassen en snijden, tegen muren slaan of met het hoofd tegen muren en deuren aan bonken. Er wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen verbale agressie (agressie met woorden) en fysieke agressie, bijvoorbeeld vechten, stompen en slaan.
De oorzaken van agressie – risicofactoren
Door ziekte, geldproblemen, verslaving, medicijnen of drugs kunnen mensen ook sneller agressief reageren. Ook negatieve gedachten en gevoelens als angst, achterdocht, wantrouwen, gezichtsverlies of onveiligheid zijn ook vaak een trigger voor agressief gedrag.
Er zijn 3 vormen van agressief gedrag: verbale, psychische en fysieke agressie.
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag. In het DSM-V is de aandoening ingedeeld bij de stoornissen van de impulsbeheersing.
Agressie kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de agressor heel bewust iets van je gedaan wil krijgen. Ook drugs, alcohol of medicatie kunnen leiden tot agressie. Of het kan ontstaan vanuit een gevoel van onmacht, uit frustratie.
begrip tonen en een gevoelsreflectie geven. vragen stellen en doorvragen naar de oorzaken van de frustraties. samenvatten om te controleren of je de ander goed hebt begrepen.
De verwerking van een schokkende gebeurtenis verloopt bij iedereen ongeveer hetzelfde, er zijn drie fasen te onderscheiden: ontlading, doorwerking en herstel. De heftigheid en tijdsduur van deze fasen lopen sterk uiteen. Als een klant zich agressief heeft gedragen, zijn daar sancties aan verbonden.
Een moderne definitie van agressie is het gewelddadig handelen met het doel schade toe te brengen. Dikwijls gaat het om schade aan personen waarbij het gedrag de grenzen overschrijdt van wat algemeen acceptabel is. Agressie staat dus voor gedrag dat een ander fysiek of emotioneel letsel toebrengt.
De officiële definitie van agressie is als volgt: “gedrag wat iemand inzet om – bewust of onbewust – kapot te maken, een ander schade te berokkenen, en/of duidelijk te maken wat hij wel of niet wil.” De term agressie slaat dus op gedrag en niet op een emotie.
Gevolgen voor dagelijks functioneren
Er ontstaan snel conflicten en sociale contacten zullen achteruitgaan. Door de negatieve en opstandige houding wordt het lastiger om taken op school, studie of werk op een aangename manier uit te voeren, omdat iemand bijvoorbeeld moeite heeft met verplichtingen of met autoriteit.
Een kind met ODD is vaak heel dwars en opstandig, terwijl kinderen met CD vooral antisociaal gedrag vertonen, zoals vechten, liegen of stelen. Een ODD kan later in de ontwikkeling overgaan in een CD. Een ODD kan ook de voorbode zijn van andere stoornissen, zoals angst en depressie.
Kalmeren: uit laten razen, actief luisteren, begrip tonen, vragen stellen, vragen beantwoorden/informatie geven, houd voldoende afstand; Confronteren: gedrag benoemen, grenzen aangeven, consequentie aangeven, keuze bij de agressor laten. Aangeven dat het agressieve gedrag een gesprek of behandeling onmogelijk maakt.
Frustratie agressie wordt gekenmerkt door snel oplopende emoties, zoals boosheid, woede, onmacht of paniek. Deze emotie wordt veroorzaakt door een negatieve verrassing, teleurstelling of een moeilijke situatie.
Fysiek geweld valt ook onder het Wetboek van Strafrecht, want dit is een strafbaar feit. Als je betrokken bent bij fysiek geweld is het noodzakelijk zijn om hier aangifte van te doen bij de politie.
Hoe reageer je op passief agressief gedrag? Breng het terugkerend patroon van stil verzet aan het licht. Gebruik daarbij een ik-boodschap. Benoem het gedrag of het gedragspatroon zo concreet mogelijk en duid daarbij het verschil tussen woorden en daden: "Ik hoor je zeggen dat …
Oorzaken passief-agressief gedrag
Vooral voor het uiten van boosheid was geen ruimte. In plaats daarvan gebruikt hij een passief-agressieve manier om zijn onvrede kenbaar te maken. Meestal ontstaat dit al in de kinderjaren door bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing of andere gebeurtenissen met een grote impact.
discrimineren; pesten, treiteren, belachelijk maken, vernederen, kleineren; gijzelen; seksueel grensoverschrijdend gedrag.
In de training behandelen we de vier soorten agressies: instrumentele agressie, frustratie agressie, witte boorden agressie en onbeheerste agressie.
Schreeuwen, schelden, schoppen, slaan, spugen, gooien, bijten, huiselijk geweld, allemaal bekende voorbeelden. Verbale en fysieke agressie kan zich uiten in schreeuwen. Naast deze vormen van agressie is er ook een hele andere categorie: de psychische agressie.