Deze kleuren ontstaan door steeds twee primaire kleuren met elkaar te mengen. Zo worden geel en rood samen oranje, vormen geel en blauw samen groen en maken rood en blauw samen paars.
De kleurencirkel van Itten
Met blauw en geel maak je groen, meng je blauw en rood krijg je paars, en rood en geel wordt oranje.
De kleur rood combineer bijzonder mooi met zwart, grijs, groen en metallic accenten met een warme gloed als messing en goud. Juist niet met koper omdat je dan juist een oranje gloed krijgt en verliest aan effect.
Ga voor een bijzonder opvallende look door met felle kleuren, zoals geel of olijf, te combineren of een all-over look te creëren met andere tinten rood.
Een frissere combinatie is bijvoorbeeld lichtblauwe denim met rood. Da's net iets zachter dan rood met bijvoorbeeld marineblauw. Een neutrale kleur zoals beige (zand) is gemakkelijk om te combineren met rood, en andere sterkere tinten.
Bij vrijetijdsoutfits hebt u de vrije keuze welk rood kledingstuk u wilt combineren. Een rode gebreide trui met een donkerblauwe skinny jeans, een wit T-shirt met een rode paperbagbroek of een rode midi-jurk met chique ankle boots – het kan allemaal!
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Blauw combineren met neutrale basiskleuren
Wit, grijs en zwart, maar ook bruine tinten vormen steeds een mooie match met blauwe kleuren.
Vloeken mag
Oranje met roze, blauw met groen: lange tijd waren dit vloekende combinaties en zouden ze gevoelsmatig niet door één deur kunnen.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencircel. Deze kleuren versterken elkaar, ze harmoniëren. Complementaire kleuren zijn bijvoorbeeld; rood en groen, blauw en oranje, geel en violet.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Zwart, grijs en donkerblauw vallen onder de basiskleuren. Door deze kleuren te combineren met jouw rode broek hou je het simpel en stijlvol. Maar tegelijkertijd laten deze basiskleuren de rode kleur nog krachtiger lijken. Hoe donkerder de kleur hoe meer de aandacht gaat naar de broek.
Dit kun je doen door 3 stapels te maken: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit, crème, heel lichtblauw of lichtgrijs wasgoed. Donkere was: zwart, grijs of donkerblauw wasgoed.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
Rood + blauw = paars (of violet) Blauw + geel = groen. Geel + rood = oranje.
Lichte blauwtinten zoals ijsblauw en hemelsblauw harmoniëren bijzonder goed met pasteltinten, vooral lichtpink of citroengeel. Probeer ook zachte groentinten zoals mint of jade. Lichte blauwtinten gaan net zo goed samen met wit of lichtgrijs.
“Donkerblauw en zwart kun je toch niet met elkaar combineren?'', is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar als je het goed doet, is donkerblauw en zwart een hele goede combinatie. Geen combinatie is zo chic, stijlvol, klassiek en stoer tegelijk. Zwart wordt gezien als de enige echte tijdloze tint.
Blauw combineert eigenlijk met bijna alles. Wit, grijs, beige, groen of juist een opvallende rode tint? Het kan! Wanneer jij eens gaat voor een verrassende combinatie, dan ga je voor een outfit waar de kleur vanaf spat.
Volgens de onderzoekers voel je je bij het dragen van rood veel zelfverzekerder en aantrekkelijker. Precies wat je nodig hebt voor een afspraak waarbij je indruk wilt maken. In het onderzoek werd aan 160 deelnemers gevraagd een rood of blauw shirt aan te trekken, en vervolgens hun eigen aantrekkelijkheid te beoordelen.
Jij motiveert iedereen met je oneindige enthousiasme. Trefwoorden die de kleur rood typeren zijn: alles of niets instelling, geestdrift, passie, kracht, motivatie, ambitie, vastberaden, grondig, doordringend tot de kern en een sterk gevoelsleven (maar wel gesloten).
Bij de D van dominant hoort de kleur rood. Mensen met deze communicatiestijl onderscheiden zich vooral door zelfverzekerdheid, resultaatgerichtheid en assertiviteit. Deze mensen gaan confrontaties en conflicten niet uit de weg, ze stellen wat-vragen en zijn niet bang om risico's te nemen.
Wanneer we de kleurencirkel in het achterhoofd houden, weten we dat je een rode jurk goed combineert met groen, paars en oranje. Rood, blauw en geel (de primaire kleuren) passen dan weer niet zo goed samen. Zwart, wit en grijs zijn neutrale kleuren en kunnen met elke kleur gecombineerd worden.
Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel. Blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam.
Donkerblauw associëren we met betrouwbaarheid, leiderschap en gezag. In de kleurpsychologie worden mensen met een voorliefde voor donkerblauw qua persoonlijkheid geschetst als: ambitieus, intellectueel, eerlijk, betrouwbaar, analytisch, zakelijk en als harde werkers.