Zij hebben bepaald dat er 4 soorten olijfolie zijn op basis van de zuurgraad en een score op de 12 mogelijke defecten die een olijfolie kan bevatten. De soorten olijfolie zijn: olijfolie, olijfolie van eerste persing, geraffineerde olijfolie en geraffineerde olie uit afvallen van olijven.
Grofweg kan je olijfolie onderverdelen in vier soorten: Vierge olijfolie, Extra Vierge olijfolie, gewone olijfolie en geraffineerde olijfolie.
Een bijzondere vorm hiervan is extra olijfolie van eerste persing: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Dit staat ook bekend als Extra Vierge olijfolie. Geraffineerde olijfolie: Olijfolie verkregen door raffinering van olijfolie van eerste persing.
Rincon de la Subbetica heeft wederom de eerste prijs behaalt in de 2019/2020 editie voor World's Best Olive Oil (WBOO). Het bedrijf Almazaras de la Subbética uit Priego de Córdoba (Spanje) verdient dit jaar de nummer 1 positie in alle categorieën.
Extra vergine olijfolie (evoo)
Is olie die uitsluitend mechanisch uit de olijven wordt geperst. Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie.
Onder deze merknaam worden meerdere olijfoliën verkocht bij de Lidl van 500 ml, BIO tot 1 liter en zelfs 5 liter flessen. De hoofdprijs in 2022 is echter niet de eerste keer dat deze olijfolie de hoogste prijs wist te winnen want dat gebeurde de twee keer daarvoor ook al in 2021 en 2020.
Extra vierge olijfolie is de gezondste olijfolie, maar niet om te bakken. Deze olie is perfect voor in koude salades. Geraffineerde olijfolie is gezuiverd, en heeft minder smaak en geur, maar is wel beter om te bakken.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Hoog kwalitatieve olijfolie is vaak een beetje bitter en heeft een scherpe smaak die je achteraan je keel voelt prikkelen. Soms kan deze eigenschap er zelfs voor zorgen dat je even moet hoesten. Deze 'peperige' smaak wijst op verse olijfolie en de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten.
Koop je olijfolie dus niet in de supermarkt, maar ergens waar je de olie kunt proeven. Winkels voor culinaire geschenken, delicatessenzaken en kleinere kruideniers zijn plekken waar ze je meestal graag hun olijfolie laten proeven. Zij kunnen je ook meteen helpen bij het proeven.
Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten die beter bestand zijn tegen verhitting dan oliesoorten rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Zowel extra vierge, vierge als geraffineerde olijfolie zijn hittestabiel.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Olijfolie In verschillende soorten en maten verkrijgbaar. 'Vierge' en 'Extra vierge' zijn de bekendste soorten. De 'gewone' soorten zijn geschikt om te bakken, braden en frituren. De 'Extra vierge' is geschikt voor salades en dressings.
Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken.
Donkere flessen helpen bij de bescherming van de olie tegen ultraviolette straling. Door de olijfolie hiertegen te beschermen, blijft de olijfolie langer goed. Wanneer een extra vergine olijfolie in een doorzichtige of lichte fles zit, wordt het hier niet tegen beschermd.
Olijfolie is net als koffie duurder geworden door slechte oogsten. Er werden minder olijven geoogst en de vruchten waren ook een stuk kleiner. Verder werd zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne schaars, waardoor mensen op zoek moesten gaan naar alternatieven.
Gebruik olijfolie binnen 6-8 weken
Een eenmaal geopende fles kan je het beste binnen 8 tot 12 weken gebruiken om te voorkomen dat de olijfolie bederft. Hoe lang olijfolie houdbaar is ligt onder andere aan de stabiliteit van de olijfolie.
Welke olijfolie is wel geschikt om in te bakken en braden? Een extra vierge olijfolie van premium kwaliteit, geperst van olijfsoorten met een hoog gehalte aan polyfenolen (antioxidanten), zoals bijv. de Picual olijf uit Spanje, Coratina uit Italië of Koroneiki uit Griekenland.
Extra vergine olijfolie is de beste kwaliteit Italiaanse olijfolie. Bijna elke regio in Italië produceert extra olijfolie van eerste persing uit verschillende olijven. Daarom heeft elke olie zijn eigen kenmerken, die bij verschillende toepassingen in de keuken passen.
AMSTERDAM - De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl. De olijfolie van Bertolli krijgt drie sterren.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Een extra vierge olijfolie is via mechanische persing verkregen en bestaat uit puur olijvensap. Deze olie is niet vervuild en daardoor het gezondst van alle soorten olijfolie. De olie heeft bijzondere eigenschappen, zoals de ontstekingsremmende stoffen. Diezelfde stoffen vind je ook terug in ibuprofen.