Een caffè latte bestaat voor een derde deel uit espresso en twee derde deel gestoomde melk met daarboven een heel dun laagje melkschuim. Het verschil met de latte macchiato is dus de verhouding tussen de melk en het melkschuim. De caffè latte wordt ook wel een café au lait of grand crème genoemd.
Welke koffie heeft het meeste melk? Dat is de caffè latte, deze bevat net even wat meer melk dan een cappuccino.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
De americano is eigenlijk de 'gewone' koffie in de koffiebar. Een Americano zet je door een espresso aan te lengen met ongeveer 30ml extra heet water. Zo wordt de smaak een stuk minder intens. Bestel je een 'gewone' koffie dan krijg je meestal een Americano of in sommige gevallen een Lungo.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Wat doet temperatuur eigenlijk met smaak? Volgens de National Coffee Association ligt de ideale serveertemperatuur van koffie tussen de 82°C en 85°C. Maar zo heet kunnen we koffie eigenlijk niet drinken, want bij deze temperatuur verbrand je je tong. Je kunt de koffie dan eigenlijk alleen maar slurpen (of nippen).
Een Latte Macchiato heeft in verhouding meer melk dan een Cappuccino. De melk wordt met stoom verwarmd en vaak geserveerd in een groot glas, waarbij langzaam de vers gezette espresso door de melkschuim wordt gegoten en blijft drijven op de warme melk.
Het verschil tussen een latte macchiato en een latte zit in de volgorde van de bereiding. Bij een latte macchiato wordt eerst de melk opgestoomd en vervolgens de espresso aan de melk toegevoegd. Bij een latte voeg je de melk toe aan je koffie.
Een flat white is een koffievariatie met een uitgebalanceerde smaak. De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.
Meestal wordt de doppio espresso daarom gezet met een dubbele portafilter. Hierdoor worden twee espresso's tegelijkertijd gezet en hebben ze ook dezelfde temperatuur. Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.
Kijken we puur naar het aantal calorieën en vetten, dan lijkt het verstandiger om de melk te laten staan. Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze.
Spanish coffee is koffie met likeur en slagroom. Het is een variant van de Irish coffee maar in plaats van whisky zit er een Spaanse likeur in, namelijk Likeur 43! De Spaanse likeur geeft de koffie een heerlijke zoete smaak.
Een café macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. In de espresso wordt een scheutje warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is.
Wat is een Americano? Een Americano bestaat uit espresso, , aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water. De smaak die zo gecreëerd wordt, doet dankzij haar zachte en milde tonen denken aan filterkoffie. Qua sterkte liggen Americano koffie en filterkoffie erg dicht bij elkaar.
Wat is een Americano? Americano-koffie is de ideale warme drank als u zin hebt in een heerlijke espresso, maar u de smaak ervan te sterk vindt. Want een Americano is niets meer dan een espresso aangevuld met heet water – om precies te zijn: een koffie die uit exact gelijke delen espresso en water bestaat.
De standaard verhouding voor een Americano is 30 ml espresso en 30 ml (heet) water. Bij de originele Americano wordt het glas met heet water en de espresso afzonderlijk geserveerd. Voor een sterkere smaak voeg je minder water toe.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto.
Crema is het romige, roodgouden schuim boven op je espresso. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het zit vol smaak, textuur en aroma's. Deze prachtige schuimlaag verschijnt als heet water onder hoge druk door het koffiedik wordt gedrukt.
Een Cappuccino bestaat voor 1/3 uit espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim. Bij een Cappuccino wordt de melk en en daarna het schuim op een vers gezette espresso gegoten.