Kefir kan worden gemaakt van plantaardige- of koemelk en kan dus verschillende waarden van vet, eiwit en koolhydraten bevatten. Kombucha wordt daarentegen gemaakt van gezoete thee en kan suiker en calorieën bevatten, maar ook dit is afhankelijk van hoeveel suiker er is gebruikt om de kombucha te maken.
Omdat ze verschillende bacteriën bevatten, is de één niet per se gezonder dan de ander. Wanneer je niet goed reageert op melkeiwitten, kun je beter kiezen voor kombucha of waterkefir. Om optimaal te kunnen profiteren van de probiotische werking, is het aan te raden om beide dranken af te wisselen.
De voordelen van kombucha
Het drankje is goed voor je darmflora en verbetert de spijsvertering. Kombucha bevat een mix van re- en probiotica, zodat de bacteriën in je darmen zich optimaal kunnen voeden. De micro-organismen in de gefermenteerde drank versterken je immuunsysteem. Kombucha zit boordevol antioxidanten.
Je darmflora bestaat uit ontelbaar veel bacteriën. Kombucha is een gefermenteerde zoete thee die rijk is aan bijzondere bacteriën, de zogeheten probiotica (dezelfde die van nature in je darmflora voorkomen), organische zuren, vitamine B en enzymen.
De bacteriën in waterkefir staan bekend als probiotica. Deze goede bacteriën dragen bij aan een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Gezien meer dan 75% van je immuunsysteem zich bevindt in je spijsverteringskanaal is het dan ook niet vreemd dat waterkefir een positief effect heeft op de gezondheid.
Arla biologische kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen.
In Kefir zit dus 1.500 keer meer bacterie inhoud dan Actimel en maar liefst 150.000 keer meer bacterie inhoud dan Yakult. Het voordeel van Kefir is: meer stammen, vele malen meer bacteriën, MET de belangrijke gisten en zonder toevoegingen.
Vanwege de wat hogere zuurtegraad is het 't beste om dagelijks maximaal één glas van 150 ml kombucha te drinken. Als je snel last hebt van maagklachten dan kun je beter wat voorzichtiger zijn met deze fris-zure drank.
De best verkrijgbare is Captain Kombucha, een Portugees merk dat een half dozijn smaken biedt.
Koop hiervoor biologische, “raw” kombucha waar al duidelijk “stukjes” in drijven. No worries, die kombucha is gewoon goed om te drinken! Die stukjes die je ziet, zijn simpelweg al het begin van een nieuwe scoby.
Bier en wijn worden alcoholisch tijdens de fermentatie, terwijl kombucha over het algemeen minder dan 0,5% alcohol bevat.
Zo is er kombucha op de Nederlandse markt waar bijna net zo veel suiker in zit als in cola! Bewust of onbewust kiezen veel Nederlandse kombucha merken voor vaak zo'n 5 gram suiker per 100ml. En soms wel meer. Want ook met fruitsuikers en suikervervangers zoals honing moeten diabetici rekening houden.
Nou, kombucha bevat koolzuur, waardoor als je het gaat schudden een fontein ontstaat. Daarnaast zit er onderin de kombucha een overblijfsel van de fermentatie, genaamd droesem. Dit vermeng je dan met je drankje en dit wil je niet!
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Omdat kefir grote hoeveelheden probiotica bevat, kan het drinken van kefir je helpen om je gewicht omlaag te brengen. Zelfs een kleine afname in gewicht kan al een groot verschil betekenen in de kans op overgewicht-gerelateerde ziekten als Diabetes Type II en hoge bloeddruk.
Het is goed voor je spijsvertering, een belangrijke bron van vitaminen en mineralen en kan verschillende gezondheidsklachten verminderen. Maar het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende nadelen van kefir.
Kombucha is door zijn zuurgraad lange tijd (enkele maanden) houdbaar in de koelkast. LET OP! De scoby mag nooit in de koelkast worden bewaard, en kan worden gebruikt om de volgende batch kombucha te starten.
Gebruik bij voorkeur witte suiker voor het maken van de kombucha. Dit is de voeding voor de bacteriën die zorgen voor het fermentatieproces. Van de suiker blijft nauwelijks iets over in het eindproduct.
Komboecha (Russisch: комбуча, ook: чайный гриб, "theezwam") is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën- en gist-culturen. Komboecha ontstaat door telkens verse thee te 'voeren' aan een symbiose van micro-organismen in de vorm van een dik gelatine-achtig, glanzend vlies.
Hoeveel calorieën zitten er in kombucha? Kombucha is een drankje gemaakt van gefermenteerde thee bladeren, water, suiker en een speciaal soort gist en bacteriecultuur. Het bevat relatief weinig calorieën, met ongeveer 15 tot 20 calorieën per glas.
De kombucha is biologisch, rauw en niet-gepasteuriseerd zodat alle goedaardige bacteriën en unieke voedingsstoffen bewaard blijven. Daarbij is het volledig suikervrij omdat alle suikers zijn omgezet tijdens de fermentatie (uniek).
YAYA Kombucha kun je kopen bij diverse horeca en biologische winkels zoals Ekoplaza en Odin. Ook is het verkrijgbaar bij Coffeecompany en Albert Heijn to go. En uiteraard kun je kombucha ook in onze shop kopen!
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.