Probeer toch altijd wat te eten zodat je lichaam kan aansterken. Begin gewoon met kleine porties en eet steeds een beetje meer. Het is daarbij aan te raden om te kiezen voor lichte maaltijden en juist zware (en vette) maaltijden te vermijden. Gezonde maaltijden met veel groenten en fruit zijn altijd goed.
Als we geveld door griep op de bank liggen, snakken we massaal naar één gerecht: kippensoep. Liefst die van oma. Maar er zijn nog veel meer gerechten die je een flinke oppepper geven als je in de lappenmand zit. Je moet er misschien niet aan dénken om te eten als je ziek bent.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kippensoep echt werkt tegen verkoudheid. In kip zit namelijk het stofje 'carnosine'. Dit stofje helpt je immuunsysteem om van verkoudheid af te komen.
Yoghurt - is makkelijk te eten een goede bron van calorieën, eiwitten, vitamines en mineralen. Sommige soorten yoghurt bevatten probiotica, die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak ziek wordt en sneller herstelt.
Waarom een hamburger goed werkt is omdat hier drie essentiële voedingsstoffen inzitten: eiwitten die nodig zijn om vezels op te bouwen, suikers voor de broodnodige brandstof (heel belangrijk als je koorts hebt of een strijd tegen een ziekte moet aangaan) en vetten voor de energie, brandstof en essentiële vetzuren.
Goed eten is belangrijk bij ziekte, opname en/of herstel. Het lichaam heeft meer energie (calorieën) en eiwit nodig om in goede conditie te blijven. Samen zorgt dit voor een goed en snel herstel en heeft u minder kans op complicaties. Soms is eten moeilijker door de ziekte of opname.
Het was al eerder aangetoond dat appelsap helpt om de hersenen optimaal te laten functioneren. Nu zou uit het onderzoek blijken dat appelsap de productie van eiwitfragment beta amyloïde afremt.
Het is een makkelijke manier om zout en vocht binnen te krijgen. Maar vooral kippensoep is een echte aanrader. Het aminozuur cysteïne in de kip helpt slijm in de longen te verdunnen. Daar komt bij dat de warme bouillon je neus- en keelholte vochtig houdt, helpt tegen uitdroging en bestrijdt keelinfectie.
Daarnaast is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen. Heb je meer zin in zoet?
Goed om te weten is dat een verminderde eetlust door ziekte vaak maar enkele dagen aanhoudt. Wanneer dit langer duurt, is er mogelijk iets ander aan de hand. Dit kunnen lichamelijke problemen zijn, zoals kauw- of slikproblemen, een ontsteking in de maag of darmen of oververmoeidheid.
Stand van zaken griep en andere acute luchtweginfecties
Er komt weinig griep voor in Nederland. De afgelopen weken is het aantal mensen dat met griepachtige klachten de huisarts bezocht gestagneerd op een laag niveau. Hiernaast is de afgelopen weken ook het aantal monsters met het griepvirus laag.
Onmisbare voeding als je ziek bent
“Eiwitten zijn belangrijk, omdat dit de belangrijkste brandstof is voor je spieren en die lijden er het meest onder als je ziek bent. En kies vooral producten die jij lekker vindt. Er is veel variatie mogelijk, zoals kaas, kwark, ei, sojaproducten, vis, vlees, hummus en bonen.
Als je ziek bent verandert de stofwisseling in je lichaam, waardoor niet alleen het vet, maar ook een deel van je spieren en organen verbruikt worden. Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
Je longen gaan zich anders "plooien" wanneer je ligt. Als je zit, staat of loopt is dit niet het geval. Als je zit of staat zit het vocht onderin je longen wanneer je verkouden bent. Zodra je gaat liggen loopt dat vocht langs de wand van de longen omhoog, en ga je dus hoesten.
Bananen eten als je ziek bent
Ook al heb je misschien niet zo'n zin om te eten, een banaan gaat er misschien wel in. En daarmee krijg je onmiddellijk vitaminen, mineralen en ook wat eiwitten binnen.
Vooral een gekookt ei schijnt wonderen te verrichten voor je maag. Dat komt omdat een gebakken ei meer vet bevat door de olie. Een ei zou helpen tegen misselijkheid en zelfs maagzuur kunnen voorkomen. Eet er alleen niet te veel van, want eieren kunnen helaas ook een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Kwark is een betere bron voor eiwit dan yoghurt: er zit simpelweg meer eiwit in kwark. Voor de groei en het herstel van spieren is kwark dus een iets betere keuze. Wel krijg je door eiwit eerder een vol gevoel.
Kip bevat immuunversterkende stoffen
In kip zit het stofje carnosine. Deze stof komt van nature ook voor in ons lichaam en helpt het immuunsysteem te vechten tegen virussen en bacterieën.
Vitamine C haal je ook uit veel groene groenten, zoals broccoli of spinazie. Vitamine C is vooral een superster bij verkoudheid en virussen, omdat het het immuunsysteem ondersteunt en de hersteltijd verkort. Vruchten zoals bessen bevatten ook flavonoïden, een krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen.
Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron.