Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur.
De bladeren en bessen bevatten saponinen en polyacetalenen. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies. De polyacetalenen zijn allergeen en mogelijk neurotoxisch.
Wanneer het gaat over een gemeenschappelijke afsluiting. Is de draadafsluiting met daartegen klimop gemeenschappelijk dan moet elk van jullie zijn kant onderhouden. Je kan dus van je buur verwachten dat hij het nodige doet om de klimop langs zijn kant van de draad te snoeien.
Wilt u dat de hedera planten tezamen snel een mooie hedera haag vormen, of snel lelijke muren verbergt, kies dan de Hedera Hibernica. Houd u van een kleiner hedera blad, kies dan voor een hedera Helix. Zoekt u een hedera struik, en geen klimplant kies dan voor een struikklimop, ook wel hedera arboresens genoemd.
Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
Schaduw. In de schaduw is het risico vooral dat de plant te nat komt te staan. Zorg dat je hedera sterk blijft door deze goed te bemesten. Zo blijft de weerstand van de plant hoog en heeft slakkenvraat door slakken minder kans.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
Hedera wordt hier gelijkgesteld met heester
In de huidige omvang en vorm wordt deze hedera van De Wit beschouwd als een heester. De hedera moet daarom op een afstand van 50 centimeter van de erfgrens worden aangeplant.
Met een onkruid- of gasbrander kan je de wortels verschroeien en met een harde borstel de laatste restjes wegschrobben. Heb je meer tijd dan drogende hechtworteltjes ook vanzelf op waardoor je na enkele weken met een borstel het meeste kan weghalen. Let op met het gebruik van een hogedrukspuit.
Voor de wespen, bijen en vlinders zijn de kleine bloemen van de klimop de laatste zoete lekkernij van het jaar. De geelgroene, bolvormige schermen trakteren de overwinterende insecten tot in november op hun voedzame nectar. In de winter worden de vruchtjes vervolgens door inheems vogels opgegeten, zoals merels.
Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen).
Goed voor de natuur
Het hele jaar door helpt de klimop namelijk dieren. Zo is het een ideale schuilplaats voor vogels, insecten en spinnen en overwinteren er verschillende ongewervelden. Bovendien: de klimop helpt vlinders, zweefvliegen en bijen tot eind september aan nectar.
Als de klimop van de muur af is, is het nog een uiterst moeizaam klusje om de grote hoeveelheid kleine hechtwortels van de muur te halen. Deze kunnen het beste verwijderd worden als de wand langdurig met een slang nat gemaakt wordt. De wortels zwellen dan op en kunnen er met een borstel afgewreven worden.
Je kan de planten inderdaad aan de stokjes laten en zo tegen de muur planten. Eventueel kan het nodig zijn om een horizontale draad te spannen om de nieuwe scheuten tegen de muur te houden. daarna zullen zichzelf vasthechten aan de muur en zo verder groeien.
Wat als de buurman niet wil meewerken? In beginsel moeten beide buren instemmen met het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens. Er kunnen geschillen ontstaan indien één van beide buren geen erfafscheiding wenst. In dat geval is het niet toegestaan om zonder overleg tóch een schutting te plaatsen op de erfgrens.
Het antwoord: nee! Het klopt dat planten verleppen, vergelen en verdwijnen na gebruik van schoonmaakazijn, maar de wortels zullen grotendeels ongeschonden blijven.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Klimop voor je gezondheid
In de kruidengeneeskunde wordt deze plant daarom ook toegepast als medicijn tegen diverse longaandoeningen. Ook worden de bladeren verwerkt in zalfjes voor huidaandoeningen, waaronder eczeem, cellulitis en voetschimmel. De bladeren van de klimopplant verbeteren ook nog eens je doorbloeding.
Een kippentuin heeft een gevarieerde begroeiing: er staan soorten in die de kippen niet eten, zoals hulst, klimop en beukenhaag. Klimop trekt insecten aan en vormt op die manier een indirecte voedselbron. Ook zijn er genoeg soorten die vruchten dragen, waar de kippen dol op zijn.
Een te dichte grond.
Is de grond te veel verdicht, dan kunnen de wortels van uw hedera hier maar lastig voedingsstoffen uithalen. En u begrijpt vast: met te weinig voeding is de hedera niet meer in staat al zijn bladeren goed te verzorgen.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien.
De snelgroeiende klimop groeit zo'n 50 cm tot 70 cm per jaar. Dit hangt af van de standplaats en de weersomstandigheden. Doordat hij zo snel groeit, heeft u binnen afzienbare tijd een mooie, groene, hoge haag. De plant kan enorm hoog worden, wel zo'n 10 meter.