Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
Helaas zoeken we naar gezond, dus dat betekent alleen maar minpunten voor mayo. Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Matig. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals AH Mayonaise met yoghurt zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Mayonaise kan je door vanalles vervangen! Ik denk vooral aan olijfolie met verse kruiden, yoghurt of verse kaas met kruiden enz.. Maar indien je toch een alternatief zoekt dat er het meeste op lijkt kan je altijd grijpen naar legumaise of yogonaise, beide producten zijn in de handel verkrijgbaar .
Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Ik zocht het voor je uit en vergeleek 3 A-merken en 2 huismerken mayonaise met elkaar: De magerste is Friteslijn van Remia, met slechts 4% olie levert deze variant maar 15 KCal. Per eetlepel. De vetste mayo is de suikervrije variant van het Albert Hein huismerk.
Bij yogonaise is een deel van de olie vervangen door yoghurt waardoor het vetgehalte lager is dan bij fritessaus en halvanaise. Per eetlepel zit er 5 gram vet in yogonaise, waarvan 0,5 gram verzadigd vet is. Hier wordt echter, net als bij fritessaus, veel suiker aan toegevoegd, namelijk 2 gram per eetlepel.
Doordat mayonaise rijk is aan onverzadigd vet en slechts weinig verzadigde vetten bevat,is dit een goede manier om vetten binnen te krijgen. toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid. Door zelf mayonaise maken kun je deze toevoegingen vermijden.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Calorieën. Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet. Natuurlijk wel zonder satésaus. Let op voor de hamburgers in de friettent, deze lijken vaak gezonder omdat er wat groenten bij zitten maar vergis je niet!
Het vet van mayonaise, minimaal 70%, komt grotendeels uit plantaardige olie en bestaat voornamelijk uit de gezonde, onverzadigde soort, die gunstig is voor je cholesterol. In de geteste mayonaises zit overwegend raapzaad- en koolzaadolie.
Mayonaise in plaats van boter op brood is een goede keuze omdat je zo de verzadigde vetten vervangt door gezonde, onverzadigd vetten. Ook is mayo een goed alternatief voor een rode saus als ketchup, wat doorgaan erg veel suiker bevat.
Jean Bâton Biologische Mayonaise maken we van 100% biologische ingrediënten, zonder toevoegingen of conserveermiddelen. En zonder suiker, lekker friszuur van smaak.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10. Geen enkele mayonaise haalde minder dan 5,9/10.
Er zitten 56 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) yogonaise. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'yogonaise'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals Saus yofresh zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Geraffineerde sojaolie, eigeel, azijn, water, zout, suiker, mosterdpoeder, specerijen [mosterd], smaakversterkers (E621, E635), antioxidant E385.
Wij geven je alvast enkele leuke tips voor een gezonde en lekkere saus! – Pastasaus: Gebruik zo veel mogelijk groenten. Een tomaten- of paprikasaus is minstens zo lekker als een kaassaus, en een stuk gezonder! – Dipsaus: Dipsauzen op basis van yoghurt of room met kruiden zijn beide gezond én lekker.
Ingrediënten: raapzaadolie* (78%), water, scharrelEIGEEL* (6%), natuurazijn, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERD-zaad,zout, azijn, suiker), aroma's (bevat SOJAEIWIT en SELDERIJ), kleurstof (betacaroteen), conserveermiddel (kaliumsorbaat), antioxidant (E385) E=door de E.U. goedgekeurde hulpstof.
Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander. Door ketchup krijg je (veel) meer suiker binnen, door mayonaise (veel) verzadigd vet.