Zie de tortiglioni als een soort grote penne. Zeker een aanrader voor dikke tomatensauzen.
Cannelloni's zijn grote, dikke staafjes pasta. Ze kunnen opgevuld worden met vlees, vis, groentjes, … . Het is de eenvoudigste gevulde pasta. Recept: Cannelloni gevuld met ricotta en spinazie.
Papperdelle is de breedste pastasoort van alle lintvormige pasta's. De brede pasta is geschikt voor stevige sauzen met vlees. Door pappardelle te gebruiken zet je een echt statement dish op tafel.
Ravioli heb je in veel verschillende soorten en maten, maar in de winkel vind je ze vaak met een vulling van paddenstoelen, mozzarella, prosciutto of artisjok. Kies bij deze pastasoort een dunne saus. Je kan hem daarna garneren met wat rucola, voor een frisse bite.
Daarnaast heb je echter ook nog tortelli (die iets groter zijn dan ravioli), agnolotti (die iets kleiner zijn en ook de vorm van halve maantjes kunnen hebben) en tortellini (met een vorm die gebaseerd is op de navel van Venus).
Hoewel ravioli en tortellini beide Italiaanse pastagerechten zijn, zijn er enkele verschillen. Ravioli zijn vierkante of ronde pasta-zakjes die zijn gevuld met kaas, vlees of groenten. Tortellini zijn kleine gevulde deegwaren die een ringvorm hebben en meestal worden gevuld met vlees of kaas.
Welke pasta je gebruikt is afhankelijk van het soort recept. Bij een gerecht met een saus kies je vaak voor holle pasta of geribbelde pasta, de pasta rigate. De holle pasta's worden daarbij gevuld met de saus en de pasta rigate zorgt ervoor dat de saus goed hecht.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
Ravioli is een gevulde pasta: het zijn vierkante of ronde pakketjes met een kartelrandje. Het zijn net kleine cadeautjes, de verrassing zit in hem in de vulling.
Spirelli is eigenlijk dezelfde pasta als de fusilli. Omdat de pasta gedraaid is en er uit ziet als een spiraal wordt hij ook wel spirelli genoemd. De Italiaanse vertaling van spiraal is spirello.
Girasoli is een gevulde pasta die je eventueel kan vervangen door ravioli. Zeer lekkere pasta met veel groentjes. De hoeveelheid pasta lijkt misschien niet veel, maar het is zeker en vast genoeg voor twee.
Tortellini (Italiaans: kleine tortelli, gevulde deegringetjes) is een Italiaanse pastasoort. De naam wordt ook gebruikt voor de gerechten die op basis van de pasta worden gemaakt. De noedels zijn gemaakt in de vorm van ringetjes. In deze ringetjes kan kaas, spinazie of gehakt zitten.
Penne is een bekende pastasoort die bestaat uit langwerpige buisjes. Meestal zijn de uiteinden schuin afgesneden. Vaak staat er penne rigate op een pak pasta met penne.
Tortellini is ook een gevulde pasta, net als ravioli. De vorm lijkt op een ringetje, gevuld met vlees, groente of kaas.
Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
Verschil in essentiële voedingsstoffen Gekookte pasta en rijst leveren minder kalium en geen vitamine C in vergelijking met gekookte aardappelen. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door rijst en pasta. Kies dan steeds voor de volkoren variant, deze bevat meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Gezond uit eten bij de Italiaan
Een pastagerecht is heel geschikt als voor- of hoofdgerecht. Een kleine portie pasta gaat goed samen met een salade of een stukje vis of gevogelte. Een gewone pizza bevat veel calorieën. Daarom kies je beter voor een (vegetarische) pizza met groenten.
Bij grove, dikkere pasta geef je een stevige vleessaus. Dunne pasta is lekker met een licht sausje op basis van olie of tomaat. Holle pasta combineer je met een saus met veel stukjes: groenten en vlees.
Pasta met ei recept
De eierpasta maakt je gerecht wel iets smeuïger en het is aan te raden om er iets minder van te koken. De eieren in het deeg zorgen er immers voor dat je wat sneller vol zit. Zoals al aangegeven: er zijn enkele standaard regels voor de keuze van een pastavorm bij je gerecht.
De pastasoort penne is erg populair in de Italiaanse keuken en wordt met allerlei sauzen gemaakt. Maar wat écht goed bij penne past is een stevige saus waar vlees in is verwerkt, zoals ragù óf een rijke tomatensaus met groenten. Denk bijvoorbeeld aan de sauzen arrabbiata en penne a la Norma, twee echte klassiekers.
Waar het verschil dan in zit? Linguine bestaat uit dunne, platte reepjes, en spaghetti uit lange, ronde slierten.
italiaanse pasta van lange, dunne ronde slierten.
De pappardelle zijn gemaakt van Italiaanse durum tarwe, eieren en water. Door de eieren in het pastadeeg zijn de pappardelle extra smaakvol en voedzaam. De pappardelle zitten verpakt in een mooie doos en een plastic zak van 250 gram. Dit is meer dan genoeg pasta voor twee personen.