"Kijk daarvoor naar het zuidwesten, een beetje laag. Het zijn de helderste stippen die je ziet aan de hemel." Wacht niet te lang, want na 20.30 uur worden ze weer minder zichtbaar. Met een simpele verrekijker of sterrenkijker kun je nog meer zien dan met het blote oog. "Om Jupiter draaien heel veel manen.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de late nacht- en ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 2:00 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 1:17 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 3:00 uur.
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. Je kunt deze daarom met het blote oog zien als een grote ster.
Ze noemt de kans dat we de planeet nog een keer zo mooi te zien krijgen "heel klein." Jupiter zal pas over 107 jaar weer zo dicht bij de aarde staan.
Jupiter staat vijf keer zo ver van de zon als de aarde. Daarom is het oppervlak heel koud: rond honderdvijfenveertig graden onder nul. Elke dertien maanden ongeveer komt hij dichter bij ons in de buurt. Dan is hij 's nachts heel helder te zien.
Venus is helderder dan Jupiter, dus het zal er oogverblindend helder uitzien als je het ziet. Jupiter zal iets zwakker zijn, ongeveer een zesde van de helderheid van Venus." Er zijn acht planeten in ons zonnestelsel bekend: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
Op kleine afstand linksboven de maansikkel staat het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Kijk tussen 03.30 en 04.00 uur, aan de oostnoordoostelijke hemel. De heldere ster op grote afstand rechts van de maan is de planeet Jupiter.
Saturnus en Venus staan dicht bij elkaar aan de avondhemel.
Het heeft alles te maken met de baan van de aarde om de zon. Vanaf de aarde gezien lijken Venus en Jupiter op één lijn te staan, maar in werkelijkheid is de afstand tussen beide planeten nog steeds zo'n 650 miljoen kilometer. Het is goed te zien op de afbeelding hieronder. Zo zijn de planeten maandag uitgelijnd.
Iets links van de maan zie je de gasreus Saturnus, en verder naar links staan de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, en onze kleine rode buurplaneet Mars. Nog verder weg kun je als je geluk hebt Venus en Mercurius waarnemen.
De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw. De kleur wordt bepaald door de samenstelling van het oppervlak en de atmosfeer.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond.
In 2854 staan alle planeten op een redelijk rechte rij
Die treffen elkaar slechts om de circa 172 jaar, en uiteraard gebeurt het nog veel minder vaak dat de overige planeten ook in hetzelfde stukje hemel te zien zijn. Daarom moeten we wachten tot het jaar 2854 voor alle acht planeten een enigszins nette rij vormen.
Jupiter en Venus zijn vooral aan het begin van de avond te zien, tussen zonsondergang en ongeveer 20.30 uur. Daarna gaan de planeten onder en zijn ze niet goed meer zichtbaar. "Het leuke is dat je het naar elkaar toe bewegen de afgelopen weken al goed te volgen was. Morgen is de dichtste nadering.
De planeten staan laag boven de horizon, dus kies een plek met vrije blik naar het zuidwesten, bijvoorbeeld een bovenverdieping. Jupiter is helder en gemakkelijk te vinden. Saturnus is tachtig keer lichtzwakker, maar ook nog te zien. Tot 21 december staat Saturnus linksboven Jupiter.
De diameter van Jupiter is ongeveer tien keer zo klein als die van de Zon. De massa van Jupiter is ongeveer 0,1% die van de Zon.
Venus of Mars, zou je denken. Maar het goede antwoord is Mercurius. Mercurius staat gemiddeld genomen dichter bij de aarde dan Venus en Mars. Sterker nog, het is de dichtstbijzijnde buurplaneet van alle planeten in het zonnestelsel – zelfs die van Neptunus.
Saturnus staat op dit moment in het sterrenbeeld Waterman. De planeet heeft een helderheid van 0,9m en zijn schijnbare diameter meet 18,4”. De schijnbare afstand tussen de Zon en de planeet bedraagt 135°. Saturnus bevindt zich op 9,0 AE (1353 miljoen km) van de Aarde, circa 8% dichterbij dan gemiddeld.
"Kijk daarvoor naar het zuidwesten, een beetje laag. Het zijn de helderste stippen die je ziet aan de hemel." Wacht niet te lang, want na 20.30 uur worden ze weer minder zichtbaar. Met een simpele verrekijker of sterrenkijker kun je nog meer zien dan met het blote oog. "Om Jupiter draaien heel veel manen.
Net na zonsondergang, ruim voor de eerste sterren, is de heldere Venus in het westen te zien als de avondster. Op 4 juni bereikt hij zijn grootste afstand tot de zon. Dan gaat het net voor 1 uur CEST onder.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de late nacht- en ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 2:00 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 1:24 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 3:00 uur.
Boven het wolkendek van Jupiter en Saturnus is namelijk geen waterstofsulfide, maar ammoniak te vinden. En het bovenste deel van hun wolkendek is grotendeels opgebouwd uit ammoniakijs, iets wat we bij Uranus niet zien.