Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Het principe van de bereiding is gelijk. Ook Kefir en karnemelk zijn het resultaat van fermentatie, waarbij bacteriën er voor zorgen dat melksuiker (lactose) wordt omgezet naar goede melkzuren. Het verschil zit echter in het soort bacterie dat wordt gebruikt.
Kefir bevat ontzettend veel vitamines en mineralen, te weten calcium, magnesium, ijzer, jodium, vitamine B1/B2/B6/B8/B12/C/D/K2 en een scala aan enzymen [1,2,4,6]. Mede dankzij de verbetering van de darmwerking en de spijsvertering worden deze gezonde vitamines en mineralen weer goed opgenomen.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
CONCLUSIE: De NATUREL variant is 100% echte kefir. Geweldig. Want het is toegankelijk voor heel veel mensen, waardoor deze echt gezonde drank een waanzinnig goed alternatief is op de vele andere ( zuivel ) dranken.
Omdat kefir grote hoeveelheden probiotica bevat, kan het drinken van kefir je helpen om je gewicht omlaag te brengen. Zelfs een kleine afname in gewicht kan al een groot verschil betekenen in de kans op overgewicht-gerelateerde ziekten als Diabetes Type II en hoge bloeddruk.
In Kefir zit dus 1.500 keer meer bacterie inhoud dan Actimel en maar liefst 150.000 keer meer bacterie inhoud dan Yakult. Het voordeel van Kefir is: meer stammen, vele malen meer bacteriën, MET de belangrijke gisten en zonder toevoegingen.
Indien u er voldoende tijd voor heeft in de ochtend, dan raden wij u aan om kefir zoveel mogelijk op nuchtere maag te nemen. Heeft u die tijd simpelweg niet, dan kan het absoluut geen kwaad om kefir tijdens of na een maaltijd te eten of te drinken.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Door de hoge dosering probiotica in kefir kan het naast een gezond darmflora ook onze immuunfunctie en daarmee onze weerstand verbeteren. In kefir zitten namelijk de voedingstoffen biotine en folaat (foliumzuur) die belangrijk zijn bij het opbouwen en onderhouden van een sterk immuunsysteem.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
Bij de meeste supermarkten kun je kant-en-klare kefir kopen. Wij hebben kefir gevonden bij de Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Hoogvliet, Vomar en Deen. Helaas hebben wij geen kefir kunnen vinden bij de Aldi en de Lidl. De meeste supermarkten hebben Arla biologische kefir en Optimel in het assortiment.
Kefir is een pure zuiveldrank dat al eeuwenlang bestaat. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12.
Karnemelk bevat melkzuurbacteriën die een positieve werking hebben op de zuurgraad in je darmen. En dit heeft weer een goede werking op je weerstand. Calcium, wat ook in onze halfvolle en volle melk zit, is goed voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Er zijn grofweg drie soorten karnemelk te krijgen; biologische karnemelk, biologisch-dynamische karnemelk en de gewone karnemelk. De biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste van de drie, dit is karnemelk die nog op de traditionele manier gekarnd is en is vaak alleen in natuurwinkels te verkrijgen.
Het drinken van melkkefir veroorzaakt een lichte tinteling op de tong, dit komt door het koolzuur dat in de melk aanwezig is. Je maakt melkkefir door startersculturen (of kefirkorrels) te mengen met koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Nooit doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. De melkkefir mag dus ook nooit in contact komen met hete melk.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
U voegt vervolgens de uitgeperste sap toe aan de kefirdrank. In tegenstelling tot veel berichten, is het géén vereiste om een citroen standaard toe te voegen. Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen.
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.
Suiker Ondanks dat er suiker aan de drank wordt toegevoegd, bevat het na de bewerking nog slechts 2-4 gram restsuiker per liter. Dit komt doordat de kefirkorrels zich voeden met het suiker.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.