Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Helaas zijn de nadelen groter dan de voordelen: je haalt ook de nuttige humuslaag weg en dunt het gazon uit, waardoor onkruid en mos net meer kans maken. TIP! Vermijd viltvorming door je gazon elk jaar voldoende te bemesten (en te bekalken, waar nodig) en het niet te kort te maaien.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
Verticuteren is een belangrijke onderhouds techniek voor het verwijderen van mos of dood organisch materiaal, ook wel de viltlaag genoemd. Dit organische materiaal heeft een verstikkende functie in het gazon. Je kan verticuteren zien als verticaal maaien om het gras meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen.
Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden.
Verticuteren moet je pas doen als het gras volop groeit en de kans op vorst minimaal is. Wij adviseren dan ook de maanden mei-juni (voorjaar) en september-oktober voor het najaar.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Als er geen mos of onkruid aanwezig is in het gazon, is verticuteren dus helemaal niet nodig. Beluchten wordt aanbevolen bij verdichte bodems. Deze komen vaak voor op zware, kleiachtige gronden. Ook intensief gebruik kan leiden tot selectieve verdichting die niet meer kan verholpen worden met een verticuteermachine.
Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht. Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad.
Verwen je gazon na het verticuteren
Geef je gazon nu sowieso extra voeding door het licht te bemesten. Let er wel op dat je de mestkorrels gelijkmatig verdeelt. Controleer ook eens of je gazon voldoende zonlicht krijgt.
Verticuteren doe in het voorjaar (maart of april) en in het najaar (half september of oktober). In het voorjaar kan het niet gek genoeg, want dan is het gras op zijn sterkst en gaat het een toptijd tegemoet. In de winter- en zomermaanden verticuteer je niet. In de winter is het te koud en herstelt je gazon nauwelijks.
Je gazon verticuteren doe je met een verticuteermachine of handmatig met een verticuteerhark. De verticuteermachine of hark bevat een aantal messen in een rij geplaatst die door de bovenste laag van het gazon snijden. Op deze manier maak de verticale snedes in je gazon en verticuteer je dus jouw gazon.
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem.
Kalk strooi je op een gazon om het zuur in de bodem te neutraliseren. Onder invloed van kalk verandert de bodemsamenstelling en stijgt de zuurgraad. Hierdoor wordt een zure grond minder zuur en is het beter in staat om voedingsstoffen op te nemen.
Verticuteren is heel veel werk
Vergis je niet: verticuteren is heel veel en heel zwaar werk. Ook met machine. Heb je een kruiwagen vol met gras na het grasmaaien? Dan heb je nu wel drie kruiwagens vol mos.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Kun je graszaad en kunstmest tegelijk strooien? “Kies voor kunstmest of organische mest om het gazon te 'voeden'.” Kalk en kunstmest tegelijk strooien is geen goed idee; kalk zorgt ervoor dat kunstmest sneller wordt afgebroken. Organische mest kun je wel tegelijk met kalk strooien.
Heeft je gazon ook een verticuteerbeurt nodig? Strooi dan kalk na het verticuteren.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Verticuteren met een verticuteermachine
De messen gaan tot ongeveer 1 centimeter diep in de grond. Dit is diep genoeg om de viltlaag te verwijderen. Je kunt nu, nadat je het gras gemaaid hebt, beginnen! Verticuteer het gazon in de lengte en loop zoveel mogelijk in rechte banen.
Organische mulch is ook goed voor je gazon. Als je mulchmaait, geef je het gazon natuurlijke voedingsstoffen en bovendien spaar je zelf tijd en kracht. Het maaisel wordt namelijk niet verzameld in de opvangbak van de grasmaaier, maar door de messen van de mulchmaaier fijn versnipperd en verdeeld over de grasmat.
Hoe vaak je je gazon moet beluchten hangt af van de kwaliteit van je grasmat maar ook van de soort grond in je tuin. Heb je een harde, compacte kleigrond in je tuin, dan is het aan te raden om één keer per jaar het volledige gazon te beluchten. Een zandgrond is vaak minder snel dichtgeslagen.
Wil je je gras verticuteren? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van wat dit je precies gaat kosten. Over het algemeen kan je rekenen op kosten tussen de 100 en 140 euro voor een gazon van 100 vierkante meter. De kosten van gras verticuteren hangen uiteraard nog af van enkele factoren.
Het moet toch wel warm genoeg zijn. Best een gemiddelde temperatuur van 14°. Want verticuteren is toch een serieuze ingreep voor je gazon. Het moet zich snel kunnen herstellen.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.