Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Verminder stress: te veel stress kan ervoor zorgen dat hormonen zoals oestrogeen en progesteron uit balans raken. Zorg voor voldoende slaap: wanneer je slaapt herstelt en laadt je lichaam weer op. Mede door een goede nachtrust kunnen ook je hormonen goed hun werk doen.
Oestrogeen zorgt ervoor dat de hoeveelheid serotonine toeneemt in je hersenen. Serotonine is verantwoordelijk voor de regulering van emoties, pijn, je eetgedrag en je slaapcyclus. Oestrogeen stimuleert daarnaast ook de aanmaak van endorfine, een stofje die pijn onderdrukt, maar je ook een gelukzalig gevoel geeft.
Oestrogeen zorgt ervoor dat er bij de vrouw een eisprong kan plaatsvinden. Het draagt bij aan de verleidelijke uitstraling van de vrouw. Ook maakt het het lichaam klaar voor geslachtsgemeenschap. Oestrogeen is eigenlijk de 'veroorzaker' van 'zin in seks' bij de vrouw.
Tijdens de puberteit stijgt de oestrogeenspiegel, waardoor de geslachtsorganen veranderen. De borsten, baarmoeder en vagina maken een groei door en de menstruele cyclus komt op gang. Oestrogeen is bij veel lichaamsprocessen belangrijk, zo kan het onder andere bijdragen aan: Een mooie, gezonde huid.
Door de afname van oestrogenen wordt de bekledende laag van de vagina gaandeweg dunner en droger. Veel vrouwen hebben last van jeuk en een branderig gevoel in de schede en aan de schaamlippen of bij het plassen. De schede en de blaas worden gevoeliger voor infecties.
Als je oestrogeen stijgt voel je je beter en kun je beter omgaan met stress. Je bent optimistisch en vol energie. - Testosteron zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in seks.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.
Isoflavonen worden ook phyto-oestrogenen (of plantaardige oestrogenen) genoemd omdat ze vergelijkbaar zijn met de vrouwelijke oestrogeenhormonen (1). Om deze reden worden supplementen van soja of isoflavonen gebruikt om symptomen van de menopauze te onderdrukken.
Klachten door hormonale disbalans
Een goede balans tussen progesteron en oestrogeen is erg belangrijk. Symptomen van oestrogeendominantie kunnen op deze manier tot uiting komen: Het uitblijven van de menstruatie door een oestrogeen tekort of een extreem laag vetpercentage. Een pijnlijke menstruatie.
Familie van hormonen, die zowel voorkomen bij de vrouw als bij de man. Oestrogenen worden in grotere hoeveelheid geproduceerd bij vrouwen van vruchtbare leeftijd.
Geconjugeerde oestrogenen is een mengsel van vrouwelijke geslachtshormonen. Bij overgangsklachten (zoals opvliegers). U heeft minder klachten na 1 tot 2 weken. Er zijn verschillende doseerschema's voor het gebruik van de combinatie van oestrogenen met progestagenen.
Belangrijk om te weten over 50-pil met ethinylestradiol en levonorgestrel. Anticonceptiepil met 50 microgram van het oestrogeen-hormoon ethinylestradiol en met het progestageen-hormoon levonorgestrel. Het bevat meer oestrogeen-hormoon dan de meeste andere anticonceptiepillen.
Je hormonen spelen een ontzettend grote rol in de gezondheid van je lichaam. Dat geldt ook voor geslachtshormoon oestrogeen. Je hebt deze stof nodig voor een regelmatige menstruatiecyclus en gezonde zwangerschappen. Daarnaast is het belangrijk voor je botten, hersenen en emotionele gezondheid.
Naast een somber gevoel kunnen ook angst en paniek ontstaan. Dit herken je aan pijn op de borst, ademtekort, duizeligheid, hartkloppingen en het gevoel de controle te verliezen en 'gek' te worden. Als je hier voor de overgang last van had, is de kans groter dat het zich tijdens de overgang weer voordoet.
Oestrogeen na de overgang
Ook na de overgang heeft je lichaam nog een kleine hoeveelheid oestrogeen nodig. Het heeft namelijk invloed op de vochtbalans van je intieme zone en speelt een rol bij het behoud van een gezonde huid, sterke botten en emotioneel evenwicht.
Op het moment dat je lichaam minder progesteron en oestrogeen aanmaakt, dan wordt er minder gal geproduceerd. Gevolg hiervan is weer dat er minder spijsverteringssappen worden aangemaakt waardoor gassen zich ophopen. Ook kun je in de overgang meer vocht vasthouden, wat je het gevoel geeft van een opgeblazen buik.
Contact. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
Voldoende lichaamsbeweging bevordert de sterkte en stevigheid van onze spieren, wat een positief effect heeft op onze huid. Getrainde spieren geven onze huid meer ondersteuning, waardoor de huid strakker om ons lichaam zit gespannen. Bovendien blijf je vaak beter op gewicht als je regelmatig sport.
Elastine en collageen:
Deze twee zijn de belangrijkste eiwitten in onze spieren en bindweefsel die onze huid structuur en onze huid verstevigen.
De afname van oestrogeen na de menopauze versnelt de veroudering van de huid. Dit kan tegen worden gegaan met hormoontherapie. Plantaardige hormonen (ook wel fyto-oestrogenen genoemd) uit bijvoorbeeld sojabonen, kunnen mogelijk ook het tekort compenseren.