Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we van de 8 uur dat we op een dag werken, maar 2 uur en 53 minuten écht productief zijn.
Een vuistregel in Nederland is dat een werknemer in loondienst bij een 40 urige werkweek gemiddeld 1650 uur per jaar op het werk aanwezig is.
De 8-uur-per-dag-werken-regel is al bijna 100 jaar oud… Henry Ford voerde hem ooit in om consumptie te bevorderen. Maar op je productiviteit en welzijn heeft het geen enkel voordeel, zegt wetenschappelijk onderzoek. Hoog tijd om de regels te herschrijven, zoals bijvoorbeeld Netflix dat doet.
De meeste mensen kunnen maar 4 tot 5 uur per dag productief werken. Dat betekent dus dat een medewerker maar zo'n 20 tot 25 uur per week zou moeten werken om echt productief te zijn.
Je krijgt te weinig steun van collega's en/of je leidinggevende. Je hebt een conflict met je leidinggevende of collega. Weinig kunnen pauzeren tussen het werken door. Moeilijk of geen verlof kunnen opnemen.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Wat is de 9-tot-5-mentaliteit? De 9-tot-5-mentaliteit wil eigenlijk zeggen dat je je als werknemer graag houdt aan je 8-urendag. Je werkt dus van 9 uur tot 17 uur. Uurroosters kunnen natuurlijk verschillen, dus het gaat hier vooral over het feit dat je 8 uur per dag werkt.
De gouden standaard van voldoende slaap voor een gezond volwassen persoon is 8 uur slaap per nacht. Maar dit verschilt per persoon. Ergens tussen zeven en acht uur slaap per etmaal is normaal en gezond is voor de meeste volwassenen van 18 tot 64 jaar. Sommigen specialisten zeggen dat zeven uur zelfs beter is.
De cijfers zeggen in ieder geval van wel en ook de wetenschap geeft aan dat 40 uur werken niet de meest optimale indeling van je werkweek is. Maar, als jouw gelukshormoon aangewakkerd wordt van veel en lang werken, dan houdt niemand je tegen. En ook de mensen die hun centjes hard nodig hebben, begrijpen we.
Als we eerlijk naar onszelf kijken, weten we dat we niet de volle 8 uren van een werkdag productief zijn. Zoveel uren werken per dag is volgens onderzoek het best voor optimale productiviteit én optimaal geluk.
De voordelen van 40 uur werken
Bij een fulltime werkweek wordt de werknemer namelijk 100% gedekt. Daarnaast heeft de werknemer recht op het maximale aantal verlofuren. Kortom, de voordelen van een 40-urige werkweek voor een werknemer zijn: Hoe meer werk verricht wordt, hoe meer salaris.
De 32-urige werkweek – parttime werken
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken.
Dan mag de nieuwe werkweek niet binnen 36 uur beginnen. Die 36 uur is verplichte rusttijd. Uitzondering hierop is dat je de rust ook over 14 dagen mag spreiden. Dan moet er in een periode van 2 weken 72 uur rust zitten.
Een werkweek van 36 uur houdt in dat je vier dagen negen uur per dag werkt, in plaats van vijf dagen acht uur. Een werkweek van vier dagen dus.
Verschillende slaaponderzoeken vertellen je hoeveel slaap gezond is. 'Je moet precies 7 uur slapen', 'je hebt zeker 8 uur slaap nodig', '6 uur nachtrust is voldoende'.
Waar menigeen met een iets te korte slaap al in staat zijn vrienden en collega's iets aan te doen, of hun energietekort aanvullen met suiker en vet, voelen de mensen met genoemde afwijking zich uitstekend. Slechts 4 uurtjes slaap voelt voor hen als een normale nachtrust.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.
Als werkgever hoef je lunch of andere langere pauzes die je mensen nemen niet door te betalen. Het werkt heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald. Je mag hiervan afwijken en medewerkers wel doorbetalen. Dat leg je dan het liefst vast in de cao of arbeidsovereenkomst.
Pauze is niet alleen belangrijk, maar ook nog eens verplicht. Er staan regels over pauze in de wet. Je werkgever moet zich daaraan houden, maar jij ook. Afhankelijk van hoe lang je werkt, moet je 30 of 45 minuten pauze nemen.
Je hebt recht op de volgende pauzetijden
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten.
De Arbeidstijdenwet biedt regelgeving omtrent werk- en rusttijden. Onder meer de volgende regels moeten in acht worden genomen: Werknemers van 18 jaar en ouder mogen maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week.