Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Dankbaarheid tonen is niet alleen een hype – het maakt je echt gelukkig en vermindert stress. Dankbaar zijn kalmeert het deel van je hersenen die je stemming regelt (het limbisch systeem) en activeert het gebied in je hersenen dat de stofwisseling, slaap en lichaamstemperatuur reguleert.
Zorg er liever voor dat je voldoende water drinkt, liefst 1,5 tot 2 liter per dag. Ook veel soorten kruidenthee kunnen een kalmerende werking hebben, zoals kamille, passiebloem, valeriaan of citroenmelisse. Zwarte thee bevat theïne wat juist een opwekkend effect heeft, net als cafeïne.
Valeriaan en Sint Janskruid staan samen op de eerste plek. De meeste natuurlijke middelen bestaan voor een groot deel uit deze twee natuurlijke rustgevers. Valeriaan is een kruidachtige plant die in veel delen van Europa voorkomt. Het geeft een rustgevende werking op het menselijk lichaam.
Via de ademhaling kan het parasympathische zenuwstelsel in gang gezet worden. Zo kan een overactief of zelfs overprikkeld lichaam en brein even herstellen van de dag of van de actie. Het is belangrijk om het verschil te leren kennen tussen borst- en buikademhaling.
De makkelijkste manier om kalm te blijven in stresserende situaties is simpelweg door in en uit te ademen. Voel je je gestrest? Focus je een paar minuten op je ademhaling. Haal afleidingen weg, ga rustig zitten en adem.
Een wandeling werkt namelijk tegen stress. Tijdens een wandeling krijgen je hersenen de kans om even te ontspannen. Ook word je tijdens een korte wandeling vaak creatiever en productiever.
Waarom heb ik een onrustig gevoel in mijn hoofd? Onrust in je hoofd wordt veroorzaakt door gedachten die gefixeerd zijn op zorgen. Deze gedachten zijn niet-helpend en komen vaak uit het niets. Als deze zorgwekkende gedachten de overhand nemen, kan dit voor onrust in je hoofd zorgen.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon.
Valeriaanwortel thee. De bekendste werking van valeriaan is de slaapverwekkende werking. Valeriaan heeft een kalmerend effect op de hersenen. Het is een alternatieve behandeling voor angst, nervositeit en stress en wordt ook wel aangeraden bij slapeloosheid.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Regelmatig bewegen is goed voor hart- en vaten, maar vermindert ook stress en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Ga dus lekker wandelen, fietsen of hardlopen, neem een yogales of kies een andere activiteit die je leuk vindt.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Lukt het u niet om met die spanning om te gaan? Dan raakt u overspannen. Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen.