Teveel magnesium innemen voor een korte periode is dan in principe niet gevaarlijk als je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het echter zeer schadelijke gevolgen hebben, iets wat vooral voorkomt bij mensen met nierproblemen. Er is dan sprake van een magnesium vergiftiging, ook wel magnesiumintoxicatie.
Magnesium heeft een lage toxiciteit bij mensen met een normale nierfunctie; een teveel aan magnesium wordt snel uitgescheiden via de nieren. Bij een verminderde nierfunctie dient de magnesiumbloedspiegel goed in de gaten gehouden te worden.
Inname van magnesium helpt bij de preventie van nierstenen. Magnesium kan de frequentie van het ontstaan van nierstenen verlagen. In combinatie met vitamine B6 helpt het ook om urineoxalaat te verlagen bij mensen die eerder nierstenen hadden (20, 21).
Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte. Ernstige magnesiumvergiftiging komt echter zelden voor.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Mag ik magnesiumgluconaat met andere medicijnen gebruiken? Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
Na een paar dagen verdwijnen je klachten. Teveel magnesium innemen voor een korte periode is dan in principe niet gevaarlijk als je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het echter zeer schadelijke gevolgen hebben, iets wat vooral voorkomt bij mensen met nierproblemen.
Veelvoorkomende symptomen van een teveel aan magnesium zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, diarree, hoofdpijn en slecht slapen. Ook buikkrampen, moeheid, spierzwakte, dorst, misselijkheid en een lage bloeddruk zijn bekende bijwerkingen.
Magnesium draagt bij aan het behoud van gezond functionerende spieren. Zeker tijdens het ouder worden is dit belangrijk. De spierkracht en spiermassa nemen namelijk af met de leeftijd. Vanaf je vijftigste levensjaar verlies je ongeveer één tot twee procent spiermassa per jaar.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.
Brandnetel staat bekend als nier zuiverend kruid. Drie tot vier kopjes brandnetelthee per dag zuiveren je nieren en voeren van overtollig water.
Een voorbeeld van een nierziekte is een filterontsteking (glomerulonefritis), een zeldzame oorzaak van een gestoorde nierfunctie. Veel vaker is de oorzaak een andere aandoening zoals aderverkalking, suikerziekte, hartfalen of hoge bloeddruk. Ook bij ouder worden gaat de nierfunctie achteruit.
Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Wat is de relatie tussen magnesium en vitamine D? Magnesium en vitamine D werken in het lichaam samen. Het lichaam heeft een adequate hoeveelheid van het mineraal magnesium nodig om voor de absorptie en het metabolisme van vitamine D.
Wanneer u bijvoorbeeld intensief hebt gesport of bewogen, kan het zijn dat u uw spieren in uw benen hebt overbelast. Dit kan een vermoeid of pijnlijk gevoel geven. Na de nodige rust zal deze pijn vanzelf weer verdwijnen. U kunt uw lichaam helpen door extra magnesium te slikken en veel water te drinken.
Hoeveel magnesium heb ik dagelijks nodig? De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) magnesium boven de vijftig jaar is voor mannen 350 mg voor vrouwen 280 mg per dag.
De juiste dosering magnesium
Wat is dan de juiste dosering voor magnesium? De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
"Er is heel weinig bewijs dat een extra dosis magnesium slikken voordelen oplevert", zegt de arts tegen de New York Times. Magnesium zit in heel veel dierlijke én plantaardige producten en de nieren controleren hoeveel je ervan uit plast. Een tekort komt onder gezonde mensen dus maar heel weinig voor.
De magnesium van het Kruidvat is magnesiumoxide. Die pilletjes wekken het idee dat je goed bezig bent met het aanvullen van een belangrijk mineraal, maar niets is minder waar. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daarom niet tot nauwelijks opgenomen in de lichaamscellen.
Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Neem 's avonds magnesium om de dag af te sluiten, magnesium draagt namelijk bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Neem 's ochtends magnesium voor een drukke dag, magnesium draagt namelijk bij tot een normaal energieleverend metabolisme.