Bestaande stopcontacten kun je afdekken met een afdekplaatje. Deze zijn los verkrijgbaar en zijn er ook voor ongeaarde stopcontacten. Zo'n afdekplaatje maakt de gaten van stopcontacten onzichtbaar, waardoor het al minder uitnodigend voor je kind is om er iets in te stoppen.
Verberg je stopcontacten in doosjes
Rol het deel van het snoer dat je niet nodig hebt op en verberg het in een mooi gedecoreerde doos. Je kunt een paar kleine gaatjes in de doos maken zodat de snoeren er eenvoudig in kunnen. Alle stekkers worden in de contactdoos gedaan, en dan in de doos geplaatst.
De beste manier om een stopcontact te beveiligen, is met behulp van een kindveilig stopcontact. Dit type stopcontact wordt ook wel een 'kinderveilige wandcontactdoos' genoemd. Er zit een vast afdekplaatje op, waardoor de opening van het stopcontact wordt bedekt.
Het is gevaarlijk als een kindje zijn of haar vingers in een stopcontact steekt. Ze kunnen een elektrische schok krijgen. Ook is het schadelijk als er bijvoorbeeld een pen of een spijker in wordt gestoken.
Plaats uw platte schroevendraaier tussen de afdekplaat en de muur en gebruik deze als hefboom tot u een typisch klikgeluid hoort. Soms moet eerst de sierplaat worden losgeschroefd voordat men de afdekplaat kan verwijderen. De borgschroef zit meestal in het midden van het stopcontact.
Kinderveilige stopcontacten
Bij een kindveilige wandcontactdoos worden de gaten van het stopcontact pas geopend wanneer er op beide ingangen evenveel druk wordt uitgeoefend. Handmatig is dit lastig te doen. Steek je echter een stekker in het stopcontact, dan zal deze werken zoals iedere andere wandcontactdoos.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Het grootste risico op een elektrische schok door een stopcontact: Kinderen steken hun vingers of een metalen voorwerp zoals een paperclip, vork of lepel in het stopcontact. Houd stopcontacten afgedekt wanneer ze niet in gebruik zijn!
Dat kan prima, de meeste stopcontacten hebben 'dubbele aansluiting', elk draad heeft 2 aparte gaatjes voor de kabels.
Soms zit een stopcontact net op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld op de plaats waar eigenlijk een kast komt te staan. Het stopcontact kun je dan eenvoudig laten verplaatsen. Omschrijf wat er moet gebeuren en maak direct een afspraak met een elektricien in de buurt.
Bijna overal mogelijk
Dit kunnen wij allemaal doen. Een vereiste is natuurlijk wel dat er een elektrakabel naar de plek waar het stopcontact moet komen, getrokken moet worden. Als de kabel er al ligt zal dit kosten schelen, het trekken van een kabel kan namelijk een behoorlijk intensieve klus zijn.
Het beste antwoord. Omdat je stroom toevoer moet hebben maar ook stroomafvoer. Bij een trein gaat de stroomtoevoer via de bovenleiding en de stroomafvoer via de rails.
Er kan een stroom lopen van de fasedraad via het lichaam naar de aarde. Afhankelijk van de weerstand van het lichaam kan die stroom zo groot zijn dat ernstige verwondingen of hartritmestoringen optreden, of erger.
Geaarde en niet-geaarde stopcontacten
Zo beschikt een geaarde wandcontactdoos over een geelgroene aardedraad. Deze bevindt zich achter het stopcontact. De aardedraad zorgt ervoor dat een aangesloten apparaat niet onder spanning komt te staan bij bijvoorbeeld een blikseminslag.
Een lader die niet aan het opladen is verbruikt continu ongeveer 1 watt in het stopcontact. 'De vuistregel was ooit dat een apparaat dat 1 watt verbruikt, 2 euro op jaarbasis aan elektriciteit kost. Tegen de huidige tarieven zal dat nu zo'n 5 euro zijn. '
Telefoonopladers zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze in het stopcontact kunnen blijven, per jaar gebruikt het stekkertje zo'n 13 kWh, net iets meer drie euro dus. Per dag kost je dat iets meer dan een halve cent.
Die rekensom ziet er als volgt uit: een iPhone oplader gebruikt 14,4 wattuur per dag en een wattuur kost in Nederland zo'n 0,023 cent. Een lader in het stopcontact laten zitten kost dus zo'n 0,3 cent per dag. En dat is dus zo'n 1 euro per jaar.
De app Veilig Groot Worden helpt je bij het kindveilig maken van je huis. Afhankelijk van de leeftijd van je kind krijg je veiligheidstips en koopadviezen. Gratis te downloaden voor iPhone en Android.
Kindveilige stopcontacten
Op zo'n stopcontact, ook wel 'kinderveilige wandcontactdoos' genoemd, zit een vast afdekplaatje dat de opening van het stopcontact bedekt. Zo'n afdekplaatje gaat alleen opzij als je met een stekker beide openingen tegelijk aandrukt.
Wil je deze verwijderen, gebruik dan de speciale gele sleutel. Stop deze sleutel met de pootjes in de achterkant van de blinde plug en draai deze een kwartslag, zodat de pootjes blijven hangen in de plug. Zodra deze vast zit, probeer je de plug langzaam uit het stopcontact te trekken. Altijd met beleid natuurlijk.
Een kinderslot instellen voor je kind
Ga in de instellingen naar de beveiligingsfunctie en kies voor Vergrendelen. Je kunt vervolgens een eigen pincode instellen, die je uiteraard niet deelt met je kind. Selecteer hierna de app waar je kind wél gebruik van mag maken en vergrendel vervolgens het scherm.