Leerlingen zijn om verschillende redenen soms laatbloeiers. Voor een deel van de leerlingen uit vmbo-basis biedt een jaar langer voordelen, doordat ze met een kaderdiploma op een hoger niveau kunnen instromen in het mbo dan met een vmbo-basisdiploma. Hoe hoger het diploma, hoe groter de mogelijkheden.
Omdat je na de kaderberoepsgerichte leerweg vrijwel alle mbo 3-opleidingen en mbo 4-opleidingen kunt volgen, heb je veel keuze. Zo kun je kiezen voor een studie in techniek, zorg, industrie, design, marketing, sales, retail en nog veel meer. Welke keuze je maakt, hangt vooral af van je eigen voorkeur.
Het belangrijkste verschil tussen basis- en kaderberoepsgericht is het niveau waarop de lesstof wordt aangeboden. Met de basisberoepsgerichte leerweg kun je naar niveau 2 van het mbo. De kaderberoepsgerichte leerweg geeft je toegang tot niveau 3 of 4 van het mbo.
Vmbo-kader is een kaderberoepsgerichte leerweg. Vmbo-k leerlingen volgen ook ongeveer 12 uur per week praktijkonderwijs en daarnaast dezelfde avo-vakken als in vmbo-basis, alleen iets moeilijker. Na het vmbo-k kunnen leerlingen verder leren op het mbo.
lager dan 80 LWOO of praktijkonderwijs 80 t/m 90 vmbo bbl of vmbo bbl/kbl 90 t/m 100 vmbo kbl of vmbo kbl/tl 100 t/m 105 vmbo-tl of vmbo-tl/havo 105 t/m 110 vmbo tl/havo 110 t/m 115 havo vanaf 115 havo/vwo vanaf 130 vwo (gymnasium, TTO etc.)
Wat is vmbo-kader? Vmbo-kader is voor leerlingen die het liefst kennis opdoen in de praktijk. Deze leerweg bereidt de leerling voor op de vak- en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4). Het verschil met de mavo is dat iets minder diep wordt ingegaan op de algemene vakken.
Is de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo waarschijnlijk net iets te moeilijk voor een leerling? Dan is het praktijkonderwijs een goede keuze. Op het praktijkonderwijs krijgen leerlingen gewoon les, maar niet volgens een vast programma.
Doorstroom vmbo/havo en havo/vwo wettelijk geregeld
Per 1 augustus 2020 kunnen vmbo'ers en havisten doorstromen naar havo of vwo. Dit is geregeld in een nieuwe wet en een besluit doorstroomrecht.
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het laagste niveau. Een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur. De meeste mbo-opleidingen worden aangeboden door Regionale Opleidingscentra (ROC's).
Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en duurt 4 jaar. In het eerste en tweede leerjaar volgt de leerling alle vakken.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je een 4 hebt, een 7 of hoger en voor de rest 6 of hoger, of; je 2 keer een 5 hebt, een 7 of hoger en voor de rest 6 of hoger; geen enkel eindcijfer lager dan een 4 is. Let op: ook voor de afzonderlijke keuzevakken moet je tenminste het eindcijfer 4 halen.
Als je de kaderberoepsgerichte leerweg (kl) op het vmbo doet, krijg je theorievakken en een flink deel een beroepsgericht programma. Je leert dus veel door praktisch bezig te zijn. Deze leerweg bereidt je voor op de niveau 3 (vakopleidingen) en de niveau 4 (middenkaderopleidingen) in het mbo.
Maximaal één onvoldoende voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde; Maximaal drie onvoldoendes binnen het totale vakkenpakket; Minimaal een 6 gemiddeld voor alle vakken.
Eindexamenkandidaten in het vmbo kader en basis horen woensdag of ze zijn geslaagd. Voor hen gold een andere indeling van de eindexamens vanwege de coronacrisis. Daarom komt hun uitslag een week later dan die van kandidaten op andere niveaus.
Van vmbo naar mbo niveau 1, 2, 3 of 4
Dan kun je je aanmelden voor een mbo-opleiding niveau 3. En is je vooropleiding vmbo-basis, dan kun je je inschrijven voor een mbo-opleiding niveau 2. Heb je al een mbo-opleiding afgerond? Dan kun je daarna een nieuwe opleiding volgen.
Een vmbo'er die een hbo-opleiding wil volgen, moet eerst een havo-diploma of een mbo-diploma op niveau 4 halen. Bijna 90 procent van de vmbo-geslaagden stroomde na het vmbo door naar een vervolgopleiding in het mbo. Deze keuze is voor leerlingen die een diploma voor vmbo-b/k hebben behaald bijna vanzelfsprekend.
Voorwaarden mbo-niveau 3
Om dit niveau te volgen, moet je voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden: Je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (niveau 2) of vakopleiding (niveau 3).
Het laagste niveau van het voortgezet onderwijs is het praktijkonderwijs. Dit onderwijs is speciaal voor jongeren die het moeilijk vinden om een diploma te behalen in het 'reguliere' voortgezet onderwijs. Het halen van een diploma op vmbo niveau is voor veel praktijkonderwijs leerlingen te hoog gegrepen.
Is havo veel moeilijker dan vmbo? In principe kan een goede, gemotiveerde vmbo-t-leerling de havo halen. In de praktijk betekent dit dat je met een hoog gemiddeld cijfer voor het eindexamen vmbo (hoger dan 7) zonder vertraging het havodiploma moet kunnen halen. Motivatie en inzet zijn heel belangrijk.
Op het vmbo doe je in totaal in 6 vakken eindexamen (CE of CSPE). Het vmbo duurt in principe vier jaar. Als je je vmbo hebt afgerond, kun je rechtstreeks door naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of kun je doorstromen naar het havo.
Vanaf het derde leerjaar volgen leerlingen een speciaal vakkenpakket afgestemd op de leerweg en het gekozen profiel. Leerlingen kunnen tussentijds opstromen naar een hoger niveau of afstromen naar een lager niveau. Hiervoor gelden de regels die de school hier zelf voor heeft opgesteld.
Het vmbo duurt vier jaar en biedt praktijkopleidingen (basis en kader) en meer theoretische opleidingen (gemengd en theoretisch). In de onderbouw, de eerste en tweede klas, krijgen leerlingen algemene vakken. Aan het einde van het tweede jaar kiezen zij een leerweg en een specialisatie (het profiel).
Vmbo-tl, de theoretische leerweg (mavo); Deze leerweg is het beste te vergelijken met de oude mavo. Met een diploma van de theoretische leerweg kan een leerling naar een mbo niveau 3 of mbo niveau 4 opleiding. Vanuit vmbo-tl kunnen leerlingen, met het juiste vakkenpakket doorstromen naar het havo.