Je wacht acht uur tot je vlees droog is, mits de temperatuur van je dehydrator 50°C is. Om te weten of het vlees gedroogd is of niet, moet je het uit de dehydrator halen. Gedroogd vlees buigt gemakkelijk. Om het gedroogde vlees te bewaren, kunt u het in een luchtdichte verpakking of in de koelkast leggen.
Vlees droogt u op 70 graden en snijd u het beste met een snijmachine in hele dunne lapjes. Zodra het vlees gedroogd is moet het broos zijn. Het moet breken zodra u het wat buigt. Het bekendste voorbeeld van gedroogd vlees is Jerky.
In de droger kun je een grote verscheidenheid aan vlees en vis drogen: rund, wild, kalkoen, kip, forel, zalm enz. Bovendien, zorgen moderne voedsel drogers voor een uniform droogresultaat. Er is dus geen kans meer dat het vlees of de vis kan bederven.
De gemiddelde droogtijd ligt tussen de 8 en 14 uur.
Enkele voorbeelden van makkelijke snacks om zelf te drogen zijn: kippennekken, konijnenoren, kabeljauwhuiden, spiering, sprotjes, lamslong, runderlong of heel mager spiervlees zoals bijvoorbeeld het ganzenvlees.
Beschrijving. Gedroogd rundvlees is een heerlijk tussendoortje voor je hond. Het is een geurige snack waardoor ze erg gewild zijn bij onze viervoeters. Gedroogd rundvlees is vrij mager waardoor de snack zeer geschikt voor honden die snel aanzetten en je toch wat lekkers wilt geven.
Mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten, hebben 18 procent meer kans op darmkanker. Daarmee is bewerkt vlees nog slechter voor je dan rood vlees. Het Voedingscentrum in Nederland geeft geen apart advies voor bewerkt vlees, maar voor rood en bewerkt vlees gezamenlijk: niet meer dan 500 gram per week.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Nagaren = malser
Wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem even rusten. Eigenlijk net als met rood vlees. Op deze manier blijven de sappen in het vlees en wordt de kipfilet extra mals.
Bovendien is er net zo weinig energie nodig als bij luchtdrogen en is het dus een milieuvriendelijke manier van conserveren. Helaas is er een grote vacuuminstallatie nodig, dus het is -net zoals vriesdrogen- niet geschikt voor thuisgebruik.
Gedroogd vlees, ook wel beef jerky genoemd, is maandenlang houdbaar buiten de koelkast. Dit komt doordat tijdens de productie al het vocht uit het vlees verdampt waardoor bacteriën en schimmels moeilijk kunnen groeien. Het roken van beef jerky zorgt er ook voor dat het nog langer houdbaar (en een stuk lekkerder!) is.
Gemarineerde stukken vlees kan je eerst even droog deppen met een keukenrol. Dit voorkomt vlammen door druppende olie.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Als je een biefstuk direct uit de pan aansnijdt, komt er een fikse lading vleessap uit gezet (tenminste, als je 'm niet doorbakken hebt opgediend). Laat diezelfde biefstuk evenwel tien minuutjes rusten, en er komt amper vocht uit.
Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
Wat is gerijpt vlees? Vlees is eigenlijk altijd in zekere mate gerijpt, want vlees moet besterven voordat je het kunt eten. Na het slachten van een koe moet het dier minimaal twee weken worden terug gekoeld worden om eetbaar te worden.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Water en azijn
In Surinaamse kringen is het een goede gewoonte om kip eerst te wassen. Niet om bacteriën van het vlees te krijgen, maar om de geur van bloed en kleine stukjes bot weg te spoelen.
Verpak de kip in aluminiumfolie en laat 10 min. rusten, zodat de sappen zich weer goed in het vlees verspreiden.
Laat alle gedroogde voedsel afkoelen voordat je het opbergt. Het best gebruik je luchtdichte plastiek bewaarbakken of gesealde plastiek zakken, zodat er geen vocht bij kan komen. Je kunt het ook onder vacuum bewaren.
De warmteverdeling van de voedseldroger
Bij aanschaf moet je er dan op letten waar de ventilator zit. Het is namelijk erg belangrijk dat de lucht zich gelijkmatig verdeeld. In de regel zijn horizontale voedseldrogers beter in het gelijkmatig drogen van producten. Dit komt omdat de lucht hier gelijkmatig verdeeld wordt.
Gedroogd voedsel, zoals groenten en fruit moeten soms wellen in water voordat u ze gebruikt. Per soort voedsel is de weltijd heel verschillend. Soepgroenten, zoals prei, wortelen, selder en uien kunt u gewoon aan uw soep toevoegen. Deze groenten hoeven niet geweld te worden.
Gedroogd vlees is door onttrekking van water geconserveerd, rauw vlees.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Beef Jerky is simpel gezegd gedroogd vlees. Het vlees word onttrokken van het vocht door middel van een oven, rookkast of speciale droogkast. Doordat het vocht verdwijnt is het veel langer houdbaar. Als het vlees klaar is ben je ongeveer de helft van het gewicht verloren.