Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten.
Als de houtkachel te veel warmte afgeeft kan het hout niet optimaal branden. Bij te weinig vermogen wordt de ruimte niet warm.
Gebruik de luchtschuif / regeling om de temperatuur te regelen. Een hoge temperatuur zorgt ervoor dat het rookkanaal schoon blijft. Met een rookgasthermometer houdt u de temperatuur in de gaten. Let op: De temperatuur in de kachel loopt op tot wel 900 graden Celsius.
Als het kachelkoord begint te slijten heeft het als gevolg dat leklucht ontstaat op plekken waar je het niet wilt hebben. Leklucht hindert een optimaal verbrandingsproces, waardoor de houtkachel een lager rendement, een beperkte regelbaarheid en een slechtere ruitspoeling krijgt.
Je verwarming moet minimaal op 6 tot 12 graden staan, zo voorkom je condensvorming. Elke graad die je daarboven verwarmt kost geld. Je wilt daarnaast natuurlijk wel comfortabel leven. Houd rekening met deze 4 tips om zoveel mogelijk te besparen.
De buitenkant van een ISODUCT dubbelwandig (DW) rookkanaal wordt bij normaal gebruik zo'n 40 tot 60 graden Celsius. Zelfs bij een schoorsteenbrand, waarbij de binnentemperatuur kan oplopen tot 1.000 graden, wordt eventueel brandbaar materiaal aan de buitenzijde van het kanaal nooit brandgevaarlijk heet.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
Het klinkt best logisch, maar één van de grootste oorzaken van huiselijke branden is de verwarmingsinstallatie in het huis. Denk daarbij vooral aan radiatoren, maar ook de open haard. Hierbij wordt hitte gegenereerd dat vanzelfsprekend een risico voor de brandveiligheid van uw woning is.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Deze norm geeft aan dat de buitenwand van een rookkanaal maximaal 75°C in temperatuur mag stijgen. Deze norm is identiek beschreven in de Europese CE 1856-1 testmethode. Iedere webshop zal u vertellen dat enkel de daar verkochte produkten het juiste certifikaat hebben.
Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.
Enkelwandige buizen
Dat is de enkelwandige buis waarmee we de kachel aansluiten. De buis kan zo'n 300 graden worden, hij mag dus niet langs brandbare materialen lopen. Hoe hoger het vermogen, des te breder de buis moet zijn. De minimale breedte staat altijd vermeld bij de productinformatie.
Gevolg. Bij hitte in het schoorsteenkanaal kunnen de reststoffen in het kanaal gaan gloeien en kan een gloedbrand ontstaan. Uitstoot van de gloeiende deeltjes is extra gevaarlijk bij gebouwen met een brandbare dakbedekking zoals riet. Ze kunnen vanuit de schoorsteen op het snel brandbare riet vallen.
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp. Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Als die langdurig worden verhit, kunnen ze plotseling in brand vliegen. Ook als je halogeenverlichting hebt ingebouwd in een verlaagd plafond, moet de warmte goed weg kunnen. Maak minimaal eens per drie maanden het vetfilter in de afzuigkap schoon of vervang het filter.
Rook bevat koolstofmonoxide, een gas dat mensen bedwelmt. Bovendien vatten in een woningbrand heel wat zaken vuur waarin kunststoffen verwerkt zijn. Zo worden allerlei giftige gassen gevormd. De hitte die vrijkomt bij een brand gaat alle voorstelling te boven: ze kan oplopen tot 1 200 °C.
Vrijwel alle elektrische apparaten produceren warmte. Daardoor kan brand ontstaan. Met de juiste maatregelen kan je dit voorkomen.
Resthout, zoals geverfd of geïmpregneerd hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard is verboden voor houtkachels. Ook plastic, snoeihout, tuinafval, papier of karton is verboden.
Wordt er storm verwacht? Let dan extra goed op de houtkachel. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Wanneer je toch de houtkachel aan wilt steken dien je te zorgen voor extra ventilatie.
Ja, dat kan. Als u teveel trek heeft in het kanaal dan onstaat er een onvolledige verbranding, en dit leidt tot veel roet. U herkent teveel trek door de volgende kenmerken: Een onvolledige verbranding waardoor de warmte zal afnemen.
Zo gaan de hete rookgassen op een veilige manier uw huis uit. Ook voldoen onze dubbelwandige kachelpijpen aan de Europese testmethode NEN-EN 1856-1. Bij deze test mag de kachelpijp aan de buitenzijder maximaal 75 C worden.
Het kost ca. anderhalf uur om de speksteen platen opgewarmd te krijgen tot ca 100 graden aan de buitenkant, dit is veel lager dan de temperatuur van een volledig ijzeren kachel (400-600 graden). Hierdoor wordt de warmteafgifte geremd en hebben de spekstenen platen puur een decoratieve functie.
-> Rookgassen: maximale rookgastemperaturen zin 600 graden Celsius, de gemiddelde temperaturen die optreden bij de verbranding liggen rond de 400 graden Celsius.