De nieuwe telecomwet werd eind 2021 gestemd met in artikel 167 het meenemen van je e-mailadres onbeperkt in de tijd. Ondertussen heeft telecomwaakhond BIPT de regels duidelijk gemaakt en is het in gesprek met de telecomproviders over de praktische invulling.
Toegang tot zes maanden na overstap
Internetproviders zijn wettelijk verplicht om hun klanten die overstappen nog een half jaar toegang tot hun e-mailadres(sen) te geven. Dat betekent dat tot nog zes maanden na een overstap een oud e-mailadres gratis te gebruiken is. Mails blijven binnenkomen en u kunt mails versturen.
Heb je een e-mailadres dat eindigt op bijvoorbeeld @outlook.com, @hotmail.com, @live.nl, @gmail.com, @icould.com of @yahoo.com? Dan heb je een provider onafhankelijk e-mailadres. Je kunt jouw e-mailadres dus gewoon blijven gebruiken als je overstapt naar een nieuwe telecomaanbieder. Je hoeft hiervoor niks te doen.
Bij een overstap naar een andere provider raak je in principe je provider e-mailadres kwijt. Vanaf de zomer van 2020 heb je nog een halfjaar recht op toegang tot dit e-mailadres. Dat hebben providers met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat afgesproken. Het ministerie wil overstappen zo stimuleren.
Je nummer kan in bijna alle gevallen worden overgenomen door je nieuwe provider. Mochten daar problemen bij optreden, dan wordt er contact met je opgenomen. Stap je over naar een provider waar je zelf het oude contract / abonnement moet opzeggen? Doe dat pas als je zeker weet wanneer het nieuwe contract ingaat.
Kan ik mijn e-mailadres van Ziggo behouden als ik opzeg of overstap naar een andere provider? Nee, dat is niet mogelijk. We zorgen er wel voor dat je nog 6 maanden toegang hebt tot je e-mail. Op deze manier kun je bijvoorbeeld mails van je oude Ziggo e-mailadres doorsturen naar een eventueel nieuw e-mailadres.
Voor mensen die hun KPN abonnement opzeggen, maar wel hun email adressen willen behouden, biedt KPN het zgn. email-only abonnement aan. Dit kost € 7,50 per maand. Dit moet je tijdig bij KPN kenbaar maken, anders vervallen de mailadressen een maand na het beëindigen van je abonnement.
Gmail is een gratis e-mailservice van Google. Gebruikers hebben toegang tot Gmail via beveiligde webmail of via het POP3- of IMAP4-protocol.
Zolang de mail server bestaat, blijft in theorie je email adres geldig. Om te voorkomen dat de servers overbelast worden met oude data, worden periodiek inactieve email adressen verwijderd.
Kan je dual sim met twee providers gebruiken? Jazeker, je hebt twee simkaarten en dus twee aparte telefoonnummers in je smartphone zitten. Dat betekent dat je twee (bijvoorbeeld sim only) abonnementen bij verschillende providers kan afsluiten.
Zelfs als je start-up dus maar één medewerker heeft, kan je de indruk geven dat je al een grote organisatie op poten hebt staan. Je kan gewoon verschillende e-mailadressen voor verschillende afdelingen en verzoeken aanmaken. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende e-mailadressen gebruiken: [email protected].
Wat is een geldige e-mail? Een geldig e-mailadres is een e-mailadres dat in gebruik is, berichten kan ontvangen in de inbox, gekoppeld is aan een bestaand domein, en de juiste syntaxis heeft.
Je hoeft niet tot de einddatum van je contract te wachten om te verlengen of over te stappen. Bij alle mobiele providers van 1- of 2-jarige abonnementen is dat 120 dagen of 4 maanden van te voren. Heb je een maandelijks opzegbaar abonnement? Dan kan je verlengen of overstappen met één maand opzegtermijn.
Wanneer kan je overstappen? Vanaf zes maanden na het begin van het contract, kan je overstappen wanneer je wil. Dankzij de telecom-wet van 2012 en de Easy Switch-procedure moet je dan geen verbrekingsvergoeding meer betalen.
Een onafhankelijk e-mailadres is niet gekoppeld aan een provider. Dus welke provider je ook hebt of in de toekomst gaat nemen, je (onafhankelijke) e-mailadres verhuist altijd met je mee.
ProtonMail is de meest bekende beveiligde e-mailprovider. Het is open source, gevestigd in Zwitserland, en biedt end-to-end asymmetrische encryptie. Je kunt ProtonMail gratis gebruiken als je minder dan 150 berichten per dag verstuurt en niet veel opslagruimte nodig hebt.
De eenvoudige manier om opties aan te passen in Gmail en de sterke filteropties, maakt Gmail meer geschikt voor thuisgebruik. De uitgebreide mogelijkheden van Outlook, en dan met name de vele add-ins, zorgen er dan weer voor dat Outlook uitermate geschikt is voor op kantoor.
Gratis webmail van Google op internet. Het grote voordeel van een Gmail-adres voor het ontvangen en verzenden van e-mailberichten is dat de e-mail op elke computer kan worden bekeken, onafhankelijk van waar u zich bevindt. Het aanmaken van een adres en het inloggen kan via de website Gmail.com.
Het blijkt dat e-mail vaak (onbewust) onveilig via een verouderd protocol verstuurd wordt. Dit betekent niet alleen dat berichten gemakkelijk te onderscheppen en te lezen zijn, maar kan er ook voor zorgen dat anderen jouw domeinnaam misbruiken.
Zij kunnen jouw e-mail gebruiken om wachtwoorden van andere accounts opnieuw in te stellen, toegang te krijgen tot kredietinformatie, of zelfs accounts te verwijderen. Zij kunnen de informatie die zij achterhalen gebruiken om geld te stelen of persoonsgegevens te verkrijgen, die zij op het dark web kunnen verkopen.
Natuurlijk kun je een e-mailadres aanmaken via bekende providers zoals Gmail of Hotmail. Dit gaat lekker snel en is gratis.
Je KPN-internetabonnement wordt dan beëindigd, maar je behoudt je e-mailadressen. De kosten van een E-mail Only-abonnement bedragen € 7,50 per maand, en daarvoor krijg je maximaal zes e-mailaccounts met elk tien e-mailaliassen.
Je kunt tot 5 e-mailaccounts aanmaken in MijnKPN.