Het duurt tot ongeveer 3 à 3,5 jaar alvorens de groeiplaten van de humerus (bovenarm) en de femur (bovenbeen) gesloten zijn. Tussen 3 en 4 jaar beginnen het bekken en het schouderblad dan te sluiten, alsook de bovenste halswervels. De rest van de wervelkolom volgt als laatste.
Over het algemeen ondervinden paarden weinig problemen met tussen de 15 en 20% van hun eigen gewicht. Dit is inclusief tien kilo voor het harnachement. Een voorbeeld: een paard met een gewicht van 600 kilo kan bij gemiddeld 17,5% van zijn eigen gewicht dan 105 minus 10 kilo (harnachement) is 95 kilo dragen.
In het kalenderjaar dat je 12 jaar wordt mag je met een pony of paard bij de paarden rijden. Hier heb je wel een paardenstartpas voor nodig. Een paardenstartpas kun je aanvragen wanneer je lid bent van een paardenafdeling van een KNHS-rijvereniging of FNRS-manege.
De regel voor wat een paard aankan
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Gemiddeld ben je als plezierruiter ongeveer 50 euro kwijt per maand. Voor kinderen tot 12 jaar kost een paardrijles bij de meeste maneges ongeveer 10 euro per les van een half uur. Oudere kinderen betalen 12 tot 15 euro per uur. Een privé les zal uiteraard ook duurder zijn dan een groepsles.
' Een fabel rondom mok is dat je niet mag rijden op een paard. Dat mag gerust, het is zelfs belangrijk om goed met het paard te bewegen. Zolang het paard niet kreupel is vanzelfsprekend, want de korsten kunnen pijnlijk zijn. Feit is dat paarden met veel behang gevoeliger zijn voor mok.
Ook volwassenen kunnen op pony's rijden. De Haflinger en Ijslander zijn bijvoorbeeld geschikt voor de wat grotere ruiters. Belangrijk is daarbij een evenwichtige lengte- en gewichtsverhouding tussen pony en ruiter.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard.
Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Sommige clubs hebben ook een "mini-ponyclub" voor de allerjongsten van 18 maanden tot 4 jaar met speciaal voor hen kleine shetlandpony's.
Geleiders van rij-trekdieren en vee vallen dus ook onder de bestuurders. Dit betekend dat wanneer je een paard aan de hand begeleid je ook een bestuurder bent. Alle andere weggebruikers zullen extra aandacht moeten besteden aan ruiters en geleiders van rij-trekdieren en vee. Dit omdat dieren onvoorspelbaar kunnen zijn.
De rode draad is dat een paard geen probleem ondervindt als hij tussen de 15 en 20 procent van zijn eigen gewicht draagt. In de KNHS instructeursopleiding wordt een leidraad van 17 procent gehanteerd, want het gewicht van het zadel komt hier nog bovenop.
Paardrijden is best moeilijk (maar wel leuk). Allereerst heb je, om goed te kunnen paardrijden, veel balans nodig. Bovendien moet je steeds met het ritme van de bewegende pony mee kunnen gaan. Je hebt hiervoor ritmegevoel nodig.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Shampson of Mammoth Shire Shampson (later bekend als Mammoth) mat maar liefst 2.20m en woog 1524 kilo. Dat laatste maakt hem zeer waarschijnlijk ook het zwaarste paard ooit.
Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm. Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,9 cm. Categorie E: stokmaat van 149 cm t/m 156,9 cm.
Eenmalige kosten
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
D-pony's: B = 80 cm, L = 90 cm, M = 100 cm, Z = 110 cm, ZZ = 120 cm. E-pony's: B = 90 cm, L = 100 cm, M = 110 cm, Z = 120 cm, ZZ = 130 cm.
Plaats op de weg
Is er geen ruiterpad, houd dan zo veel mogelijk rechts aan op de rijbaan, bij voorkeur in de berm. Op voetpaden, stoepen, fietspaden en fietsstroken mag je niet komen, ook niet als je naast je paard loopt. Dit geldt ook voor menners! En als je op de rijbaan rijdt, mag je niet naast elkaar rijden.
Een paard moet iets van minimaal 20 kilometer per dag stappen om ongeveer 30% energie uit zijn voer te compenseren en af te vallen. Die afstand haal je zeker niet met twee keer drie kwartier rijden per week. Je moet echt behoorlijk wat stappen, draven en galopperen om de nodige energie uit voer te kunnen compenseren.
Het beste antwoord
Paarden kunnen vrij hoge snelheid halen in draf, reken op ergens tussen de 25 en 40KM/H. Dus vergelijkbaar met een electrische fiets/ snorfiets 30 KM brommer/scooter.