Pompoenpitten bevatten veel ruw vet en zijn daardoor een uitstekende voedingsbron voor vogels. Door de grootte van de pitten is het voer meer geschikt voor de grotere vogels al zullen de kleinere vogels zeer waarschijnlijk ook proberen het zaad te pellen.
Wat voor honden geldt, gaat op voor vrijwel alle dieren. Pompoenen mogen. En pompoenpitten ook. Ze zorgen voor een welkome aanvulling op het dieet.
Mag mijn hond pompoen eten? Het antwoord luidt: ja, je hond mag pompoen eten. Hokkaido en Butternut bevatten bijvoorbeeld veel vitaminen waar ook jouw hond baat bij heeft. Deze groente is namelijk rijk aan vezels, bevat vitamine A, C en E en de mineralen magnesium, kalium, ijzer & zink.
Je kunt ze zo eten of even roosteren. Verder smaken ze prima in een risotto of andere rijstgerechten, pasta, salades, in brood en mits het dieet het natuurlijk toestaat, smaken ze ook heerlijk in gebak.
De gemiddelde pompoen weegt tussen 1-4 kg, afhankelijk van de grootte. Een grote pompoen weegt ongeveer 5 kg. Het gewicht van een pompoen varieert sterk naargelang van de grootte en het type. Een kleine pompoen weegt minder dan 2 kg, terwijl een reuzenpompoen tot 20 kg kan wegen.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Je kunt pompoen ook invriezen. Blancheer de rauwe pompoen eerst 2 tot 3 minuten. Bij minimaal -18° is de pompoen dan tot 12 maanden houdbaar.
Door het koken gaat die schil geleidelijk open en kun je ze eventueel ook pellen. Dat is even een werkje, maar veel mensen vinden ze daardoor wel lekkerder!
Ja, pompoenpitten kun je eten. De beste manier om pompoenpitten te eten, is rauw. Dit is omdat er voedingsstoffen verloren gaan bij de bereiding.
Hoewel de vezelrijke schil na het roosteren gewoon eetbaar is, vinden veel mensen hem te hard en taai. Als je er zelf ook niet van houdt, laat je hierdoor vooral niet weerhouden, want de witte schil kun je gewoon pellen.
Pompoen kan dus een katvriendelijke snack zijn, maar wel alleen in bepaalde vormen. Zo kan je kattenkind bijvoorbeeld geen rauwe pompoen, de pulp, stengel of schil eten, maar wel pompoen uit blik. Zorg ervoor dat er verder geen kruiden of smaakstoffen in zitten die mogelijk giftig zijn voor katten.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.
Heb je een pompoen veranderd in een prachtig kunstwerkje, dan wil je er wel graag wat langer van genieten dan enkele dagen. Smeer daarom de pompoen of kalebas in met zonnebloemolie of vaseline. Zo worden ze waterafstotend en dat helpt weer tegen rotten.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag.
Wel, de witte pompoenpitten die we in pompoenen aantreffen zijn de HELE zaden in de pompoen zelf, de groene pompoenpitten worden speciaal geoogst uit een speciale pompoenplant die zaden produceert zonder witte schilletjes. Het gaat hier om de KERNEN van de pompoenpitten.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Minimaal 8 uur weken:
Pompoenpitten.
Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Chloor. Voorkom dat je pompoen vroegtijdig gaat schimmelen door je pompoen in chloor te zetten. Doe een beetje chloor in een bakje met water en dompel de pompoen een paar minuten onder. Laat de pompoen even uitlekken en dep hem goed droog aan de binnen- en buitenkant.
Een flespompoen schillen is niet per se nodig. Datzelfde geldt voor de oranje Hokkaido pompoen, winterpompoen en de groene kabocha. Van al deze pompoensoorten kun je de schil namelijk gewoon opeten.
Pompoen kun je rauw eten! Een simpel recept voor de herfst, het pompoenseizoen. Pompoen is rauw te eten. Met een fijne dressing is dat een lust voor de tong.