Vaak lezen mensen niet dat ALS begint met overduidelijke spierzwakte, en zijn fasciculaties daarbij een later symptoom als gevolg van het permanent afsterven van spieren. Bovendien zijn motorische aandoeningen zoals ALS behoorlijk zeldzaam — 1 op de 100.000 mensen per jaar — terwijl BFS veel vaker voorkomt.
Spasmofilie is een aandoening waarbij de zenuwen en spieren een abnormaal gevoelig zijn voor mechanische en elektrische stimulatie. Daardoor gaan ze ongecontroleerd werken. Dit kan gepaard gaan met spasme (het onwillekeurig samentrekken van spieren), tintelingen en krampaanvallen.
Het benigne spierkramp-fasciculatie syndroom is een aandoening waarbij mensen last hebben van spierkrampen en spiertrekkinkjes zonder dat daarbij andere klachten ontstaan in de loop van de tijd.
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en reuma? Reumapatiënten hebben steeds erger wordende klachten aan hun gewrichten. Met name pijnklachten. Fibromyalgie geeft ook gewrichtspijn, maar heeft daarnaast nog veel meer (pijn)symptomen.
Verwant aan elkaar. Fibromyalgie, CRPS en Sudeck zijn dus verwant. Zij vallen als een groep in de groep van chronische overlappende pijnaandoeningen.
Bij mensen met fibromyalgie zijn geen afwijkingen in de spieren, het bindweefsel of de gewrichten te vinden. Wel bleek uit een onderzoek bij een klein aantal mensen dat mensen met fibromyalgie een verhoogde spierspanning hebben, vergeleken met mensen zonder fibromyalgie. Dit kan mogelijk de spierpijn verklaren.
Fasciculaties (kleine spiertrekkingen) ontstaan door een ontregeling van zenuwcellen in het ruggenmerg. Ongeveer éénderde van de Nederlanders heeft fasciculaties, meestal in de kuitspieren, deze ontstaan vaak na intensief sporten. Dit is een onschuldig verschijnsel.
Meestal uit zich dit pas na een lange periode van stress. Op het moment dat je wat minder stress hebt, kan een spier die je onbewust al die tijd aanspande gaan trekken. Roken kan de oorzaak zijn van spiertrekkingen, met name in de benen. Verschillende tekorten kunnen spiertrekkingen veroorzaken.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Fibromyalgie is chronisch: de ziekte gaat niet over. De pijn kan wel wat minder worden na een tijd. Na stress of te veel doen hebt u juist meer pijn. Door goed om te leren gaan met fibromyalgie, kunt u de invloed van de pijn op uw leven kleiner maken.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Het hebben van minimaal 11 of meer van de 18 tenderpoints (drukpijnpunten). De tenderpoints zijn bepaalde specifieke pijnpunten in je nek, schouders, lendenstreek en heupen van je lichaam. Een tenderpoint is positief als drukken met een vinger op die plek pijn doet.
De klachten kunnen verder verschillen van persoon tot persoon en zijn niet bij iedereen even ernstig. Fibromyalgie is geen ontsteking. Ook raakt het lichaam niet fysiek beschadigd door de aandoening. Wel kan de lichamelijke conditie, als gevolg van de ziekte, achteruit gaan.
Mensen die last hebben van fibromyalgie ervaren veel pijn en stijfheid in hun lichaam. Dit kan hen zo belemmeren dat het hun dagelijks activiteiten verstoord, waaronder werken. Door de pijn wordt het soms lastig om goed te functioneren. Het UWV stelt echter dat iemand met fibromyalgie mag en kan werken.
De behandelingen krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Fibromyalgie staat niet officieel vermeld als psychische aandoening, maar je hebt er wel een verwijzing van je huisarts voor nodig. Je huisarts kan aangeven dat de psychische klachten na aanleiding van fibromyalgie zijn ontstaan. Dan krijg je het vergoed.
Trillen is een veelvoorkomend symptoom van stress en een normale reactie op de hormonen die je lichaam produceert als je emotioneel wordt.
Een actietremor gebeurt alleen tijdens een spieractiviteit (actieve beweging of opspannen van spieren). De tremor valt op aan de vingers, de armen en de benen, de mond en het hoofd. Ook de stem beeft. Het beven neemt toe bij stress en angst, maar ook bij activiteiten die een grote nauwkeurigheid vereisen.
De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door een langzaam toenemende verstoring van houding en beweging. Kenmerkende symptomen zijn beven (tremor), een moeizame start van bewegingen, verminderd vermogen tot bewegen en spierstijfheid.
Fibromyalgie en arbeidsongeschiktheid
Val je tijdens je werk uit door de klachten die fibromyalgie kunnen veroorzaken en ben je minimaal twee jaar ziek, dan kom je misschien in aanmerking voor een WIA-uitkering. De WIA valt uiteen in twee soorten uitkeringen, de IVA en de WGA.