Amsterdam, Rotterdam en Den Haag tellen binnen hun gemeentegrenzen elk meer dan 500.000 inwoners. Utrecht volgt met ruim 360.000 inwoners.
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen. Dat zijn in 2022 de 10 grootste Nederlandse steden, gemeten naar inwoneraantal.
De indeling van gemeenten is geïnitieerd in 1994 door de Nederlandse rijksoverheid vanuit het grotestedenbeleid (GSB). De G4 bestaat uit de vier grote steden, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.
De lijst wordt – net als in 2020 – aangevoerd door Haarlem op nummer één, gevolgd door Den Haag op plek twee. Opvallend is dat Amsterdam nog verder zakt in de lijst (plek 12) en dat Apeldoorn een nieuwkomer is in de top vijf van de drukste steden van ons land.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux. En er zijn zelfs mensen die beweren dat het de kleinste stad van de wereld is.
Utrecht, het grootste dorp van Nederland.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.
1: Ruigoord
Ruigoord is namelijk het enige Nederlandse dorp zonder inwoners.
Brabantse steden
De vier grootste: Eindhoven en Tilburg (allebei met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 180.000 inwoners) en 's-Hertogenbosch (ruim 150.000 inwoners).
1: Staverden
Met ongeveer 30 inwoners, mag Staverden zich de kleinste stad van Nederland noemen.
Almere wordt ook wel 'de nieuwste stad van Nederland' genoemd. Het gebied waar Almere werd opgetrokken was begin vorige eeuw nog de Zuiderzee. Nadat deze werd ingedamd en het IJsselmeer werd, konden delen worden drooggemalen om extra land te winnen.
Officieel is Den Haag geen dorp, maar ook geen stad. In de wet kent Nederland alleen maar gemeenten. 'Aardrijkskundig is Den Haag natuurlijk wél een stad.
In dit jongste stuk Nederland liggen ook de nieuwste steden, zoals Lelystad en Almere.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
'Noviomagus' heette de stad zo'n 2.000 jaar geleden, wat 'nieuwe markt' betekent. Via Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen is dat door de eeuwen heen uiteindelijk Nijmegen geworden.
Amsterdam; de hoofdstad
De nummer één is vast geen verrassing: Amsterdam is volgens onderzoeken de beste stad van Nederland om in te wonen. De hoofdstad scoort hoog vanwege het prachtige historische karakter, de centrale ligging en de economische ontwikkelingen.
Den Haag is de dichtstbevolkte stad van Nederland. Daar woonden op 1 januari 6.344 inwoners per vierkante kilometer, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook Leiden, Haarlem en Amsterdam hebben een bevolkingsdichtheid van meer dan vijfduizend mensen per vierkante kilometer.
Zuid-Holland is de drukste provincie van Nederland. Dat komt doordat er zoveel steden liggen. De twee grootste steden zijn Den Haag en Rotterdam. Ze zijn een deel van de Randstad.