Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi de zakdoek na gebruik weg. Was regelmatig je handen met water en zeep. Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby's wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
Er bestaat geen vaccin tegen RS-virus. Behandeling van een RS-virusinfectie is meestal niet nodig. De klachten verdwijnen vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met de huisarts als uw baby niet goed drinkt of uw kind jonger dan 3 maanden koorts heeft.
Hou een hand of nog beter een zakdoek voor de mond bij niezen of hoesten. Gebruik altijd papieren zakdoeken en gooi die meteen na gebruik weg in een afsluitbare afvalbak. Laat zeker geen bevuilde zakdoeken slingeren. Reinig regelmatig het speelgoed en andere voorwerpen van kleine kinderen.
Het RS-virus komt voor in de winter (oktober tot maart) en veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. In het eerste levensjaar krijgen bijna alle kinderen dit virus. Bij verreweg de meeste kinderen verloopt infectie met het virus mild. Voor baby's en kinderen tot twee jaar kan infectie met het virus gevaarlijk zijn.
Het RS virus kan worden aangetoond in het snot. Met een slangetje met zout water wordt wat snot uit de neus van je kind gezogen. Na laboratoriumonderzoek is de uitslag binnen een paar uur bekend. Het RS virus kan (net als andere virussen) leiden tot bronchiolitis.
Het RS virus is erg besmettelijk. Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Je kunt een ander besmetten door te niezen of hoesten, maar ook via de handen wordt het makkelijk overgedragen.
Is het RS-virus gevaarlijk? Voor kleine baby's onder de zes weken of die met een slechte gezondheid (bijvoorbeeld extreem te vroeg geboren of met een aangeboren hartafwijking) kan het RS- virus gevaarlijk zijn. Door de benauwdheid kunnen baby's oververmoeid raken. Deze baby's hebben soms hulp nodig bij het ademhalen.
Kan mijn kind opnieuw RSV krijgen? Hoewel het mogelijk is dat een kind opnieuw een RSV-infectie oploopt, is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen veel minder ernstig zijn dan de eerste keer.
Je kunt meerdere keren ziek worden van het RS virus.
Volwassenen of oudere kinderen kunnen het RS-virus ook oplopen. Bij hen lijken de klachten meer op een verkoudheid. Echter kunnen mensen die ouder zijn of een verminderd afweersysteem hebben, wel behoorlijk ziek en benauwd worden.
Wat zijn de symptomen van RSV? De symptomen van RSV beperken zich vaak tot een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Opname in het ziekenhuis of extra behandeling is meestal niet nodig, ook niet als de lagere luchtwegen geïnfecteerd raken, hetgeen vaak voorkomt.
De RSV-infectie begint in de bovenste luchtwegen (neus en keel), maar kan evolueren tot een infectie van de onderste luchtwegen, meer bepaald bij zuigelingen en ouderen, bij wie ze dan bronchiolitis of longontsteking veroorzaakt.
Dit virus komt in de wintermaanden zeer algemeen voor en besmet dan de luchtwegen van een groot gedeelte van de bevolking. Bij volwassenen en kinderen veroorzaakt dit virus slechts een lichte verkoudheid. Maar kleine kinderen en baby's kunnen van het virus zo ernstig ziek worden dat ziekenhuisopname is vereist.
Besmettelijke periode
Een baby met het RSV-virus is besmettelijk vanaf kort voor zijn ziekte tot drie weken na het begin ervan. De besmettelijke periode eindigt in ieder geval bij het klinisch herstel van de baby.
We nemen aan dat de kans om andere mensen te besmetten blijft bestaan tot drie dagen na het stoppen met hoesten of drie dagen na het verdwijnen van de koorts. We gaan er van uit dat je veertien dagen na het begin van de symptomen niet meer besmettelijk bent, op voorwaarde dat je geen symptomen meer hebt.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Bij ouderen verlopen RSV-infecties gewoonlijk milder dan bij kinderen, maar door een verhoogde kwetsbaarheid vanwege veroudering van het immuunsysteem en onderliggende aandoeningen kan RSV nog steeds leiden tot ernstige acute luchtweginfecties en sterfte bij risicopatiënten (bijvoorbeeld bij patiënten met COPD).
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen. Als je naar de baby luistert, hoor je vaak een onrustige neusademhaling.
Het RS virus veroorzaakt infecties van de luchtwegen, zoals neus, keel, luchtpijp en longen. Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot een ernstige benauwdheid. Het virus is vooral (maar niet uitsluitend) actief in de periode van oktober tot maart.
Is er een medicijn tegen het RS-virus? Op dit moment is er alleen Palivizumab (Synagis®) als medicijn dat de kans op ernstige RS-virusinfecties verkleint. Dit medicijn bevat antistoffen tegen het virus, waardoor de weerstand ertegen wordt verhoogd.
Is je baby erg benauwd? Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Het blijft belangrijk dat je je kind goed in de gaten houdt als hij verkouden lijkt. Worden de klachten ernstig, dan wordt hij wél opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel van de infectie met het RS virus kan zeker twee weken duren.
Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Door hoesten en niezen worden druppeltjes verspreid. Iemand anders kan ze inademen en daardoor besmet raken. De druppeltjes kunnen ook via handen worden overgedragen.
Wereldwijd krijgen naar schatting 33 miljoen jonge kinderen per jaar de diagnose RSV-infectie, in meer dan 3 miljoen gevallen volgt ook een ziekenhuisopname. Jaarlijks veroorzaakt het virus 118.000 sterfgevallen onder jonge kinderen. Ook voor oudere mensen is het verkoudheidsvirus gevaarlijk.