Door middel van IP-spoofing kunnen cybercriminelen kwaadwillende handelingen uitvoeren, vaak onopgemerkt. Zo kunnen ze je gegevens stelen, malware installeren op je apparaat of je server vast laten lopen.
Als u denkt dat uw telefoonnummer gespoofed is en u wilt dit stoppen, dan kunt u een klacht indienen bij de Federal Communications Commission (FCC) Centrum voor consumentenklachten.
De oplichters kunnen apps downloaden waarmee zij hun eigen telefoonnummer in de display van de ontvanger kunnen vervangen door een telefoonnummer van iemand anders. In beginsel kan ieder willekeurig telefoonnummer op deze manier worden nagebootst en dus ook die van u.
Het doel van spoofing is om het slachtoffer te laten geloven dat een mail, telefoontje, website of IP-adres van een betrouwbare persoon of organisatie komt. De belangrijkste redenen waarom criminelen aan spoofing doen zijn: Mensen overhalen persoonlijke informatie, zoals bankgegevens, te delen.
Websitespoofing staat meestal niet op zich zelf. Via een valse e-mail kom je vaak op een nepwebsite terecht. Zo'n nepwebsite lijkt sprekend op de echte website. Zo kan je denken dat je op de website zit van bijvoorbeeld je bank of een bedrijf waar je vaak online iets koopt.
Banken gaan slachtoffers van spoofing met terugwerkende kracht compenseren voor hun schade. Wie na 1 januari van dit jaar door deze vorm van oplichting geld is kwijtgeraakt, kan dat onder voorwaarden terugkrijgen. Een van die voorwaarden is dat er geen sprake mag zijn van 'grove nalatigheid' bij het slachtoffer.
Wat is spoofing? U wordt gebeld door een nummer dat echt lijkt, maar het is nagemaakt. Als ontvanger heeft u dat niet snel door. Op deze manier misbruik maken van een bekend telefoonnummer wordt spoofing genoemd.
Bij e-mail- of sms-spoofing versturen oplichters een bericht waarvan het lijkt alsof de afzender iemand anders is. Zo doen oplichters zich bijvoorbeeld voor als een webwinkel of leverancier bij wie nog een factuur open staat.
Spoofberichten zijn misleidende e-mailberichten die zich voordoen alsof ze door een bekend zijn gestuurd. Ze worden “spoofberichten” genoemd (ook wel bekend als nep-, hoax- of phishing-berichten) omdat ze bedrijven imiteren om persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden of creditcardnummers, te stelen.
E-mailspoofing is een manier waarmee cybercriminelen het e-mailadres van de afzender vervalsen. De oplichter die de spoofmail verzendt, doet alsof die iemand anders is door gebruik te maken van diens domeinnaam.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Hoewel het onwaarschijnlijk is dat iemand uw telefoon kan binnendringen door u te bellen, moet u uw telefoonnummer toch beschermen: een gesprek met een onbekende kan onderdeel zijn van een plan om u later te hacken.
Wat is Duo Sim? Met Duo Sim ben je met twee verschillende telefoons op hetzelfde nummer bereikbaar zonder van simkaart te wisselen. Handig wanneer je een carkit gebruikt, of bijvoorbeeld voor in je tweede telefoon. En de kosten van beide simkaarten komen gewoon op dezelfde rekening.
Kan ik voor twee verschillende personen hetzelfde e-mailadres gebruiken? Ja.
Een bankmedewerker die belt om te vertellen dat er verdachte dingen gebeuren op je rekening.
Er wordt een enorm aantal mailtjes verzonden naar zoveel mogelijk potentiële slachtoffers. Bij spearphishing hebben de cybercriminelen specifieke slachtoffers in het vizier en is de cyberaanval dus doelgericht. Daarom wordt spearphishing gezien als een gevaarlijkere vorm van phishing, die moeilijker te herkennen is.
Wil je weten hoe je een nep sms herkent of wat je moet doen als je toch op zo'n link hebt geklikt? Lees dan ons uitgebreide artikel over sms-fraude. Kan een sms een virus bevatten? Ja, je kunt per ongeluk een virus of andere malware downloaden via links in frauduleuze sms-berichten.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om anoniem te sms'en en te bellen: Wijzig de instellingen op je telefoon om je 'beller-ID' te verbergen. Voeg een code (#31#) toe voor het nummer van de ontvanger. Stuur een anoniem sms-bericht via een website van een anonieme berichtenservice.
Pokemon Go-spelers hebben voornamelijk geprofiteerd van GPS-spoofing omdat ze hierdoor van locatie of land konden veranderen tijdens het gebruik van de applicatie of het spelen van een game zonder te worden opgemerkt. Op deze manier kunnen ze snel Pokemon uit verschillende delen van de wereld pakken.
Je kunt jouw inkomende oproepen doorschakelen door *21* in te toetsen, gevolgd door het nummer waar je jouw oproepen naar toe wil doorschakelen. Hier voeg je vervolgens # aan toe en drukt daarna op bellen. Dus bijvoorbeeld: *21*0612345678#. Dit is de meest simpele manier om door te schakelen.
Laat ik eerst met deze deur in huis vallen: 0437440500 is een nummer van Ziggo. We gebruiken het o.a. bij klanttevredenheidsonderzoeken en abonnementchecks.
Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer. Zo kan diegene dus jouw geld overmaken naar zijn/haar eigen rekening.